Med forskere på garnfiske i Nidelva
(15.6.06, 16:43) Ei av Norges beste ørretelver renner gjennom Trondheim. Vi ble med forskere fra Vitenskapsmuseet på prøvefiske.
FAKTA | ET WEB-TV-INNSLAG fra prøvefisket kan du se her, eller via lenke nederst på siden (streamet i wmv-format). Videoen er 3 minutter lang. | Til tross for at det finnes seks kraftverk i Nidelva mellom Selbusjøen og Trondheimsfjorden er den fortsatt et paradis for fiskere. Garna til amanuensis Jo Vegar Arnekleiv og forskningsassistent Jarl Koksvik fra Vitenskapsmuseet var fulle av fisk da de nylig foretok prøvefiske mellom Nedre og Øvre Leirfoss.
Laksen går ikke lenger opp enn til Nedre leirfoss. Ovenfor fossen kan sportsfiskerne jakte på arter som ørret, røye og lake.
Ulykke for Selbusjøen, lykke i Nidelva
Forskerne har fulgt utviklingen i elva i 24 år og slår fast at fiskebestanden holder seg godt. Det lille krepsdyret Palasea har blitt en viktig ingrediens i matfatet til ørreten.
Dette er en heldig bivirkning av det som egentlig var en økologisk katastrofe. Da Palasea og dens mer omtalte slektning Mysis relicta ble satt ut i Selbusjøen i perioden 1968-1974 førte det til at den rike røyebestanden i Selbusjøen kollapset. Men i elva har krepsdyrene vært mer til gavn enn til skade.
|
EN ØRRET på 1,1 kg var den største fisken som forsker Jo Vegar Arnekleiv fikk i denne runden med prøvefiske. Den største ørreten som noensinne er fanget i elva skal ha vært på 10 kg. |
Men en annen introdusert art skaper bekymring. Ørekyte kom på en eller annen måte inn i Neavassdraget i Sylane i 1974 og har siden spredd seg nedover elva. Den lille stimfisken konkurrerer med ørreten om maten.
Mindre vann i elva
Forskerne lurer også på hva som vil skje når det nye Leirfossene kraftverk står ferdig om to år, og vannføringen mellom Øvre og Nedre leirfoss blir kraftig redusert.
Selve kraftstasjonen bygges i fjellet under Sjetnemarka. Vannet vil bli ledet i en sjakt og tunnel inn på kraftstasjonen og videre gjennom en 1,5 km lang avløpstunnel ut i Nidelva, nedenfor Nedre Leirfoss. Dette vil føre til at vanngjennomstrømningen mellom fossene vil synke til en tredjedel av dagens nivå.
Forskere med publikum
Strekningen mellom Leirfossene har stor produksjon av ørret, noe som gjenspeiler de gode næringsforholdene. Etter at Arnekleiv og Koksvik hadde gjort unna prøvefisket 11.juni fikk publikum se hvordan de arbeidet med undersøkelse av fisk og bunndyr. Dette skjedde som ledd i formidlingsprosjektet ”Byen, bygdene og kunnskapen”.
Reporter: Jan Erik Kaarø
Foto/klipp: Per Ole Aabakken
Les mer om forskningen på ferskvannsbiologi ved Vitenskapsmuseet.
Lyst til å lære også i sommer? Se lista i Kunnskapskalenderen over populærvitenskapelige arrangement.
Les mer om Nidelva og resten av Neavassdraget. Se videoklipp
|