MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Trådløse Trondheim er operativ (15.3.06, 08:57)

Det første området i den trådløse delen av Trondheim er nå i drift. På Solsiden kan alle med dataidentitet fra NTNU kombinere en vårlig utepils med nettsurfing fra egen laptop.

TRÅDLØST? Ikke helt trådløst på kontoret hos trådløssjefen, kan vi konstatere. - Her på kontoret er jeg fast oppkoblet, men jeg arbeider mest trådløst, forsikrer Jelle. – Stadig på farten.
Det er optimisme som preger prosjektleder Thomas Jelle i Trådløse Trondheim om dagen. Onsdag i forrige uke ble de første deler av Trådløse Trondheim operativt, og i starten av denne uka ga Trondheim kommune tilsagn om en støtte på en million kroner, pluss 750.000 i driftsstøtte over tre år.

Solsiden er trådløs
Kontoret til prosjektlederen så ut som et lagerlokale bare for noen uker siden, opplyser han. Kasser med sendere, antenner og kabler var stablet fra gulv til tak. Nå er det meste utplassert på Solsiden kjøpesenter, i uteområdet på Nedre Elvehavn, og langs traseen Innherredsveien over Bakke Bro mot Royal Garden. Det betyr at i dette området er det nå trådløs aksess, men det kreves at du har brukernavn og passord for oppkobling mot NTNUs netteverk.

LITEN SAK: Slik ser en basestasjon ut. Prislappen er fem tusen kroner, og den gir trådløs dekning i en omkrets på 100 meter.
Utstyret er levert av Cisco og består av basestasjoner og antenner, som utgjør det som kalles aksesspunkter i nettverket. Utstyret som står ute, er plassert i spesielle klimakasser.

Samspill med tjenesteleverandører
- Siden onsdag kveld i forrige uke har nettverket vært operativt, sier Jelle, og kikker inn på nettsiden som viser bruken. – I øyeblikket er to brukere aktive, opplyser han, og legger til at på det meste har det vært fire. – Men vi har så langt ikke annonsert muligheten, og vil nok få atskillig flere etter hvert.

Prosjektet har bl.a. vært i uformell kontakt med aktuelle leverandører av tjenester til nettverket, eller ISP’er som det heter på nettspråket – Internet Service Providers.

DAGENS DEKNING: Vrimlearealene inne på Solsiden kjøpesenter og uteområdet som er gulfarget, har i dag trådløs dekning.
- Tidligere betalte man for aksess til nettverket. Utviklingen har gått i retning av at man nå betaler for tjenestene som tilbys, forteller Jelle.

- Hva koster en basestasjon?

- Selve basestasjonen koster 5.000 kroner pluss moms, antennen 2.000. I den fasen vi nå er inne i, investerer kommunen og fylkeskommunen 1 million hver, NTNU to millioner. Utbyggingen hittil har kostet en halv million kroner.

- Hva vil skje i de nærmeste månedene?

- Nå skal vi fram til mai teste og evaluere utstyret vi har satt ut. Dette er et forskningsnettverk, en virkelig driftssituasjon. Veldig anvendt forskning, med andre ord. Vi vil ta en ny runde med teknologi – finne ut hvem som har det beste produktet, programvaren og funksjonaliteten. Til sommeren starter vi en utbygging som vil dekke hele området i det vi kaller elveslyngen, og med en kostnadsramme på 8 millioner. Vi har besluttet å etablere et AS som vil stå for utbyggingen.

GLADE GUTTER: Optimismen og entusiasmen er stor hos Tore Jørgensen og Thomas Jelle. Jørgensen har fått oppgaven med å skaffe kapital til AS’et som skal stå for utbyggingen.
- Er det hovedsakelig datamiljøet ved NTNU som er involvert?

- Hittil har det vært det, men dette er et typisk tverrfaglig forskningsprosjekt som involverer fagfelt over en større arena. Dragvollmiljøet vil for eksempel trekkes inn for å studere brukeratferd.

Verdifullt samspill
I tillegg til tjenesteleverandørene som er nevnt, opplyser Jelle at eiendomsutvikler Ivar Koteng, Nedre Elvehavn og Kjeldsberggruppen stiller sin bygningsmasse tilgjengelig for prosjektet. Trondheim Spektrum (tidl. Nidarøhallen) ligger egentlig utenfor området, men Jelle ser på dette området som meget interessant og aktuelt for prosjektet.

SKEPSIS I COMPUTERWORLD: Analyseselskapet Gartner mener det bør overlates til private interesser å bygge ut trådløse nett. – Vi har absolutt ingen dårlig samvittighet angående dette, fastslår Thomas Jelle. – Vi er i full forståelse med de private aktørene om utbyggingen, legger han til. Han viser til offentlig veiutbygging som et tilsvarende eksempel, og forteller at private aktører blir med som tjenesteleverandører.
- Dette blir et meget verdifullt samspill mellom byen og NTNU, tror Jelle.

Den offisielle åpningen av Trådløse Trondheim skjer i månedsskiftet mars-april.

Tekst og foto: Arne Asphjell

Se tidligere omtale av Trådløse Trondheim