MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Forsker på Øst-Europa (24.3.06, 07:16)

Tverrfaglig fellesskap står i fokus på Program on East European Cultures and Societies (PEECS). - På PEECS skal det være høyt under taket, sier lederen for programmet, Professor György Péteri.

Forskningsprogrammet Program on East European Cultures and Societies, som ligger under HF- og SVT- fakultetet, har hatt svært mange ’jern i ilden’ siden det for alvor kom i gang i 1998. Studenter på master- og PhD- nivå har hatt mulighet til møte et forskningsmiljø hvor verdensledende forskere på Øst-Europastudier er med, de har fått delta på internasjonale konferanser, publisert i programmets egen tidskriftserie, TSEECS, og fulgt diverse kulturkampanjer som tar for seg ulike sider ved Øst-Europeisk kulturliv.

Kjernen i programmet er likevel aktivitetene som foregår på Halsenget Gård. Der finnes PEECS- leseplassene, et godt Øst-Europabibliotek og ikke minst huser stedet Øst-Europa seminarene.

PEECS legger vekt på faglige arrangementer av høy kvalitet, basert på et tverrfaglig felleskap i beste NTNU-ånd, sier stipendiat Lars P. Haga.
Betydd mye
- PEECS har betydd mye, sier hovedfagsstudent i statsvitenskap, Marit Hiim og stipendiat i historie Lars P. Haga. - På PEECS får vi tett oppfølging og man har et interdisiplinært faglig nettverk rundt seg som man kan snakke fag med hele tiden, sier Hiim.

- Man blir ikke så ensom under oppgaveskrivingen når man kan utveksle ideer med et forum bestående av alt fra masterstudenter til professorer, påpeker hun.

Høyt faglig nivå
- Det er høyt faglig nivå på PEECS-seminarene, mener Lars P. Haga. - Man stiller automatisk høyere krav til seg selv når man har et forskningsmiljø rundt seg som er interessert i det man driver med. Dessuten er det jo en støtte for moralen når man opplever at internasjonale forskere synes det du forsker på er spennende.

Haga er i gang med sin doktorgrad, og setter stor pris på å høre til et godt forskningsmiljø som hele tiden er i utvikling.

Områdestudier ved NTNU
Det var Professor i historie, György Péteri, som tok initiativet til et program for Øst-Europeiske områdestudier i Trondheim.

- Det var ikke enkelt, sier Péteri, som påpeker at systematiske områdestudier ikke eksisterte ved NTNU før han kom i 1994.

- Andre steder i Europa og i Nord-Amerika er det mer aktuelt, de har ikke dette “lagging behind problem” når det gjelder interdisiplinære forskningstilnærminger, sier han.

INITIATIVTAKER: - Min motivasjon var å lage en tverrfaglig sammensatt gruppe for systematiske områdestudier, sier György Péteri.
Den gode samtalen
Motivasjonen for å starte PEECS var enkel. - Jeg ville organisere en sammensetning av studenter og forskningskolleger som var interessert i Øst-Europafag. Derfor satset jeg på områdestudier.

- Personer som behersker øst-europeisk språk, litteratur, film eller politikk, kan dele sine synspunkt og erfaringer med hverandre. Det må for eksempel skapes et miljø slik at masterstudenter kan få møte et forskningsmiljø og får snakket med internasjonale størrelser, sier professoren som setter pris på den gode samtalen.

De det er synd på
Péteri mener ellers det er stor undervekt av kyndige fagfolk på Øst-Europa i Norge. - Vi må jo kunne noe om dem. Hvis noe skjer i disse områdene påvirker det oss. Russland grenser til Norge, minner han om, og synes det er beklagelig at norske journalister ofte kriminaliserer folk fra Øst-Europa, eller skriver om dem i “det er så synd på dem” sjangeren.

- Det skrives for mye om trafficking, prostitusjon og korrupsjon, mener Péteri som undrer seg over at et slik ensidig bilde kan generaliseres over på så mange mennesker. Retorisk spør han tilbake om vi nordmenn liker å bli kalt ”folket fra nord” eller ”vesteuropeer”.

- Hva betyr slike begreper egentlig?, legger han til.

Imagining the West
PEECS fikk nylig en god slump med midler fra Norsk Forskningsråd til Imagining the West prosjektet, et prosjekt som har som mål å finne ut mer om hvilke forestillinger østeuropeerne har om ”Vesten”.

- Vi ønsker å få frem variasjonen i Øst-Europa, sier Péteri, som i samarbeid med studenter og andre forskere, tar sikte på å utvide vår kunnskap om “den andre” i våre nærmeste naboland i Øst.

Tekst og foto: Peter Haugseth