MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Teknologihovedstaden viser muskler (18.6.06, 23:16)

- Dette er en merkedag for norsk forskning, innledet næringsminister Odd Eriksen. Da statsrådkollega Øystein Djupedal hadde annonsert de 14 sentrene som fikk SFI-status, konkluderte han med at "det er påfallende mye trøndere her".

BYGGER SLAGKRAFTIG LAG: Professor Jon Kleppe har fått med seg tunge miljøer i SFI-en innen eFelt og Integrerte operasjoner for olje- og gassvirksomheten: sammen med SINTEF og IFE Halden, har NTNU-miljøet fått med på laget Hydro, Statoil, Total, Gaz de France, Kongsberg Maritime og Aker Kværner. I tillegg er det etablert samarbeid med ledende universiteter i Europa, USA og Japan.
Og Djupedal hadde sine ord i behold: NTNU er involvert i hele 10 av 14 SFI-er - en aldri så liten maktdemonstrasjon av de teknisk-naturvitenskapelige miljøene med base i Trondheim.

Møteslalåm og hemmelighetskremmeri
Fredag morgen satt professor Magnus Langseth i et viktig møte. De andre deltakerne skjønte lite da han forsvant ut etter en halv time, for å gå i et annet viktig møte. Nå er antakelig primus motor for SIMlab tilgitt morgenkvistens møteslalåm.

- Jeg fikk en melding på telefonen min i morges kl. 08.30, og så at det var fra Forskningsrådet, forteller en oppglødd Langseth.

- Nå går vi inn i en svært spennende periode. Vi har lært mye av prosessen vi har vært igjennom de siste 10-15 årene. Det er ikke til å legge skjul på at det er 20 års målrettet arbeid og en langsiktig strategi som ligger bak dette.

Det planlagte forskningssenteret skal utvikle metodikk og verktøy for virtuell produktutvikling av konstruksjoner utsatt for støt og kollisjoner, og støttes av store industrielle aktører som Hydro Aluminium, Renault, BMW, Audi, Forsvarsbygg, Statens Vegvesen og Sintef.

Den tunge kompetansen ønsker miljøet rundt Langseth å overføre til blant annet mekanisk industri og offshoreindustrien.

- Målet er å bli et verdensledende forskningssenter på design av krasj og beskyttende strukturer, forteller Langseth til Teknisk Ukeblad.

LER SIST: - Da tidligere rektor Emil Spjøtvoll lanserte sin strategiplan Kreativ, Konstruktiv, Kritisk, slo det meg at vi må sannelig lage en strategiplan vi også! Det mange som lo av meg da, og syntes det var litt latterlig, sier Magnus Langseth, som lo og smilte godt da det ble klart at hans SIMlab er ett av 14 sentra som får nyte godt av Forskningsrådets storsatsing på forskningsdrevet innovasjon.
Skyhøye krav - og forventninger
SFI er det nye flaggskipet i Forskningsrådets satsing på langsiktig næringsrettet FoU. Norges forskningsråd meldte i forbindelse med kunngjøringen klart fra om at det er blitt stilt høye krav til de utvalgte sentrene. Ikke så rart kanskje, med en kostnadsramme på 2 milliarder kroner, der drøyt tusen millioner kommer fra Forskningsrådet, 500 millioner fra vertsinstitusjonene, og 500 millioner fra næringslivspartnere.

Først er alle søknadene vurdert av minst tre internasjonale fageksperter. Dernest har en internasjonal vitenskapelig komité vurdert vitenskapelig kvalitet. Videre har tre næringspaneler gått grundig inn i søknadene og vurdert deres potensial for innovasjon og verdiskaping.

Ved siden av krav til vitenskapelig kvalitet og potensial for innovasjon og verdiskaping har Forskningsrådet også vektlagt tematisk profil på porteføljen av sentre.

- Søknaden har vært gjenstand for en grundig internasjonal evaluering, og alle de tildelte SFI-ene er i internasjonal toppklasse allerede, fastslo Djupedal.

Sterkt lag bak medisinsk bildeteknologi
Professor Hans G. Torp er frontfigur for MI Lab, som står for Medical Imaging Laboratory for Innovative Future Healthcare, og er en knoppskyting fra Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk.

Ledelsen for senteret vil overlates til professor Olav Haraldseth, som skal se til at de overordnede forsknings- og utviklingsmål hele tiden får full oppmerksomhet. MI Lab vil etter hvert bli en integrert del av St. Olavs Hospital, og skal flytte inn i det nye hjerte-lunge-senteret når det står klart.

KONKURRERER OM DE DYKTIGSTE HODENE: - Vi merker godt at arbeidsmarkedet er stramt for tiden, og at det er gode tider i næringslivet. Derfor er det viktig at vi med denne tildelingen blir mer attraktive, og kan tenke langsiktig ved rekruttering av de mest ettertraktede forskerne, mener Hans G. Torp i MI lab.
Disse er å tilrettelegge kostnadseffektiv helseomsorg og forbedret pasientgjennomstrømming gjennom nyskaping innenfor medisinsk bildeteknologi. I tillegg ønsker altså MI Lab å utnytte nyskapingen industrielt i Norge, og etter hvert internasjonalt.

- Ett av målene for MI Lab er at hele livsløpet skal kunne omfattes av bildediagnostikk, forteller Hans G. Torp, som mener tildelingen innebærer en høynet status på det å ha med industrien i forsknings- og utviklingsarbeidet.

Det er meritterte partnere MI Lab har fått med seg fra den industrielle banehalvdelen. Tre av dem, GE Vingmed Ultrasound, Mison og FAST, vant hovedprisen fra European Information Society Technology for sine produkter, i henholdsvis 1995, 2002 og 2004.

- Det ligger minst 35 års forskningshistorie bak MI lab, sa en meget stolt og glad rektor Torbjørn Digernes, som nevnte Bjørn Angelsen fra sin egen generasjon som foregangsmann på dette forskningsområdet.

God timing for Hydro-besøkende
Også professor Jon Kleppe satt i et møte da nyheten sprakk. Til alt overmål hadde lederen av Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk besøk av en delegasjon fra Hydro – den kanskje viktigste industrielle samarbeidspartneren i SFI-prosjektet Center for e-Field and Integrated Operations for Upstream Petroleum Activities.

Kleppe hadde holdt tett om gladnyheten, så de besøkende fra Hydro i Bergen visste ingenting om utdelingen før kunnskapsminister Djupedal leste opp navnet på prosjektet deres via en lunefull direkteoverført web-TV-forbindelse.

STRATEGISK SEIER: - Det er viktig at de miljøene som har en klar, langsiktig strategi og tro på seg selv, når fram og lykkes, mener professor Magnus Langseth (midten). Jon Kleppe (t.v.) og Hans G. Torp kunne ikke vært mer enige.
Ivar Berge fra Hydro Olje og Energi, Teknologi, var blant de fire fra Hydro som fikk overvære web-TV-thrilleren fra møterommet i Valgrinda.

- Dette er en kjempenyhet, og fantastisk spennende også for oss! strålte Berge, som var der i anledning den årlige oppfølgingen av den langsiktige avtalen om finansiering av doktorgradsstudenter som Hydro har inngått med instituttet.

- Avtalen inkluderer også reisestipend for studenter og ansatte, VR-landsby, samt feltekskursjoner til Pyreneene, legger han til.

FAKTA

BUDSJETT FOR NTNUs SFI-er:
MI Lab: ca. 26 millioner per år i 8 år
SIMlab: ca. 40 millioner per år i 8 år
Centre for e-Field and Integrated Operations for Upstream Petroleum Activities: ca. 45 millioner per år i 8 år

Kleppe slipper til Lippe
Oljeindustrien har estimert ekstraverdiene av hurtig innføring av Integrerte operasjoner på norsk sokkel til totalt 250 milliarder kroner i perioden 2005-2015. Det er altså ingen liten oppgave som venter det ferske senteret for forskningsbasert innovasjon, som får Jon Lippe som daglig leder, mens Jon Kleppe blir styreleder.

- Når vi er fullt operative, vil om lag 20 stipendiater, et tyvetalls forskere fra NTNU, SINTEF, og IFE Halden, samt 20 professorer være tilknyttet vår SFI, sier påtroppende leder Jon Lippe.

Tekst: Kenneth Stoltz
Alle foto: NTNU Info/ Mentz Indergaard