MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Kremhybler for dugnadsvillige (1.4.06, 06:45)

”Kråkeslottet” i Høgskolebakken blir arena for et spennende studentboligeksperiment. 20 førsteårsstudenter inviteres til å bygge hver sin hybel – på dugnad.

----- NB! DETTE VAR EN APRILSPØK! ---------------

IVRIG REKTOR: - Hadde jeg vært student i dag, ville jeg ikke nølt med å engasjere meg i dette prosjektet, sier rektor Torbjørn Digernes.
Prosjektet omfatter en totalrenovering av den særpregede trebygningen fra 1890. Bygningen skal innredes med 24 hybler, sanitæranlegg, oppholdsrom og kjøkken. 20 studenter får tilbud om å delta i byggearbeidet, som i all hovedsak er tenkt utført i god gammeldags dugnadsånd.

Studentene får førsteretten til hyblene, og arbeidsinnsatsen skal regnes av på framtidig husleie. Fire hybler er øremerket for utvekslingsstudenter.

Begeistret rektor
Rektor Torbjørn Digernes er begeistret for tiltaket og regner med at opplegget vil skape oppmerksomhet.

– Vi befester Trondheim som en studieby med helt spesielle kvaliteter. Jeg tror at eksperimentet har alle forutsetninger for å lykkes. I tillegg til å gi studentene gleden av å delta i et arbeidsfellesskap og skape sitt eget, får de også verdifull arbeidserfaring. Enkelte vil til og med kunne legge inn prosjektet i sin obligatoriske studiepraksis, sier Digernes, og tenker spesielt på arkitekt- og byggstudenter.

Når det er sagt, fremhever han at tilbudet går ut til alle førsteårsstudenter, uavhengig av studiested.

FYSIKKSTUDENT Christina Aas har meldt seg på som aktuell hybelboer i Kråkeslottet. - Ideelt å bo så nær Samfundet, sier hun.
Ferdighetstest
- Dere må regne med en formidabel interesse – hvordan skal de 20 heldige plukkes ut?

- I første runde skal vi plukke ut 50 kandidater gjennom loddtrekning. Disse skal gjennom en test, som i hovedsak legger vekt på praktiske og sosiale ferdigheter. Det hele skal være opp og avgjort i løpet av mai. Byggearbeidet starter i juni og vil pågå på skift hele sommeren, under faglig ledelse av Teknisk avdeling. Hele prosjektet skal være ferdig i god tid før jul, opplyser rektor.

Maudals idé
Idéen ble til på novembermøtet i NTNU-styret da skjebnen for bygningen, populært kalt ”Kråkeslottet”, skulle besegles. Fra Teknisk avdeling forelå tre ulike alternativer, som gikk ut på salg, rehabilitering eller riving. Ingen av løsningene falt i smak.

Det gjorde derimot en idé fra universitetsdirektør Per Ivar Maudal, om å opprette en stiftelse og bygge studenthybler etter modell av Singsaker Studenterhjem. Prosjektet ble foreslått finansiert av fondet "Boligstiftelsen for NTNU". Maudal argumenterte blant annet med at statuttene er foreldet og skal revideres uansett. Et samlet styre likte ideen godt og ba om å få saken utredet.

BEFARING: På runden i huset kunne rektor og Christina konstatere at det er ganske mye som må gjøres før Kråkelsottet igjen er beboelig. Men Christina ser optimistisk på prosjektet. - Dette skal bli moro, mener hun. - Og hvilken utsikt!
”Maudals minne”
Siden har mange gode krefter jobbet forbausende fort. Blant annet har studentgrupper ved Arkitekt- og IVT-fakultetet deltatt i prosjektering og plantegning. Alt ligger nå på styrebordet, i tillegg til finansieringsplaner og forslag til statutter for en ny boligstiftelse. Ubekreftede rykter vil ha det til at navnet på den nye stiftelsen blir ”Maudals minne”.

Eiendomssjef Arne Rønning er først og fremst lettet over å være kvitt et omstridt bygg og berømmer NTNU-styret for kreativitet og handlekraft.

– Løsningen er både original og spenstig. Om resultatet svarer til forventningene, bør vi se med nye øyne på hele området, sier eiendomssjefen og minner om at NTNU har flere eiendommer i nabolaget.

FAKTA

TIDLIGERE APRILSPØKER i Universitetsavisa:
2005: Steinfeld eller Westerberg blir styreleder
2004: Brikke stopper tobakkskjøpet
2003: HF og SV-fag til Oslo?

Fyll ut en enkel test og bli med i trekninga av de 50 studentene som får bli med på den endelige opptakssprøven. Merk at du må være pålogget Innsida (NTNUs intranett) for å kunne delta i testen. Du kan bare fylle ut skjemaet en gang.

---- NB! TESTEN VAR OGSÅ EN DEL AV APRILSPØKEN, OG KAN IKKE LENGER TAES. ----

Tekst: Synnøve Ressem
Foto: Arne Asphjell

TA TESTEN HER.
 Se bildeserie