MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Eksamen med ukjent pensum (4.5.06, 07:05)

Både fagmiljøer og administrasjon skal til pers når NTNU får besøk av NOKUT i kommende uke. – Nesten som å gå opp til eksamen uten å kjenne pensum, konstaterer prorektor Julie Feilberg.

NOKUT står for Nasjonalt Organ for Kvalitet i Utdanningen og har satt ned en komité som besøker NTNU fra tirsdag til fredag i neste uke. Det er systemet for kvalitetssikring som skal under lupen. Komiteen skal møte representanter fra ledelse, ansatte, studenter og stipendiater.

ORIENTERING: Prorekror Julie Feilberg (med ryggen til) orienterer ansatte om den forestående evalueringen.
Omfattende
- Formålet er å sikre at utdanningsvirksomheten holder høy kvalitet og er i utvikling mot videre forbedringer, forklarer Julie Feilberg, prorektor for utdanning. Hun opplyser at det er satt opp et omfattende program for evalueringsbesøket.

– Komiteen skal intervjue universitetsledelsen, ulike sentrale utvalg som arbeider med utdanningskvalitet, studenttillitsvalgte og alle fakulteter med ledelse, faglærere, studenter og doktorgradsstipendiater. NOKUT har satt opp ti evalueringskriterier. Likevel er det umulig å vite akkurat hva de vil komme til å spørre om. Derfor blir det litt som å gå opp til eksamen uten å kjenne pensum, forteller prorektoren.

Godt forberedt
Det kan jo høres skremmende ut, men Feilberg avslører ingen eksamensnerver å snakke om. Heller ikke ved tanken på at ”eksamensstryk” i verste fall kan føre til at NTNU mister retten til å opprette nye studietilbud.

OPTIMISTISK: Julie Feilberg regner med at besøket vil gå godt - NTNU er godt forberedt.
Hun mener NTNU er godt forberedt og har alle muligheter til å bestå eksamen.

– Dette er på ingen måte noe nytt for oss. Fagmiljøene har arbeidet med kvalitetssikring av sine utdanninger i årevis. I 2003 vedtok NTNU-styret et eget system for kvalitetssikring av utdanningen, som er i tråd med føringer fra Universitetsloven og Bolognaprosessen. Etterpå har vi utviklet et eget digitalt vektøy for kvalitetsstøttesystem, forkortet KVASS. Systemet er utviklet i nær dialog med brukerne, framholder Feilberg.

- Vær oppriktig
Det viktigste rådet til dem som skal intervjues, handler om å være oppriktig.

– Vær ærlig i forhold til hvor langt du er kommet med kvalitetssikringen fra ditt ståsted, pek gjerne selv på hva som mangler og hva du ønsker å gjøre noe med. Betrakt besøket som en anledning til dialog og refleksjon over egen praksis, råder prorektor.

Evalueringskomiteen består av professor Leif K. Sydnes, UIB, professor Svein Skjæveland, UiS, professor Berit Asking, Gøteborgs Universitet, seniorrådgiver Staffan Wahlén, Høgskoleverket og student Julia Holte Semper, UiTø.

Konsekvenser
Resultatet av evalueringen skal sammenfattes i en rapport fra NOKUT. Konklusjonen skal begrunnes og vil svare ja eller nei på om kvalitetssikringssystemet er tilfredsstillende.

Hvis svaret blir nei, får NTNU seks måneder på seg til å forbedre systemet og må deretter gjennomgå en ny evaluering. Om heller ikke dette resultatet er tilfredsstillende, vil vi ikke lenger få lov til å opprette nye studietilbud. Eksisterende studietilbud kan derimot fortsette.

- Men begivenhetene i neste uke er på ingen måte en avsluttende eksamen – det er bare en milepæl i et kontinuerlig arbeid med kvalitetssikring. Derfor ser vi fram til NOKUT-besøket, for det gir oss en enestående mulighet til å få en tilbakemelding på kvalitetsarbeidet vårt og et incitament til å utvikle oss videre, understreker Feilberg.

Tekst og foto: Synnøve Ressem