- EIT spennende for NTNU
(2.5.06, 06:46) Prorektor Astrid Lægreid følger nøye med i debatten omkring planleggingen av eliteuniversitetet EIT. - Det er klart at, i likhet med de andre universitetene i Europa, synes vi det er betenkelig å avgi våre beste forskere til European Institute of Technology i 10-15 år. Skal dette være aktuelt for NTNU, er det med klare forventninger om å få noe igjen, sier Lægreid.
|
FORBEHOLDENT POSITIV: Prorektor Astrid Lægreid følger med på hva som skjer i forsknings-Europa. EIT kan vise seg å bli en fruktbar nyvinning også for NTNU, tror hun. Foto: NTNU Info/ Arne Asphjell |
NTNU skal delta internasjonalt
Som positive tilvekster til NTNU nevner hun muligheten til å få topp utdannede doktorgradskandidater, postdoktorer og internasjonale toppforskere til professor II-stillinger tilbake til institusjonen.
- Vi vil være med på å diskutere hva som er den beste organisasjonsformen for EIT. Hvilken modell man velger vil nok ha betydning for vår holdning til prosjektet, fortsetter Lægreid, som mener det er viktig at NTNU deltar på den internasjonale arenaen for utdanning, forskning og innovasjon.
Både diskusjonen i forkant, og deretter en eventuell opprettelse av EIT vil kunne profilere NTNU, og også være positivt for rekrutteringen, tror rektor Torbjørn Digernes.
- Vi må inngå i sterke internasjonale nettverk som kan bidra til å løfte oss som institusjon, sier han.
Spissing og samarbeid
De foreløpige planene forteller ikke nøyaktig hvordan EIT vil bli, og motstanden fra de drøyt 700 universitetene i sammenslutningen The European University Association er stor.
EUA er særlig opptatt av at hvert enkelt universitet er fullstendig autonomt. Men prorektor Lægreid mener at man må kunne ha to tanker i hodet på én gang:
- NTNU er et autonomt breddeuniversitet med en klar hovedprofil og et klart samfunnsoppdrag. Men det bør ikke forhindre oss fra å være åpne for å gå inn i et forpliktende samarbeid med en eliteinstitusjon av det kaliberet som er på EUs tegnebrett – EITs fokus på forskningsmessig spissing, nyskaping og økt slagkraft vil tvert imot kunne bidra til å gjøre NTNU sterkere og bli en drahjelp for hovedprofilen vår, avslutter Lægreid.
Av Kenneth Stoltz
|