MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

INNOVATOR 06:
Millioner i mosen (5.5.06, 18:37)

Trodde du at bare ugler trives i mosen? Her er 1.485.000 grunner til å tenke i nye baner.

Hva ville Harley vært uten brødrene Davidson? Hva med Bang, om han ikke hadde slått sine pjalter sammen med Olufsen i 1925?

Med Innovator 06 bidrar Sparebank1 Midt-Norge og NTNU med rause midler og en klar målsetting om at forskningsbasert nyskaping i regionen skal hevde seg internasjonalt.

Torsdag kveld ble elleve priser og nær halvannen million kroner delt ut til midtnorske gründere i startgropa.

DISSE KARENE har grunn til å smile etter Innovator 06.
Nye helter
- Gründerne er vår tids helter og den kommende tids helter, innledet arrangementets konferansier, Eva Bratholm.

Og heltene er så visst ikke trette; så vel de nominerte som de premierte gründerprosjektene begeistret publikum og jury med sin nytenking og vilje til å løse et bredt spekter samfunnsutfordringer.

Prorektor Astrid Lægreid ved NTNU tok opp tråden, og pekte på universitetet som en hovedkilde til skaperkraft i samfunnet:

- Forskningen vår ligger til grunn for all industri. Ett av målene våre er flere arbeidsplasser, mer nyskaping. Skal vi bli gode i internasjonal målestokk, må vi også utmerke oss regionalt, sa Lægreid.

- For å lykkes i dette, er Sparebank1 Midt-Norge en viktig partner for oss. Vi som organisasjon kan ikke gjøre jobben, det er det studenter og ansatte som må gjøre. Jeg er sikker på at folk som møtes under Innovator 06 kommer til å klekke ut ideer som vi vil få høre mye om senere, sa prorektoren, og overlot stafettpinnen til to gründere som i aller høyeste grad har oppnådd suksess.

KAN NOEN OVERSETTE fra hundsk til japansk? Ja, det lar seg faktisk gjøre, takket være Atmels AVR-chip.
Suksesshistorie fra Trøndelag
Vegard Wollan og Gaute Myklebust i Atmel var invitert til å fortelle den eventyrlige historien som de noe misvisende hadde kalt Veien fra 0 til 100 millioner dollar! Misvisende, fordi selskapet de to ungguttene startet som uteksaminerte ingeniører fra NTH i 1991, i dag nærmer seg en årlig omsetning på 250 millioner dollar!

- Kjernen i vår forretningsvirksomhet er en mikroprosessor som ble utviklet ved NTH. Vårt varemerke AVR er litt mindre kjent enn Intels Pentium, men vi leverer faktisk tre ganger så mange brikker som Intel i dag, oppsummerte parhestene nøkternt.

En million silisiumbrikker utvikles, produseres, testes og leveres til kunder som LEGO, BMW, Apple, Sony og Boeing. En million brikker. Hver eneste dag, hele året gjennom.

Første og siste frihelg i San Fransisco
I 1995 fikk gründerne tryglet seg til et møte med toppsjefen i Atmel. De ble innvilget en kvarterlang audiens, og måtte tenke litt nytt for å presentere den 42 sider lange forretningsplanen på den knappe tida.

- Vi startet på side 42, og sa at vi har et produkt som kan omsette for 100 millioner dollar i løpet av 5 år. Møtet dro ut i tid. Etter tre og en halv time endte seansen med at direktøren sa at vi skulle ta en frihelg i San Fransisco mens han tenkte på saken. Det var vår hittil eneste frihelg i San Fransisco, sa Wollan med et smil.

Bedriften utvidet sin produktportefølje i 1997, og inngikk nye allianser med strategiske partnere. Wollan og Myklebust oppfylte også lovnaden fra San Fransisco: i 2000 nådde de en akkumulert omsetning på 100 millioner dollar for de fem første årene. Tre år senere omsatte de for 102 millioner dollar på ett enkelt år. Nye tre år senere, i 2006, peker pilen bratt opp mot 250-millionersmerket.

VANLIGE STUDENTER som slanger seg i gresset i sumarnatta? Ikke helt. (Bildet er arrangert).
Fra hundsk til japansk
Det er mange årsaker til at NTH-studentene Wollan og Myklebust i dag står i spissen for verdens fjerde største leverandør av mikrochips. Én handler om unik teknologi, en annen om en helt spesiell bedriftskultur.

Men det handler selvfølgelig også om at stadig flere produkter vi omgir oss med krever stadig flere mikroprosessorer for å virke, rett og slett.

Nye biler har gjerne opp til 300 mikrochips som styrer alt fra kollisjonsputer til bensininnsprøyting. En alminnelig bolig har mellom ti og to hundre slike prosessorer i hvitevarer, røykvarslere, temperaturmålere og, ja, du kan tenke deg selv.

Japan er et kjempemarked for Atmel, og rett som det er tikker det inn bestillinger litt utenom det vanlige derfra. Som for eksempel den elektroniske hundeoversetteren, fra hundsk til japansk. Nå er de forresten i full sving med mikrochips som kan oversette fra andre dyrespråk…

Money money money
Eva Bratholm mintes da hun engang for nærmere hundre år siden var med i FK i Samfundet:

- Da satt det et par karer på loftet der og snekret sammen noen sponplater og kretskort mens vi andre festet og turet. Lite ante jeg da om at de gutta på loftet snekret sammen en plan om å tjene penger på flaskepanting. De sponplatene og kretskortene ble nemlig senere til Tomra, humret Bratholm, og slapp publikum løs til en timelang minglepause, med godbiter fra SiTs kjøkkensjef, akkompagnert av en strykekvartett som tryllet tonene av ABBAs Money money money opp fra dypet av det kostbare treverket.

PRISVINNERE må finne seg i å bli dirigert rundt av en fotograf som skal ha sitt. For denne gjengen kan nok mediepågangen vokse seg større i tiden framover.
På pinebenken
På samme måte som kronologien i denne historien drøyer med spenningsutløsningen, slik ble de håpefulle nominerte holdt på pinebenken i de lange timene før selve prisutdelingene tok til. Men så, plutselig, revnet pengebingen til Sparebank1 Midt-Norge og andre sponsorer.

Den første prisen var fra Midt-Norge Take-Off. Take-off-programmene går helt tilbake til 1980-tallet, og er et viktig idéutviklingsverktøy for prosjekter med høyt teknologiinnhold.

- Prisvinnerprosjektet er godt forankret i et sterkt faglig miljø. Markedspotensialet er helt enormt, sa direktør i Innovasjon Norge, Vigdis Harsvik, og utropte Torje Tvedt og Jon Steinar Gudmundsson i Aegir Subsea som vinnere av prisen på 100.000 kroner.

Studenter med smarte ideer
24 svært gode søknader var sendt inn fra studenter med spennende produkter og forretningsplaner. Ti av dem ble stipendiert med 10.000 kroner hver, og plukket ut til finalerunden.

Tre prosjekter ble belønnet med ytterligere prisdryss, men det ble et system for blåskjelloppdrett som trakk det lengste strået torsdag kveld:

  • 1. premie: Embedded mussles, Johan Christian Saarem, 30.000 kroner
  • 2. premie: Tarantula, Håkon Isachsen, 20.000 kroner
  • 3. premie: xTracker, Øyvind Hansen, 10.000 kroner

    Så ble oppmerksomheten rettet mot Venture Cup, som er en landsomfattende konkurranse i forretningsplanskriving. Tidligfase bedriftsutvikling, presentasjon og evne til nettverksbygging ble også vurdert av juryen i utvelgelsen av de nominerte.

    Venture Cup-general Sigmund Waagø kunne dessuten rapportere om en markant økning i bidrag, deltakere, kvinneandel og oppmeldte i faget.

    Fagstabens studentpris i Venture Cup, 10.000 kroner, gikk til fem jenter. Lene Amalie Aadahl, Kari-Anne Flor, Mariann Bendiksen, Marit Grøsland og Kaja Vik, mottok utmerkelsen for sin oppfinnelse DisCover, et lukket cover for DVD- og CD-plater med en unik utløsermekanisme som øker coverets brukervennlighet ved at det kan utløses ved et enhåndsgrep.

    De store prisene til slutt
    Spenningen bygger seg opp, kunsten etterligner livet, og de store pengene venter rundt nærmeste sving. Troverdighet, potensial og risikoprofil er stikkordene, og spørsmålet juryen stiller på dette nivået, koker i grunnen ned til dette enkle: Ville DU investert i ideen?

    Juryleder Ann-Tove Kongsnes i Leiv Eiriksson Nyskaping ristet en kvart million til ut av ermet, til de stolte, men fattige gründernes store glede.

  • 3. premie: 15.000 kroner til Tubedrive
  • 2. premie: 50.000 kroner til Harper Security
  • 1. premie: 200.000 kroner til DeAmp

    NTNU-rektor Torbjørn Digernes delte ut Designprisen 06 under rammeavtalen mellom NTNU og Sparebank1 Midt-Norge. Fellesnevneren for de fem nominerte arbeidene, var ifølge juryen at de alle har potensial for i innta den globale markedsplassen.

    Norway says fikk den første nasjonale industridesignprisen, samt heder, ære og 50.000 kroner, for det mest fremragende industridesignfaglige arbeidet det siste året. Deres stilrene DAB1 digitalradio knep prisen i sylskarp konkurranse med blant annet fartsvidunderet Koenigsegg CCX.

    Nyskapingens Oscar
    - Dette var stort! strålte toppsjefen i Sparebank1 Midt-Norge, Finn Haugan. Men de største prisene var det han selv som hadde med til den store nyskapingsfesten: Sparebank1 Startstøtte, to stipender à 500.000 kroner.

    Legger vi til de to stipendene som godgjør seg på høyrentekonto til neste år, pøses det ut til sammen to millioner kroner fra Sparebank1 Startstøtte til nyskapere i regionen.

    I sin begrunnelse for tildelingene framhevet banksjefen styrking av, og relevans for næringslivet i regionen, og internasjonalt markedspotensial.

    - Jeg gleder meg allerede til å se hvilke spennende og innovative ideer som popper opp fra NTNU-underskogen til neste år, sa Haugan, og åpnet forsiktig konvolutten foran en fullsatt sal.

    EN SENG AV PENGER: Det er bedre med en halv million i mose, enn null kroner på bok, drømmer kanskje guttene i VIREO.
    Juryens begrunnelse
    Juryens felles begrunnelse for begge vinnerne er:

    ”Begge vinnerne hadde entusiastiske gründerteam, troverdige forretningsplaner og overbevisende presentasjoner. Begge tar utgangspunkt i unike ideer med stort kommersielt potensial i internasjonale markeder. Begge synes å være godt forankret i sterke klynger innenfor marin og maritim, og vil kunne utnytte regionale og nasjonale fortrinn i sin internasjonale satsing.”

    - Prisene på en halv million kroner går til Solberg Embedded Cybernetics og VIREO!

    Solberg Embedded Cybernetics fikk prisen for en lyskaster som holder lyset stabilt i tøff sjø. Vireo skal på sin side gjøre butikk av en gammel vikingmetode for konservering av matvarer. Ved å bruke Sphagnan utvunnet av mose, kan fisk og andre matvarer holdes ferske lengre.

    Se alle bildene, les alt om talene, reaksjonene, kjolene og prisene på www.ntnu.no/smn. Der får du også vite alt om de glitrende forretningsplanene, bedriftene, menneskene bak, samt fagjuryenes begrunnelser for pristildelingene. Les, lær, og bli inspirert. Og vel møtt med din egen forretningsidé når arrangementet braker løs igjen til neste år.

    See you later, Innovator!

    Tekst og foto: Kenneth Stoltz

  •