MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Opptaksrekord for jenter til ingeniørfag (4.8.06, 06:28)

Opptaksnivået øker og jenteandelen i teknologifagene er høyere enn noensinne. Men ingen har så høy konkurranse om studieplassene som medisin og spansk.

I overkant av 7.700 søkere fikk tilbud om studieplass ved NTNU denne høsten. Nesten 6.000 har takket ja. Drøyt 1.600 av dem skal fylle plassene på sivilingeniørstudiet.

STORFORNØYD: Seksjonsleder Catharina Lindheim i Studieavdelinga gleder seg over at opptaksnivået stiger og jentene fosser fram på fag som tradisjonelt har vært mannsdominerte.
Seksjonssjef Catharina Lindheim ved Studieavdelingen er svært fornøyd med opptaksnivået. Hun fremhever dessuten at jenteandelen til siv.ing-studiet per i dag har nådd 28 prosent, som er en økning på 10 prosentpoeng i forhold til i fjor.

Fosser fram
- Jenteandelen øker over hele linja, men aller mest på bergfag, kjemi og energi og miljø. Kjemi har alltid hatt en høy jenteandel, mens bergfagene har tradisjon for å være mer mannsdominerte. Det er en interessant utvikling, syns Lindheim, og hun mener forklaringen er sammensatt.

- Kanskje ser vi resultatene av mangeårig rekrutteringsinnsats og tiltak som jentekvotering, teknolos og jenter og data. Men mye av årsaken ligger nok også i den generelle samfunnsutviklingen, og at jentene er blitt mer synlige i alle samfunnsposisjoner.

Kamp om nanoteknologi
Tallene fra Samordna opptak viste tidlig at det nyopprettede studieprogrammet i nanoteknologi var en fulltreffer. 600 søkere har kjempet om 30 studieplasser. Dette resulterte i at poenggrensen for opptak ble 65,5 på ordinær kvote og 64,7 på primærvitnemålskvote (søkere som kommer rett fra videregående skole). Bare medisin og spansk har et trangere nåløye.

Spansk i teten
På knepen andreplass finner vi nemlig igjen overraskelsen fra fjorårsopptaket, det nyopprettede studieprogrammet i spansk. I fjor endte poenggrensen på nivå med gjennomsnittet for teknologifagene. I år har den steget ytterligere, til 65,6 og 54,8. Årsaken til populariteten og den høye poengsummen skal være at det er økende interesse for spansk i ungdomsskole og videregående skole, og at det er mange lærere som vil dyktiggjøre seg i faget.

Ikke alle språkfag er like heldige med rekrutteringen. Blant fag som sliter, finner vi engelsk, tysk, fransk, gresk, swahili, samt fonetikk. Her har alle kvalifiserte søkere fått studietilbud.

Kvalitetsøkning
Samlet sett har opptaksnivået på sivilingeniørfagene steget i forholdt til i fjor. Dette gjelder også datateknikk og ingeniørvitenskap, som kom på jumboplass i fjor med poenggrenser på 50 og 50,7 på primærkvote. I år har poengsummen økt til henholdsvis 55,5 og 54,9.

Vi tar med at Restetorget fortsatt er åpent for dem som ennå ikke har fått studieplass. I skrivende stund ligger tre NTNU-fag på Restetorget. Dette er biomatematikk, årsstudium i matematikk og statistikk, samt åpne emner i realfag.

Tekst og foto: Synnøve Ressem

Her finner du Restetorget