Skaff deg jobb via Idéportalen!
(11.5.06, 10:28) Faglig relevante sommerjobbtilbud tikker inn på www.ideportalen.no hver dag. Næringslivet er også i full gang med å knytte til seg studenter for prosjektsamarbeid til høsten. |
VINN-VINN: Bedrifter og studenter har gjensidig nytte av Idéportalen, sier en entusiastisk Julie Feilberg. |
- Idéportalen representerer en kjempesjanse for bedriftene til å få tilført kompetanse og løst problemer, samtidig som studentene etablerer nettverk og får praksis. Jeg vil kalle dette en vinn-vinn-situasjon, sier prorektor Julie Feilberg begeistret.
Drømmejobb eller idé til prosjekt
Er du student og på leting etter en relevant sommerjobb, eller et spennende prosjekt til master, bachelor eller diplomoppgaven? Bedrifter fra hele Trøndelagsregionen bruker nå Idéportalen i jakten på folk med kompetanse.
- Siden den åpnet i februar, er det registrert nærmere 70 nye prosjekter, og mange studenter har fått sommerjobb via nettstedet, forteller Line Johansen og Bente Rønning som daglig jobber med å bygge nettverk rundt portalen.
Kobling til næringslivet
– Dette er markedsplassen som skal koble bedrifter og studenter, og skape fruktbar kontakt mellom NTNU og næringslivet. Vi tror studentene kan ha stor nytte av konkrete oppgaver i samarbeid med en bedrift. Det er inspirerende og skapende, sier Jan Onarheim, fra Innovasjon Midt-Norge. I stillingen sin ved NTNU, er han prosjektleder for Idéportalen.
Store selskaper som Hydro og Statoil har allerede en tradisjon for å knytte til seg studenter. For mange småbedrifter er akademisk samarbeid en uoppdaget ressurs. 90 prosent av bedriftene i Norge har mindre enn 20 ansatte, og er ofte svært innovative.
- Småbedriftene utvikler ofte spennende løsninger, som man kanskje ikke finner hos de store, sier Onarheim.
Praksis kan gi ansettelse
Praktisk orienterte diplom- eller masteroppgaver kan fort bli en inngangsport til arbeidsmarkedet.
Studentene skal oppleve at kunnskapen de tilegner seg, kan brukes i praksis – og få erfaring i å håndtere reelle problemstillinger. Det gir faglig selvtillit å oppleve at kunnskapen en har tilegnet seg er anvendbar. Mange får øynene opp for hva de faktisk kan.
Gruppen bak Idéportalen oppfordrer flere til å gå inn og bruke den aktivt. Idéportalen har enkelt design, tilrettelagt for effektiv matchmaking – fra hver sin kant kan studenter/faglærere og bedrifter logge seg direkte inn.
For alle fakultetene
Idéportalen har vært på trappene et par år, og initiativet kom fra IVT-fakultetet. Men, nå er dette er like mye et verktøy for alle de andre fagretningene ved NTNU.
- Vi merker stor interesse fra HF og SV-fakultetet, og det er positivt, sier Line Johansen.
- Bedriftene skal få øynene opp for at det finnes relevant kompetanse ved NTNU som de kanskje ikke visste om, understreker prorektor Julie Feilberg.
Problemstillingene bedriftene legger ut kan være løselig formulert. Tanken er at faglærerne skal kunne se mulighetene: ”Men, kjære – her trengs det jo en sosialantropolog!” Veiledere og studenter kan bruke sin kompetanse i utarbeidelsen av prosjektene.
FAKTA | IDÉPORTALEN
Disse står bak:
Julie Feilberg, leder av styringskomiteen for prosjektet.
Jan Onarheim, prosjektleder
Line H. Johansen, prosjektmedarbeider
Bente Rønning, prosjektmedarbeider
Børge Breisvåg, karriererådgiver, NTNU - intern nettverksbygging | 26 jobber - San Francisco en mulighet
Målet er at NTNU-utdanning skal føre til ansettelser i fremtiden.
- Idéportalen blir viktig i forhold til NTNUs visjon og strategi for samfunnsrelevant utdanning, og satsningen er i tråd med vår målsetning om å bidra til samarbeid mellom forskning og næringsliv, sier Julie Feilberg.
Organisasjonen bak Idèportalen jobber hver dag aktivt med å bygge nettverket mellom det akademiske miljøet og næringslivet.
- Vi tar direkte kontakt med bedriftene for å informere om hvilke muligheter de har til å bruke ressursen som studentene representerer. Ofte tar vi med studentene ut. Vi prøver hele tiden å legge til rette for gode matcher, sier prosjektmedarbeider Line Johansen.
De har oppsøkt det som finnes av kunnskapsparker og næringslivshager i SIVA-nettverket, i tillegg til å ha direkte kontakt med bedrifter og offentlige virksomheter.
Masteroppgave i San Francisco? Sommerhete dager som FOU-medarbeider innen telecom? Kommunikasjonsteknologi, markedsundersøkelser og moderne boløsninger i bygdenorge - er smakebiter fra de 26 jobbene som ligger ute akkurat nå.
Ambisjonen er nasjonalt nettverk
Foreløpig er det yrende livet av mindre bedrifter i hele Trøndelagsregionen og Møre- og Romsdal mobilisert, men ambisjonene er å skape et nasjonalt nettverk etter hvert. Bedrifter fra flere steder i landet skal med.
Forskningsrådet er svært positive, og vil gjerne etablere et nasjonalt nettverk med en gang, men det tar litt tid å bygge opp. Pr i dag er NTNU, HIST, HINT, SIVA og Høyskolen i Molde er tilknyttet nettverket.
Tekst og foto: Ragnhild Krogvig Karlsen Her kan du lese om hvor vellykket sommerjobbene var for noen studenter i fjor.
|