MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Glad Balchen fikk Gunnerusmedaljen (13.3.06, 08:12)

Ett formidlingsunikum, tre unge forskere og én ubestridt nestor ble hedret da Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab inviterte til høytidsmøte i Erkebispegården fredag kveld.

VELFORTJENT HEDER: Balchen er blitt tildelt en rekke nasjonale og internasjonale hedersbevisninger og priser. Han er bl.a. Kommandør av St. Olavs Orden, æresdoktor ved Université de Liege, æresmedlem i Norges tekniske vitenskapsakademi, og han har fått NTNFs forskerpris.
Gunnerusmedaljen til Glad Balchen
Kristiansanderen Jens Glad Balchen omtales ofte som kybernetikkens far i Norge, og hans fremragende vitenskapelige innsats innenfor flere områder – og gjennom flere tiår – gjorde ham fredag til den tiende i rekken som kan smykke seg med Gunnerusmedaljen, Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs høyeste hederstegn.

Balchen har i løpet av sin karriere publisert en lang rekke vitenskapelige artikler og prosjektrapporter og i tillegg flere bøker. Videre har han vært hovedveileder for ialt 61 doktorgradsarbeider og et utall hovedoppgaver, og han har bidratt til mange bedriftsetableringer, produktutvikling og forskning innenfor så forskjellige områder som

  • Numerisk styrte verktøymaskiner
  • Prosessautomatisering
  • Skipsautomatisering
  • Dynamisk posisjonering
  • Biomedisinsk teknikk
  • “Fiskekybernetikk”
  • “Havbiomodeller”
  • Automatisert produksjon av hummeryngel;

    Foruten den formidable innsatsen for NTH og NTNU, har Balchen har tilbragt flere år som gjesteprofessor og -forsker ved universiteter i USA.

    FOSNING MED FORKJÆRLIGHET FOR FUGLER: Det uslitelige engasjementet for den levende naturen og for vern og forvaltning av naturen i videste forstand, er grunnen til at styret i Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab tildelte Otto Frengen Selskabets minnemedalje i gull.
    Minnemedalje til Frengen
    Til hver høytidsdag i DKNVS preges en minnemedalje i gull, med portrett av et avdød medlem Selskabet ønsker å hedre.

    Dette årets minnemedalje framstilte Selskabets første kvinnelige medlem, Signe Schmidt-Nielsen. Hun ble i 1907 første kvinne i Sverige med doktorgrad i fysikk, og var et multitalent innenfor naturvitenskapene. Hun praktiserte ved NTH, der hennes ektemann var ansatt, og hun leverte 32 vitenskapelige artikler av høy kvalitet. Likevel ble hun aldri ansatt ved NTH, og arbeidet hun i årevis utførte i laboratoriene på Gløshaugen, var med all sannsynlighet ubetalt.

    Mottaker av medaljen med kvinneportrettet, er Otto Frengen, som siden 1973 har vært ansatt som insektpreparant ved Vitenskapsmuseet. Han har lagt ned en stor innsats i å formidle kunnskap om dyr og natur, og spesielt om fugler.

    Mange vil kjenne Frengen som fast mangeårig medarbeider i den tidligere naturredaksjonen i NRK. Han har dessuten vært den i særklasse flittigste bidragsyteren i Selskabets populærvitenskapelige formidlingsprosjekt Byen, bygdene og kunnskapen.

    FORSKERE PÅ FRAMMARSJ: DKNVS deler ut to vitenskapelige priser som finansieres av I.K. Lykkes fond. F.v.: Bunnprissjef Trond Lykke, med prisvinnerne Marianne og Torkel Hafting Fyhn, og Halvard Buhaug.
    Lykkepriser til yngre forskere
    DKNVS deler hvert år ut to vitenskapelige priser til yngre forskere, finansiert av I.K. Lykkes fond. Dr.scientene Marianne og Torkel Hafting Fyhn ved Senter for hukommelsesbiologi (CBM) mottok naturvitenskapsprisen for sine originale og oppsiktsvekkende bidrag til forståelsen av stedsansens lokalisasjon i hjernen hos pattedyr. Resultatene av deres banebrytende arbeid er publisert i tidsskrifter som Nature og Science.

    I humanioraklassen gikk den andre prisen til yngre forskere i år til dr. polit. Halvard Buhaug, for fremragende forskning innen politisk konfliktforskning. Buhaug har doktorgrad i statsvitenskap fra NTNU, og har arbeidet spesielt med geografiske sider ved konflikter. I denne forbindelse har prisvinneren levert flere viktige bidrag til en fornyelse av studiet av borgerkrig. Buhaug er nå tilknyttet Fredsforskningsinstituttets Senter for borgerkrigsstudier, som er et av Sentrene for fremragende forskning.

    De vitenskapelige prisene består av Selskabets diplom, samt 25.000 kroner.

    Tekst og foto: Kenneth Stoltz

  •