MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Studentene strømmer til NTNU (27.4.06, 11:57)

Mens mange andre universiteter og høgskoler har søkernedgang, kan NTNU glede seg over en markert økning i antall søkere til årets samordna opptak. Både sivilingeniørstudiet, lærerutdanningen og samfunnsfagene har framgang.

Til sammen 9.585 søkere har NTNU som førstevalg – såkalte primærsøkere - i år. Det er nesten 500 flere enn i fjor, en framgang på 5,4 prosent. Dette kommer til tross for en nedgang i den totale søkermassen på landsbasis.

Ingeniørsug
Rektor Torbjørn Digernes er godt fornøyd med det høye antallet søkere.

– NTNU er et kvalitetsuniversitet. Det har vi tydeligvis klart å formidle til årets søkere. At teknologifagene igjen er i god vekst, er bra - ikke bare for NTNU, men for nasjonen som har behov for høy teknologisk kompetanse, sier Digernes.

– Det er et sug etter ingeniører for tida, og vi trenger å fange opp flest mulig av den dyktige ungdommen som ønsker seg sivilingeniørutdanning.

Populære teknologifag
Sivilingeniørstudiet, eller Master i teknologi, har generelt god framgang i søkertall. Unntaket er IKT-relaterte fag, som igjen har nedgang etter et lite oppsving i fjor. Den aller største framgangen er på Geofag og petroleum, der 225 primærsøkere utgjør en framgang på 64 prosent fra 2005.

I MEDVIND: Instituttleder Jon Kleppe jubler over rekordstor søkning til Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk.
– Gledelig, men ikke helt overraskende, sier en fornøyd instituttstyrer, Jon Kleppe. – Oljevirksomheten er kanskje den teknologisk mest avanserte virksomheten i Norge. Dette synes mange ungdommer det er spennende å være med på.

- Oljebransjen seiler i medvind for tida og har dessuten klart å kvitte seg med stemplet som ”miljøversting”. Dette til sammen har nok gjort utslag, sier Kleppe, som har 75 studieplasser til rådighet for oljestudentene.

Andre teknologistudier som har en solid økning i primærsøkere, er Kjemi og bioteknologi (33 prosent), Produktutvikling og produksjon (20 prosent) og Ingeniørvitenskap og IKT (18,5 prosent).

FULLTREFFER: NTNU er først ute med et studieprogram i nanoteknologi, som har møtt en overveldende interesse. NTNUs "nanogeneral" Thomas Tybell vil få mange nye læresveiner til høsten.
Nysgjerrig på nano
Spesielt populært er et nytt studieprogram i nanoteknologi, som kan notere seg for 1.430 søkere totalt. 247 av dem har nanoteknologi som førstevalg og kniver nå om 30 studieplasser. Det betyr at opptaksgrensen blir blant de høyeste på hele NTNU og godt over 60 studiepoeng.

Fakultet for naturvitenskap og teknologi var forberedt på at studieprogrammet har truffet blink. Dekanus Bjørn Hafskjold opplyser at det har vært stor pågang både fra skoleelever og andre interesserte med spørsmål om det nye studietilbudet.

- Dette løste vi ved å legge ut mer detaljert informasjon på nettet, der vi forklarer om nye måter å sette sammen atomer og molekyler på - en vitenskap i grenselandet mellom mange ulike fagdisipliner.

Fremtidsrettet
- Vi legger vekt på at fagfeltet er spennende og framtidsrettet. Studentene som kommer inn, kan se fram til en interessant yrkeskarriere innen et felt som trolig vil se en fantastisk vekst de neste 30 – 50 år, både i teknologi, anvendelser og volum. Dette har tydelig falt i smak. Det er svært gledelig - ikke bare for teknologi- og naturfagene, men for hele NTNU.

- Jeg tror at interessen for nanoteknologi vil smitte over på andre studier, for det er mulig å spesialisere seg innenfor nanovitenskap ved flere studieretninger. Den gode oppslutningen er også eksempel på, at når vi fortsetter å lage gode og relevante studieprogrammer, så vil også ungdommen fortsette å velge NTNU, poengterer Hafskjold.

Flere vil bli lærer
Program for lærerutdanning hadde god oppslutning i fjor og fortsetter fremgangen i 2005. Spesielt gledelig er 23 prosent økning i søkingen til masterprogrammet i realfag.

De humanistiske fagene har hatt en formidabel søkervekst de siste årene. Søkingen er fortsatt god, men har bremset opp litt i forhold til i fjor. For samfunnsvitenskapelige fag fortsetter veksten, med 17.032 søknader totalt, i forhold til 15.682 i fjor. 2604 søkere har samfunnsfag som førstevalg.

Nasjonal nedgang
Nasjonalt er det en nedgang i søkertallet fra i fjor. 26. april var det registrert 93.522 søkere, mot 96.097 i 2005.

Nesten alle universitetene har nedgang i søkertall. Unntakene er Universitetet for Miljø- og biovitenskap på Ås med en framgang på hele 31 prosent, NHH med seks prosent og NTNU som altså øker med 5,4 prosent.

Av Synnøve Ressem