MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Campuspizza med nødrim og god latin (6.6.06, 10:48)

Vi våger påstanden: Ingen feirer seg selv som IME-fakultetet.

BOYZ IN DA HOOD: Man kan si mye fint om NTNU, men rimord er ikke alltid det enkleste. Derfor ble NTNU rett som det var byttet ut med NTH i leilighetsdiktingen fra IME-fakultetets poeter. Rapperne i Profft kor kom likevel heldig fra oppgaven med det multimediale musikalske eposet Campuspizza .
Fredag var damenes dag ved det tradisjonelt mannsdominerte IME-fakultetets utmatrikulering.

Fungerende dekanus Kari Hag og fakultetsdirektør Anne-Ma Hogstad fikk nemlig selskap på talerstolen av Kristina Arianson, som holdt talen fra eksamenskandidatene, og Heidi Fuglum fra ABB, som var invitert for å tale til årets 520 nye sivilingeniører og mastergradskandidater, fra ulike linjer og profesjoner.

- Fakultetet er takknemlig for at så mange har brukt fem år av deres beste ungdomstid på studier her i Trondheim. Og til dere som har valgt å ta lærerutdanning: fy søren, dere har et stort ansvar når dere skal gjøre realfag kult! sa fakultetsdirektør Hogstad.

God latin
I akademiske kretser ynder man å smykke seg med latinske titler, fortalte den allestedsnærværende seremonimester Truls Gjestland, som måtte ty til en smule etymologi for å introdusere fakultetets fungerende fører:

- Amanuensis betyr en som går til hånde, altså håndtlanger. Dekanus betegnet opprinnelig en patruljefører for et timannslag i den romerske hæren, forklarte Gjestland, og overlot mikrofonen i auditorium F1 til ”patruljeførerassistent” Kari Hag.

- Det er en stor oppmuntring for oss ved fakultetet at dere er så etterspurt på arbeidsmarkedet, begynte Hag, som også var glad for at så mange som 116 IME-studenter tok deler av graden i utlandet i fjor.

SVEIN ARNE EGGEBØ VALVIK ble kalt fram for å motta diplom og 20.000 priskroner fra Hanna og John Olav Stubbans matematiske pris ved NTNU. Valvik fikk prisen for sin hovedoppgave med tittelen KMS states on certain crossed products.
Hag appellerte samtidig til at studentene ville holde kontakten med NTNU, og ikke bare i forbindelse med jubileer:

- Vi trenger medvirkning fra dere, enten det er i næringsliv eller forskning, dersom NTNU skal bli internasjonalt fremragende innen 2020, sa fungerende dekanus Kari Hag.

Alumni fra ABB
En som har fulgt oppfordringen om å holde NTNU-kontakten varm, var fredagens gjestetaler Heidi Fuglum, med bakgrunn fra teknisk kybernetikk. Hun tilhørte det første kullet med sivilingeniører som gikk ut fra det nyopprettede NTNU i 1996.

Siden den gang har hun gjort internasjonal karriere i ABB, og reiseruten Singapore-Bangkok-Helsinki-Oslo-Trondheim vitner sannelig om en gjestetaler som tar sine oppdrag alvorlig!

- Dere som skal ut i arbeidslivet i dag er heldige – det er fantastiske utfordringer som venter dere der ute, sa Fuglum.

- Men det er verdt å huske på at vi ikke alltid er best på alt her i Norge. Derfor er det viktig å være ydmyk, åpen, og forstå at andre kulturer kan gjøre ting og løse oppgaver på en annen måte, sa Fuglum, som med flere år i Asia bak seg, øste av rike anekdotiske kilder fra verdensdelen som alle næringslivsøyne er rettet mot for tiden.

Fremragende studieprestasjoner
- I vår egalitære akademiske andedam her ved NTNU har vi ingen rik tradisjon for å påskjønne sterke studieprestasjoner i form av priser, sa professor Jostein Grepstad, og lurte på om dette kanskje har sin forklaring i den velkjente trønderske beskjedenheten.

INTERNASJONAL MASTER MED NORSK FRUE: Meksikanske Marco Tepetla pekte seg klart ut som beste master – han kan slå i bordet med bare A-er fra sin toårige mastergrad.
- Her plager man ikke sine omgivelser med skryt, fastslo Grepstad, som delte ut fakultetets priser for fremragende studieprestasjoner i 2006 – én for beste eksamensresultat på det femårige sivilingeniørstudiet, og den andre for beste resultat på det toårige masterstudiet.

Håvard Fjær Grip har kommet seg gjennom fem års teknologistudier med nesten bare A-er. Diplomarbeidet hans bærer tittelen Nonlinear vehicle velocity observer with road-tire friction adaptation, og dreier seg om sanntids estimering av dynamiske variable for bruk i sikkerhetssystemer i biler, som for eksempel blokkeringsfrie bremser (ABS-bremser) og elektronisk stabilisering ved skrens (ESP).

Bilgiganten Daimler-Chrysler har allerede vist stor interesse for Håvards resultater.

Matematikktalenter
IME-fakultetets beste mastergradsstudent ble Marco Angel Bertani Tepetla, fra Institutt for matematiske fag. Hovedoppgaven hans bærer den noe kryptiske tittelen Dynkin diagrams and Coxeter functors.

Arbeidet tar for seg såkalt ”tilteteori”, som springer ut av representasjonsteori for endelig-dimensjonale algebraer og er aktualisert gjennom nye anvendelser innen algebraisk geometri, kvantegrupper og representasjonsteori for algebraiske og endelige grupper.

Ifølge veileder, professor Øyvind Solberg, vitner Marcos arbeid om stor originalitet, samt en fremragende evne til å kombinere det abstrakte med det konkrete.

En annen ung matematiker som ble omtalt i svært rosende ordelag, var Svein Arne Valvik, én av de to vinnerne av årets Stubbanpris, med hovedoppgaven KMS states on certain crossed products.

Tekst og foto: Kenneth Stoltz

 Se bildeserie