EUs satsing på bioenergi ledes fra Trondheim
(1.3.06, 07:03) ”Et grønt felttog” er betegnelsen Sintef bruker på prosjektet som skal doble fornybar energiproduksjon innen 2010. EU-prosjektet til 250 millioner kroner er det største innen dette feltet, og ledes av Sintef Energiforskning. |
CO2-GUNSTIG: - Forbrenning av trevirke bidrar ikke til drivhuseffekten såfremt uttaket i skogen ikke overgår gjenveksten, sier Lars Sørum. Siden 75 prosent av avfallet som forbrennes stammer fra skog eller dyrket mark, blir mesteparten av CO2-utslippet fra forbrenningen tatt opp av nye trær. |
Lars Sørum hos Sintef Energiforskning skal koordinere innsatsen til 15 partnere fra syv land i en storsatsing på økt utnyttelse av bioenergi.
Sintef-initiativ
- Vi har tatt initiativet til dette prosjektet, og er stolte over å ha fått ledelsen av EUs desidert største prosjekt på fornybar energi til Trondheim, sier prosjektleder Lars Sørum.
Målet for prosjektet er at i løpet av fire år skal
fornybar energiproduskjon økes fra 6 til 12 prosent
”grønn” elektrisitetsproduksjonskal økes fra 14 til 21 prosent
EUs målsetting på lengre sikt er å øke fornybar energiproduksjon til 20 prosent innen 2020. I det langsiktige prosjektet blir også NTNU en av deltagerne, opplyser Sørum.
Fjernvarmeanlegget sentralt
I den fornybare energiproduksjonen utgjør biomasse to tredjedeler, og økt utnyttelse av biomasse blir sentral i prosjektet. Heimdal Varmesentral, som drives av Trondheim Energiverk, blir en viktig partner i prosjektet. Fjernvarmeanlegget på Rosten vil bli brukt til å studere langtidseffekter av å brenne biomasse med ulik kvalitet. Det er et mål å øke energivirkningsgraden med 50 prosent for denne typen anlegg.
Tekst og foto: Arne Asphjell |