Pris for grunnforskning på metallstørkning
(20.4.06, 14:03) Professor Lars Arnberg har fått Sintefs pris for fremragende forskning sammen med Sintef-kollega Ragnvald Mathiesen. De to har forsket på hva som skjer når metall størkner, og basert på deres forskning kan bilindustrien i større grad ta i bruk lettmetalldeler fremfor stål. |
PRISVINNERE:Professor Lars Arnberg (til v.) og forskningsleder Ragnvald Mathiesen er tildelt SINTEFs pris for fremragende forskning. Arneberg er opprinnelig svensk, men har arbeidet ved NTNU i 16 år og regner seg som trønder.
Foto: SINTEF/Geir Otto Johansen. |
- Det er grunnforskning vi holder på med, forklarer professor Lars Arnberg ved Institutt for materialteknologi. - Formålet med vår forskning er å få større innsikt i hva som skjer når metallegeringer størkner.
Arnberg forteller videre at for å kunne følge med på hva som skjer på mikronivå under størkningsprosessen, tas det røntgenbilder under prosessens forløp. Og ganske spesielle røntgenbilder.
Internasjonalt samarbeid
De to forskerne har brukt synkrotronen ved The European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) i Grenoble til dette formålet.
”Metoden bidrar til en økt fundamental forståelse av komplekse metallstørkningsprosesser, som igjen er viktig for å oppnå bedre kontroll av mikrostrukturen til støpte aluminiumsprodukter”, heter det i begrunnelsen for tildelingen.
Mikrostrukturen som dannes under størkning er viktig for styrken, seigheten og korrosjonsbestandigheten til det ferdige produktet, og forskningen til Arnberg og Mathiesen har ført til praktiske resultater som kan nyttes av industrien.
|
STØRKNINGSKUNST: Fine møsnstre dannes når metall størkner. |
Arnberg forteller at et tysk firma som lager glidelager i aluminium nå får et forbedret produkt som resultat av denne forskningen.
Lettere biler
På nasjonalt plan samarbeider miljøet med bl.a. Elkem og Norsk Hydro, og i bildelproduksjonen kan den nye viten bidra til at tunge ståldeler i enda større grad nå vil bli erstattet av deler støpt i lettmetall.
”Arbeidet viser på en fremragende måte hvordan storskala eksperimentell infrastruktur kan føre til betydelige fremskritt innen materialforskning, og at norske forskningsmiljø kan hevde seg internasjonalt ved å ta i bruk slikt utstyr. Arbeidet er et resultat av tett samarbeid mellom Sintef og NTNU, og bidrar til å styrke miljøets internasjonale posisjon innenfor området”, skriver juryen i sin bedømmelse.
Arneberg tilføyer at samarbeidet med Institutt for fysikk og professor Frode Mo også har vært viktig i denne sammenheng.
Av Arne Asphjell The European Synchrotron Radiation Facility
|