MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

NTNU 2020:
Doserte NTNU 2020/HiST 2020 for bystyret (8.3.06, 06:34)

Mandag kveld ble bystyremedlemmene oppdatert på hovedinnholdet i rapporten NTNU 2020/HiST 2020. Inntrykket er at de som var positive før ble mer positive, men at skeptikerne ikke lot seg overbevise. Arbeiderpartiet og Høyre bifaller, mens tvilen har godt feste i småpartiene.

TYNT I REKKENE: Dette var et frivillig møte som startet klokken fem på ettermiddagen, og oppmøtet var litt skuffende. En relativt glissen sal vitner ikke akkurat om glødende engasjement blant de folkevalgte.
- Dette er den virkelig store saken i årene som kommer, innledet ordfører Rita Ottervik med da bystyret benket seg for en orientering om NTNU 2020/HiST 2020. – Planene griper inn i mange områder, og derfor holder vi denne orienteringen for hele bystyret, sa hun.

Rektor Torbjørn Digernes påpekte innledningsvis at de fire prosjektpartnernes hovedmål er å gjøre Trondheim til en enda mer fremragende forsknings- og undervisningsby, og at rapporten viser at en samlokalisering er mulig. Deretter tok Inge Fottland og Lise Sagdahl over, og ga en konsentrert og grei oppsummering av de aktuelle alternativene.

Trafikale utfordringer
- Elgeseter gate er en utfordring, påpekte Fottland, men poengterte at denne gaten representerer et problem uavhengig om en samlokalisering i dette området blir aktuelt. I prosjektet settes det av 115 millioner kroner til et lokk over deler av gaten.

For en tocampusløsning vil shuttlebuss mellom Gløshaugen og Dragvoll koste vel 5 millioner kroner i året. Monorail har også vært vurdert, men med en 5,7 kilometer lang trase vil det koste 650 millioner kroner.

HiST vil bli universitet
HiST-direktør Ole Brønmo er svært positiv til planarbeidet som gjøres i samarbeid med ”storebror” NTNU. – Vi er i dag spredt på syv forskjellige steder, og hadde startet planleggingen av en samling av HiST før fellesprosjektet dukket opp, sa Brønmo. - Hvis en samlokalisering med NTNU lykkes, vil det bli en bedre, billigere og raskere løsning for HiST, konstaterer han. Helsefag nærmere St. Olavs og ingeniørfag nærmere Gløshaugen er viktig for HiST.

- Vi har ambisjoner om å bli et universitet med forskning og tildeling av master- og doktorgrader, og et nært samkvem med NTNU vil gjøre det lettere å nå det målet, mener Brønmo.

SLUTTAPPELL: Tvilerne holdt ut lengst, og lot ikke ordfører og rektor slippe så lett. Ester Hasle, Aage Borrmann og Arne Byrkjeflot.
Bifaller Elgeseterplanene
Assisterende rådmann i kommunen, Snorre Glørstad, ser en bynær samlokalisering som viktig for å realisere kunnskapsbyen Trondheim. Det passer inn i kommunens strategi for en fortetting, mener Glørstad, og synes aksen Elgeseter gate er gunstig i så måte fordi den representerer byens beste tilbud når det gjelder kollektivtrafikk.

Problemet med støy, støv og kapasitet må det gjøres noe med uansett for denne gaten, og her forventer Glørstad en innsats fra Vegvesenet.

På vakt mot hyblifisering
Eventuell merkostnad ved å utvikle Dragvoll som boligområde i forhold til andre deler av byen, vil kommunen se nærmere på. Infrastruktur og transportmessige utfordringer vil bli sentralt i kommunens videre arbeid med saken.

Uønsket hyblifisering er et område som man må ha fokus på i tilfelle samlokalisering, mener Glørstad, og dette var også en bekymring som kom frem fra bystyrerepresentantene i spørrerunden etterpå.

Spørrerunde preget av skepsis
Noe av det som ellers kom frem i spørrerunden:

  • Skepsis til økt belastning på Elgeseter gate som allerede er sprengt (Monica Rolfsen, V)
  • Hvorfor ikke større interesse for ”indrefileten” Kalvskinnet representerer ?(Aage Borrmann, Ap)
  • Skepsis til de økonomiske beregninger når det gjelder Elgeseter gate og utbygging på Dragvoll (Arne Byrkjeflot, RV)
  • Hele byen omkalfatres, det kan fort gå galt (Ester Hasle, Sp)
  • En viktig begrunnelse er at ulike fagmiljø kan berike hverandre – gode IT-løsninger kan ikke erstatte personlig kontakt (Jens Ivar Tronshart, Ap)
  • Viktig å ta vare på boliger og grøntarealer, og godt samspill med grunneiere (Kristian Dahlberg Hauge, FrP)

    Ordfører Rita Ottervik oppsummerte seansen med at kunnskapsmiljøene i Trondheim er byens hjørnesteinsbedrifter, og at det er viktig for kommunen å støtte disse.

    - Før var jeg litt smånervøs for disse planene, nå er jeg mer optimist, innrømmet ordføreren.

    Tekst og foto: Arne Asphjell

     Se bildeserie
  •