MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Ønsker seg teknopark i Trondheim (9.6.06, 16:52)

Hemmeligheten bak suksessen til Europas Silicon Valley er samspillet mellom universitet og næringsliv. I Trondheim har man alle muligheter til å skape noe liknende, mener Morten Gavlen, siv.ing. i industriell økonomi fra NTNU.

SJARMERENDE UORDEN VED RIVIERAEN: - Frankrike er alltid litt uforutsigbart, alt er ikke alltid like velorganisert som hjemme, mener Morten Gavlen.
Som fersk sivilingeniør i industriell økonomi fra NTNU i 2001, dro Morten Gavlen for å prøve lykken i Sophia Antipolis i nærheten av Nice i Sør-Frankrike.

Fint på rivieraen
Selv om han ønsker å styrke mulighetene for at studenter blir i Trondheim, kan det også anbefales å bo og jobbe på den franske rivieraen, smiler Gavlen.

Han flyttet ned sammen med kona, og begynte å jobbe i Sophia Antipolis etter å ha fullført studiene, først i Accenture og så de siste årene som produktsjef for Amadeus Call Centre Solutions, en global leverandør av reisereservasjonssystemer.

– Forretningskulturen er nok litt tøffere her nede, og med 40 nasjonaliteter i Amadeus må man begrunne sine synspunkter på en annen og mer grunnleggende måte, forklarer Gavlen.

Sophia Antipolis er en teknologipark som siden etableringen sist på 1970-tallet har vokst seg til den uoffisielle tittelen Europas Silicon Valley.

Parken huser 1.300 bedrifter med til sammen 26.000 ansatte, hvorav en tredjedel ikke er fra Frankrike, og på universitetene i parken studerer om lag 30.000 studenter.

FAKTA

Sophia Antipolis

 • Sophia Antipolis kommer fra det greske ordet sophie som betyr kunnskap, og Antipolis er det romerske navnet på teknologiparkens nærmeste by Antibes.
 • Ligger 30 min fra flyplassen Nice Côte d’Azur, en av Frankrikes travleste flyplasser.
 • Fra å ha vært en skog i 1969 er parken i dag hjem til 1.300 bedrifter som sysselsetter 26.000 mennesker.
 • Utvalgte bedrifter: Accenture, Amadeus, Intel, Philips, Oracle, Thales.
 • Universiteter: Centre National de la Recherce Scientifique, Ecole des Mines de Paris, Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique.

 • Har potensiale
  – Jeg tror opprettelsen av en liknende park i Trondheim ville hatt mange interessante synergieffekter. At SINTEF ligger i Trondheim er svært viktig, og det faktum at et selskap som Google har valgt å etablere seg, gir et klart signal om at de har tro på kompetansen som er bygget opp rundt NTNU, mener Gavlen.

  - Men det må fokuseres mer på koblingen mellom universitetet og næringslivet enn det som gjøres i dag, tilføyer han.

  I Sophia Antipolis er dette samspillet en av suksessfaktorene. I tillegg holder parken til i et område som ligger relativt langt unna neste konkurrerende område.

  Slik skapes et geografisk område hvor arbeidskraften kan hoppe fra bedrift til bedrift, hvor kunnskapen og nettverkene styrker den videre utviklingen av området.

  Tiltrekke bedrifter
  I sin diplomoppgave så Gavlen nærmere på forskjellen i markedsorienteringen mellom bedrifter i Oslo og Trondheim.

  Gjennom intervjuer med teknologibedrifter i begge byene fant han at bedriftene i Oslo i betydelig større grad enn Trondheim er markedsorienterte.

  KUNNSKAPENS DAL: Her er dalen som gjerne kalles Europas Silicon Valley for sin ekspertise innen kommunikasjonsteknologi, datasikkerhet og elektronikk.
  – Å opprette en teknologipark inspirert av Sophia Antipolis kan være en måte å fremme nyetableringer og trekke andre selskaper til byen, hevder Gavlen.

  Vil bli, men må flytte
  At bergenseren Gavlen flyttet fra Trondheim etter endte studier, er typisk for de fleste teknologistudentene.

  Selv anslår han at rundt 80 prosent av kullet hans fant arbeid andre steder, og da først og fremst i Oslo. Dette er et av de store paradoksene med Trondheim som teknologisentrum.

  – De fleste, meg selv inkludert, trives godt i Trondheim og mange kunne tenkt seg å fortsette å bo i byen. Men det går ikke når man må ut for å finne de gode jobbene, forklarer Gavlen.

  AMADEUS: Morten Gavlen foran hovedkvarteret til Amadeus, et av de største selskapene i Sophia Antipolis. De leverer reisereservasjonssystemer til hele verden.
  Eksotiske Norge
  Selv om det skal sies at Trondheim er betydelig lenger unna Europas sentrum enn den franske rivieraen, fremhever Gavlen at det viktigste er gode flyforbindelser til andre byer.

  Flytiden til London er like lang tid både fra Nice og fra Trondheim. Norge har dessuten andre konkurransefortrinn, slik som et godt velferdstilbud og et høyt lønnsnivå.

  – Det er dyrt å bo i Norge, men samtidig er lønningene betydelig høyere enn andre steder, noe som er et åpenbart konkurransefortrinn. Norge oppleves dessuten som et eksotisk land for mange europeere, mener Gavlen.

  Av Daniel Rees

  Hjemmeside Sophia Antipolis