MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Frøken Redaktør (7.3.06, 14:14)

Ellen Synnøve Viseth, vil for alt i verden ikke bli framstilt som en fnisete, fjasete jente med langt blondt hår. Akkurat det trenger den nye redaktøren i Under Dusken ikke å bekymre seg for.

IKKE REDD FOR DEADLINE: - Jeg har veldig god tid, og stresser sjelden. Mange som kommer innom Under Dusken når det nærmer seg deadline blir overrasket over hvor rolig stemning det er der.
- Man må kunne være ung jente og ha godt humør uten at det skal stå sånne ting. Jeg er jente og jeg er ung, de som tror at jenter eller ungdom ikke duger til noe, de provoserer meg, sier hun bestemt.

Det bor en liten feminist i Redaktør Viseth. Den er ikke veldig framtredende, men våkner av og til. Som for eksempel da en professor i en henvendelse titulerte henne som ”Herr Redaktør”.

- Helt uten videre antok han at jeg var mann, da skrev jeg et krast svar tilbake. Han unnskyldte seg i etterkant da, smiler hun lett.

Mer forskningsstoff
Første januar 2006 overtok Viseth redaktørstillingen i landets eldste og nest største studentavis. 16 ganger i året distribueres 10.000 eksemplarer av avisa til alle lærestedene i Trondheim. Den er elsket og hatet av både studenter og ansatte. Redaktøren selv mener avisa spiller en viktig rolle i universitetsmiljøet.

- Samskipnaden bruker å si at de kjører UD-regelen. Den går ut på at hvis de ikke føler seg bekvem med at en sak står på trykk i Under Dusken neste dag, så vedtar de den ikke. Jeg håper at beslutningstakere og andre er litt redde for det som står i Dusken. Vi er 50 personer som kjenner noen som kjenner noen, og vi har antenner som fanger opp ting. Det tror jeg Samskipnaden, fagmiljøene og studentpolitikerne er bevisste på, forklarer hun.

LIVSMOTTO: - Det ordner seg alltid, det tror jeg er en setning jeg sier mye.
Avisas egne markedsundersøkelser viser at 80 prosent av trondheimsstudentene leser Under Dusken. I tillegg ser man ofte saker fra Under Dusken både i Adresseavisen og flere andre av landets aviser. Redaktøren mener likevel det er rom for forbedring.

- Vi burde bli like flinke som Universitetsavisa og Gemini på forskningsstoff. Ofte har de oppslag som gjør at jeg river meg litt i håret og tenker at den saken skulle vi hatt først. Jeg har tatt meg litt faen på at det skal vi få til også. I tillegg har det av og til vært en tendens til at vi har slått opp saker som ikke nødvendigvis fortjener såpass stor plass, innrømmer hun.

Maskot på AUF-leir
21-åringen fra det bitte lille stedet Jordalsgrenda i Møre og Romsdal, har jobbet som lønnet journalist siden hun var 13 år. I lokalavisa Aura Avis, har hun skrevet om laks og aluminium. Derfor var det en overgang å skulle begynne i Under Dusken.

- Jeg skal innrømme at jeg ikke hadde spesielt store forhåpninger til 20 timer studentpolitikk uten betaling, men begeistringen steg fort. Dette med lønn gikk over etter et par dager, og ble veid opp av stolthet over produktet. Jeg jobbet med koselige folk og ble kjent med Samfundet. Det er jo sånn med journalistikk at jobber du lenge nok med noe, blir man gira på det. Dette gjelder også for laks og aluminium, ler hun.

SOSIALDEMOKRAT: - Alt kan ikke måles ut i fra økonomi. Det er godt å være på Samfundet der ingenting handler om penger, et sted der folk er i fokus, synes Ellen.
Ellen har en rolig og blid framtoning. Hun vifter ikke med hendene når hun blir engasjert, men snakker en anelse fortere. I følge en barndomsvenninne har Ellen aldri gjort noe halvveis, samme om det gjaldt lek eller politikk.

Hva lek angår, vites ikke, men hun har vært fylkesleder for AUF i Møre og Romsdal. Når det gjelder partitilhørigheten er det lett å hevde at hun er arvelig belastet. Hun kommer fra en familie som er full av aktive AP-politikere, og allerede i treårsalderen var hun maskot på en AUF-leir. Men Ellen hadde egentlig sverget på at hun aldri skulle engasjere seg i politikken.

- Jeg så hvor mye tid politikken tok, og hvordan man alltid diskuterte det når man var ute blant folk. Jeg syntes det var så mange andre ting det gikk an å prate om, forteller hun.

Kampen mot H-melk
Men engasjert var hun likevel. Den første opprøret hun kan huske var imot barnehagetantenes H-melk regime. Barna fikk bare H-melk i barnehagen, og Ellen mente hun hadde rett på lettmelk.

Senere ble sakene viktigere, som for eksempel kvinnelig omskjæring. Da arrangerte hun en underskriftskampanje, og slikt blir lagt merke til. En dag ble hun oppringt av noen fra AUF, invitert på møte og derifra gikk det én vei.

FAKTA

Navn: Ellen Synnøve Viseth (21)
Aktuell: Ny redaktør i Under Dusken.
Sivilstatus: Singel
Bakgrunn: Kommer fra en mikroskopisk bygd to mil sør for Sunndalsøra. Var fylkesleder for AUF i Møre og Romsdal i 2003. Studerer Europakunnskap på HF-fakultetet. Begynte i Under Dusken i februar 2004 og overtok som redaktør 1. januar 2006.

- Jeg flyttet i tillegg til Ålesund, og der har de et politisk miljø som er veldig, veldig blått. Da ble det viktig for meg å flagge motsatt standpunkt. Det var mange gnisninger, debatter og mye moro.

- Da jeg flyttet til Trondheim, valgte jeg journalistikken framfor politikken og lot være å betale kontingent. Så nå er jeg ikke aktiv lenger. Jeg sier ikke at jeg aldri kommer til å gå tilbake siden jeg fortsatt er enig i mye av det AUF står for, men jeg vil ikke bruke så mye tid på det.

- Det ordner seg alltid
Skal man tro venner og bekjente er Viseth imidlertid en dame som ofte har svært god tid.

- Jeg er en rolig person. Det er ikke noe vits i å komme for tidlig, da kommer jeg heller fem minutter for sent. Jeg hater rett og slett å stresse. Det skal ganske mye til for å få meg oppjaga og forkava. Jeg sier ofte at det ordner seg alltid. Jeg har lav puls og lavt blodtrykk, og det trives jeg med, smiler hun.

FORNØYD: - Det siste nummeret er et litt sånt Ellen-nummer. Vi har skrevet om både samferdsel, abortsak og UKA, det er ting som opptar meg.
I tillegg beskrives hun som en rett igjennom ekte person, som er omgjengelig, sta, morsom, skarp og diplomatisk.

- Hvordan tror du vennene dine beskriver deg?

- Motsatt. At jeg er treg. Jeg er fryktelig redd for at de skal si jeg er fnisete og fjasete. Jeg tror folk forstår at jeg er seriøs i det jeg gjør, selv om jeg kan skli ut og prate om helt andre ting. Jeg er i stand til å innse feil. Og så håper jeg at jeg er en person folk kan stole på, en person som tar avgjørelser og får ting gjort.

- Jeg ringte til Dagbladet for noen uker siden og refsa dem for at de hadde brukt en av sakene våre uten å referere til Under Dusken. Neste gang nevnte de oss flere ganger og la ut link til sida vår. Jeg har forresten lyst til å spre navnet Under Dusken, vise at vi har kvaliteter. Når vi ringer og sier at vi er fra Under Dusken, tror folk det er en spøk. Vi sliter litt med det navnet. Hvis Under Dusken kan bli kjent for mer enn navnet er det bra, sier Ellen, ser forsiktig bort på intervjuer og spør leende:

- Nå snakka jeg meg visst helt bort, hva var det egentlig du spurte om?

VIL UTMERKE SEG: - Under Dusken skal skrive om saker du ikke får andre steder. Man blir glad i en avis, jeg vil at studenten skal være glade i Under Dusken, sier Redaktør Viseth.
Når livet er terningkast seks
- Vi kan gå over til noe annet; hva gjør deg glad?

- Det er helt uforutsigbart. Noen ganger kan det krible inni meg fordi det skinner sol på Nidarosdomen og det er rim på trærne. Jeg tenker ofte at nå er livet terningkast seks. Når Dusken får et godt tips, eller når folk gjør en ekstra innsats. Hvis jeg får en tekstmelding fra noen jeg ikke har snakket med på lenge. Eller når faren min ringer og spør om jeg kommer hjem til helgen, om jeg trener nok og spiser nok grønnsaker, forteller Viseth.

Så tenker hun seg om en stund.

- Det er litt dumt da at jeg verken trener, spiser grønnsaker eller kommer hjem i helgen, men det er likevel veldig koselig, ler hun, på en måte som verken er fjasete, fnisete eller useriøs, bare veldig Ellen Synnøve Viseth.

Av Gøril Forbord
Foto: Mentz Indergaard.

Siste, ferske, Under Dusken på nett