VITENRIKS: Sverige og Danmark satser tungt på forskning
(22.6.06, 11:09) I forrige uke sto jubelen i taket da Norges forskningsråd utpekte 14 SFI-er, som skal bli nasjonens fremtidige flaggskip innenfor forskningsbasert innovasjon. I våre naboland har de minst like stor grunn til å juble. I Sverige er flere såkalte VINN Excellence Center opprettet for å øke samvirket mellom næringsliv og offentlig virksomhet, samt universitet og høgskoler, forskningsinstitutter og andre organisasjoner som bedriver forskning.
Tirsdag fikk 15 nye sentra VINN-status og trygge økonomiske rammebetingelser for de neste ti årene.
|
SØTA BROR SATSER STORT: Svenskene bruker tre milliarder av sine kronor på 15 nye forsknings- og innovasjonssentra. Les mer om disse ved å klikke på linken nederst på siden. |
Denne ukens VINNere
VINN Excellence Center fokuserer på dynamiske, internasjonalt konkurransedyktige forsknings- og innovasjonsmiljøer, og dessuten på nettverk for behovsmotivert og multidisiplinær forskning tett knyttet opp mot industrien.
Det skal satses på både grunnforskning og anvendt forskning, og målet er at ny kunnskap og ny teknologi skal frambringe nye produkter, prosesser og tjenester.
Sentrene skal finansieres etappevis innenfor en tiårsperiode. Perioden 2006-2011 er en oppbyggings- og etableringsfase, mens ved periodens slutt antas man å ha kommet opp i et antall av 25-30 ulike sentra.
VINNOVA-programmet, som administrerer den nye forskningssatsingen, går inn med opptil 70 millioner svenske kroner i hvert enkelt VINN Excellence Center.
Totalt satser VINNOVA og samarbeidspartnere over 3 milliarder SEK på de 15 nye forskningssentrene i Gøteborg, Linkøping, Luleå, Lund, Stockholm og Uppsala.
Dansk forskning når BNP-mål
Heller ikke de danske universitetsrektorene står med lua i hånda når finansiering av forskningen settes på dagsorden, skal vi tro københavnavisa Politiken.
Ett av resultatene av Venstreregjeringens velferdsforlik, er at det fra 2007 blir øremerket to milliarder kroner ekstra i året til forskning, som innebærer et løft for blant annet handelsskoler, etterutdanning og nyskaping – og til å finansiere at flere får en utdanning.
Fram til 2010 er det satt av ti milliarder DKK, som kommer fra en globaliseringspulje på en halv prosent av bruttonasjonalproduktet.
En stor del av de ti milliardene kommer til å gå til forskning, så målsettingen om å bruke én prosent av BNP på forskning i 2010 innfris.
Av Kenneth Stoltz
Les om de nye svenske Centres of Excellence Les om det svenske VINN-programmet Les om det danske forskningsløftet
|