MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Rektors tale til nye studenter (15.8.06, 10:18)

Kjære nye studenter, i dag ønsker vi 5.800 av dere velkomme som nye medarbeidere på NTNU. Dette er en festdag både for dere og oss!

Vi sier ”Ta en utfordring – ta NTNU”. Takk for at dere har tatt utfordringen - dere har gjort et godt valg.

Årets søkning til NTNU overtraff våre forventninger. Den totale søkningen til universiteter og høgskoler i Norge gikk ned med nesten 3 prosent i år. Men antallet som hadde NTNU som førstevalg økte med mer enn 5 prosent. Det var 9600 ungdommer som søkte opptak ved NTNU i år.

Vi gleder oss også over at søkningen til sivilingeniørstudiet økte med hele 15 prosent.

Jeg kan love at dere er kommet til et meget spennende universitet. Dere vil ha studiekamerater som studerer alt fra musikk og billedkunst, samfunnsfag og humaniora, medisin, arkitektur, realfag og teknologi. De fleste av dere har søkt dere til et studium som har ett faglig tyngdepunkt. Men også slike studier tilbyr muligheter til å velge en del på tvers i det store faglige spennet. Det gir mulighet til å få perspektiver utover det ett enkelt fag gir. Og i denne sammenhengen gir NTNU unike muligheter! Bruk dem!

NTNU tar også opp ca 430 utenlandske studenter, som representerer en annen fargerik dimensjon i studentfellesskapet. Det er et privilegium å kunne søke venner på tvers i denne mangfoldige studentflokken.

- Spend some effort to get aquainted with the natives of this country, says Rector Torbjørn Digernes to the foreign students. Photo Arne Asphjell.
To foreign students
I will turn to English for a moment, to greet our students from other countries. I spoke to you yesterday, but I want to address you in this more formal setting as well. I wish you success in your academic endeavours, and that you will acquire knowledge valuable to yourselves and your own countries while you are here.

I hope you will also spend some effort to get acquainted with the natives of this country. People like you are the ambassadors of the globalized world, carrying your own culture across the borders.

It will take some effort on your part to integrate. Please spend this effort – learning a bit of the natives’ language is part of that. Having myself spent 6 years in a different country, I can assure you, my experience is that it is well worth spending the effort. You will get friends that will last for a lifetime.

You are very welcome to Norway and to NTNU – enjoy your time here!

Til norske studenter
Og til dere norske studenter vil jeg si: Husk at dere er viktige for å hjelpe de utenlandske studentene til å finne seg til rette i Norge. Og dere vil selv ha stort utbytte av å lære mennesker fra andre kulturer å kjenne.

Ganske mange av dere vil tilbringe ett semester eller ett år i utlandet senere i studiet. Ta imot våre utenlandske venner på samme måte som dere ønsker å bli mottatt ute selv. Inkluder dem i vennekretsen og de faglige og sosiale fellesskapene!

Mulighetene er mange, for Trondheim er uten sidestykke StudiebyEn i Norge.

Studiemiljøet er unikt. Det er mange her i dag som vil fortelle dere mer om det i dag. Ikke minst er det representanter for noen av de mer enn 350 studentorganisa¬sjonene som finnes her, inkludert landets største idrettslag – NTNUI.

Bruk litt tid på å sette dere inn i alle tilbudene, det vil dere ha glede av!

Ved NTNU ønsker vi å sette oss høye mål for vår virksomhet. Om fjorten dager legger vi fram for styret en plan for utvikling av NTNU. Den setter som mål at i 2020 skal NTNU være blant de 10 beste teknisk-naturvitenskapelige universitetene i Europa

 • når det gjelder utdanningstilbud
 • når det gjelder forskning
 • og når det gjelder formidling

  Vi ønsker at alle fagfelt ved NTNU skal sette seg høye mål, ut fra sine fags kvalitetsnormer i det internasjonale kunnskapssamfunnet.

  For dere betyr det at vi vil

 • legge stor vekt på å tilby dere et godt læringsmiljø og studier som er relevante for samfunnets behov.
 • At dere utover i studiet vil få anledning til å bidra i forsknings¬virksomheten gjennom prosjekter og oppgaver
 • Og at mange av dere vil kunne velge emner eller studieretninger som gjør at dere kvalifiserer dere til å drive med nyskaping, slik som bedriftsetablering. Utnytt gjerne disse mulighetene – Norge har bruk for det.

  Studentene er en viktig del av NTNU - og en viktig faktor når vi ønsker å bli internasjonalt fremragende. Dere representerer ideer, kompetanse, erfaring og mot som er viktig når vi skal forme framtida sammen.

  Jo mer aktive dere er som studenter, og jo større ansvar dere tar for å lære og bidra, jo bedre blir læringsmiljøet.

  Dere kommer nok til å merke at overgangen fra videregående skole til universitet kan være vanskelig. Tempoet skrues kraftig opp, kravene strammes. Du må selv i langt høyere grad ta ansvar for hva du får ut av din hverdag enn du har vært vant til.

  At du som student må ta ansvar for egen læring er den måten et universitet fungerer på. Og læring krever arbeid, det finnes ingen lettvint måte som gjør at du unngår det.

  Det er bare du selv, fortrinnsvis i aktivt samspill med dine medstudenter, som kan kjempe deg frem til ekte kunnskap. Det er som å bestige en fjelltopp, det krever hardt arbeid. Men gleden ved utsikten når du har strevd deg opp til toppen kan til gjengjeld ingen ta fra deg! Og jo brattere stigning, jo flottere utsikt!

  Jeg kan likevel trøste deg med at det er mulig å kombinere seriøse studier ved NTNU med fargerike fritidsaktiviteter. Nøkkelen er konsentrasjon og å utnytte tiden godt. Gjør det du gjør fullt og helt, og ikke bare halvveis. Tenk over hvordan du bruker tiden!

  Så stå på, iherdig innsats i denne avgjørende fasen vil du ha mangfoldig glede av resten av livet – både i form av læring for livet, og i form av minneverdige opplevelser sammen med venner som du også vil ha for livet!

  Energi og miljø er temaer som står høyt på dagsorden ved NTNU. I høst tar vi et initiativ for å redusere vår påvirkning på det ytre miljø. Vi ønsker at god ressursutnyttelse og miljø skal stå høyt i bevisstheten hos studenter og medarbeidere.

  Som en symbolhandling har vår seksjon for Helse, miljø og sikkerhet tatt initiativ til å få tatt i bruk en termokopp for kaffe. Vi regner med at en slik kopp vil kunne redusere forbruket av éngangskopper. Som nye studenter får dere koppen gratis, og Studentsamskipnaden slår av en krone på prisen på kaffe som serveres i den.

  Bruk den gjerne, og la den minne dere på å være bevisst på ressursutnyttelse.

  La meg vende tilbake der jeg begynte: Vi på NTNU er glade for at dere har funnet frem hit, at dere har valgt å investere viktige år av deres liv i arbeid sammen med oss. Vi har massevis av kunnskap og innsikt som vi gleder oss til å dele med dere.

  Og selv om vi hele tiden streber etter å bli bedre, hevder vi med styrke: NTNU er Norges mest spennende universitet: Velkommen til oss, og til lykke med studiene ved NTNU!

  Les hovedartikkel: Fuktig studiestart
 •