LESERBREV Knut H. Sørensen: Farvel til universitetet
(10.5.06, 01:23)
Nå, like før de siste besvarelser om samlokalisering skal innleveres, må vi innse at NTNU strøk i universitetsdebatt. Vi har gjennomført et livlig ordskifte om NTNUs framtid uten at vi har berørt et eneste spørsmål av virkelig prinsipiell art, uten å drøfte en eneste ting som faktisk betyr noe.
Hva skal vi med universitetet, hvorfor er vitenskap viktig, hva slags moral skal produseres gjennom forskning og høyere utdanning? Hvorfor er vitenskapens selvstendighet betydningsfull? I hvilken retning bør den menneskelige erkjennelsen bevege seg? Kort sagt: Hva ønsker vi at NTNU skal bety?
Nok en gang har vi gått i sekulariseringsfella. Markedet og idretten er kildene for de metaforene vi har brukt, til fortrengsel fra det som en gang var den dominerende samtalen om universitetet og vitenskapen. Vi snakker ikke lenger om sannhet, rettferdighet og skjønnhet.
Vi snakker om å være best, om å vinne konkurransen, om å være effektiv, om å drive merkevarebygging. Tomteprisene er blitt et viktigere premiss for NTNU enn intellektuell åpenhet og faglig nysgjerrighet. Skritt-telling og arkitekturpriser har overtatt for bærekraft og bistand.
Korrekte beslutningsprosedyrer får større vekt enn gode beslutninger. Lydighet og tiltro til autoritetene overtar for selvstendig tenkning og kritisk sans. Det er ikke mye Kopernikus-potensial å observere!
Det er vi som er vitenskapelig ansatte som må ta ansvaret for dette. Vi har sviktet både oss selv og studentene. Vi har stilltiende akseptert at reklamebyråene får forvalte og forvrenge universitetets ånd. Vi har godtatt at vekst er viktigere enn visjoner, at søkertall betyr mer enn sjel, at Trondheim betyr mer enn verden.
Slik sett har vi fortjent det. Å få en framtid der vi støver ned mens piggdekkene høvler over både Elgesetergaten og vår selvrespekt. Vi kan bare håpe på at Stortinget gir oss en ny sjanse. Vær så snill! Vi har forbedringspotensial.
Knut H. Sørensen
professor, Institutt for tverrfaglige kulturstudier |