LESERBREV Bernt M. Førre: Farlig hav
(8.6.06, 01:26) Professor Bjørn Magnussen har nylig uttalt til media at CO2 ikke utgjør noen miljøtrussel. Det blir bare litt varmere, ikke mye, etter hans beregninger. Magnussen har uten tvil høy relevant kompetanse når det gjelder forhold i atmosfæren. Mye tyder likevel på at han tar feil her: stadig nye data fra mange kilder bekrefter at høyt CO2 innhold har opptrådt sammen med høye temperaturer, mens det motsatte ikke ser ut til å være vist.
Sikkert er i alle fall: Hans uttalelser, slik disse er gjengitt, ser helt bort fra ubestridt dramatiske virkninger av CO2 opptak i havet. Mye av havets liv som våre liv avhenger av, trives dårlig eller slett ikke i slikt farrisvann som verdenshavene er i ferd med å bli.
Hovedpunkter er:
Oppløst CO2 gjør havet surt (uunngåelig pga. enkel kjemi, ingen usikre regnestykker)
Surheten dreper korall, hindrer skjelldannelse og kan utrydde mange viktige arter som næringskjeder avhenger av
Samlet virkning kan ikke forutsis sikkert, for lignende forsuring er ikke kjent innen siste 2 millioner år.
For å lese mer detaljert, søk på "ocean acidification" eller last ned denne klare og grundige rapporten fra nettet :
Ocean acidification due to increasing atmospheric carbon dioxide ISBN 0 85403 617 2 © The Royal Society 2005
Professor Magnussen har rett i at norske utslipp betyr lite i denne sammenhengen. Men norske løsninger på innsamling og langtidslagring av CO2 kan gi viktige bidrag: Norge er et av få land som har store investeringsmidler å kunne sette inn uten at utenriksøkonomi gir problemer. Teknologi for storskala gasshåndtering skulle heller ikke mangle.
Disse spørsmålene er for viktige til å drive moralisering med, eller politisk hestehandel, eller prøve å få medhold der man har feil. Her trengs både ærlig lærevilje og besluttsom handlekraft - i den rekkefølgen.
Bernt M. Førre
(Takk for innleggets tittel til Nicholas Monsarrat m. norsk oversetter) |