MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Prisbelønnet for miljøteknologi (26.4.06, 06:29)

Hovedoppgaver om rørledninger og husholdningsavfall fikk beste fagkarakter og belønningspris for fremragende studentarbeid.

Trine Okstad har bidratt til å forhindre oljeutslipp fra rørledninger i sjøvann. Lars-Petter Gundersen har vist en ny måte for gjenbruk av husholdningsavfall.

For dette har de nyutdannede sivilingeniørene fått beste fagkarakter og Bardalfondets belønningspris for fremragende studentarbeid.

Avskjedsgave
Prisen var på 10.000 kroner til hver, og ble utdelt for første gang tirsdag.

Fondet har sin helt spesielle historie. Sigurd Støren, leder for fondsstyret, opplyser at pengene stammer fra Statoils forskerpris som ble tildelt professor Einar Bardal i 1993.

ENER: Trine Okstad er utdannet ved Institutt for materialteknologi og har bidratt til metoder som kan forhindre oljeutslipp og alvorlige miljøødeleggelser.
- I stedet for å bruke pengene ble de satt på bok. Da Bardal gikk av med pensjon ga han dem til NTNU, til et fond som skal stimulere studenter innen økologi og materialteknologi. Bardal er en beskjeden mann og insisterte på at navnet skulle være”Fondet for belønning av fremragende studentarbeid innen økologiske aspekt av materialteknologi ved NTNU.” Men vi får til nød omtale det som Bardal-fondet, forteller Støren til Universitetsavisa.

Forebygger miljøulykker
Okstad og Gundersen fikk prisen for beste masteroppgaver i studieåret 2004 – 2005.

Temaet for Trine Okstads oppgave er hydrogenutvikling ved katodisk beskyttelse av karbonstål i naturlig sjøvann.

Kort forklart handler det om at en metode som brukes for å beskytte rørledninger mot å ruste i sjøvann, feller ut et kalkbelegg som kan gjøre stålet sprøtt og føre til bruddskader. Dette utgjør en stor miljørisiko, og var direkte årsak til et av de verste oljeutslippene vi har hatt i Nordsjøen (Draugenfeltet).

Okstad har brakt ny forståelse for mekanismene bak denne typen bruddskader, som kan bidra til å forhindre at nye ulykker oppstår.

Studentoppgaven fikk karakteren A.

ENER: Lars-Petter Gundersen er utdannet ved Institutt for produktutviklng og materialer og har bidratt til ny anvendelse av resirkulert husholdningsavfall.
Faglærer Kemal Nisancioglu ved Institutt for materialteknologi uttalte i den anledning at Okstads oppgave er den beste han har hatt, og hvis den gamle karakterskalaen hadde vært gyldig, ville resultatet ha blitt 1,0. Okstad arbeider nå med inspeksjon og vedlikehold av utstyr til oljeindustrien ved bedriften Maintech i Trondheim.

Gjenbruk av avfall
Lars-Petter Gundersens oppgave holdt også til A, og handler om design for bruk av resirkulert polypropylen fra husholdningsavfall. Polypropylen er en av de vanligste plastmaterialene og blir mye brukt i emballasje.

– Oppgaven besto i å designe en komponent av polypropylen som kan tåle hard mekanisk belastning. Utfordringen var at materialet har lav slagstyrke og stiller helt spesielle krav som konstruksjonsmateriale. Komponenten skal brukes av Tomra i resirkuleringsanlegg, forklarer Gundersen.

RÅDET for Program for industriell økologi samles to ganger i året. Lengst til venstre ser vi Frederic Hauge i Bellona. Rådets leder professor Ingvald Strømmen nummer fire fra venstre.
Til forskjell fra Okstad har han ikke blitt ved sin lest, men arbeider nå som konsulent for risikovurdering ved Norske Veritas.

Nyinnstiftet pris
Bardalprisen ble utdelt under rådsmøte til Program for industriell økologi ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi. Rådet møtes to ganger i året, ledes av dekanus Ingvald Strømmen og har sterk ekstern representasjon fra miljøorganisasjonen Bellona, Miljødepartementet og Norsk Hydro.

Tekst og foto: Synnøve Ressem