MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

NTNU MOT TOPP TI:
Ingen endring for NTNU i Shanghai-ranking (17.8.06, 06:49)

Misvisende og manglende opplysninger gjør at NTNU havner ufortjent langt nede på Shanghai-universitetets rangering av verdens universiteter. Oppklaringen som skal bringe oss oppover på listen har foreløpig ikke slått inn.

Som omtalt i en tidligere artikkel i Universitetsavisa, har NTNU havnet ufortjent langt nede på rangeringen av verdens universiteter som Shanghai Jiao Tong University publiserer hvert år. Årsaken er bl.a. at i lister over faglige publikasjoner forekommer NTNU under mange forskjellige navn (NTH, Universitetet i Trondheim osv.)

NTNU i sekkeposten 200-300
På tirsdag ble årets Shanghai-ranking publisert, og den viser ingen endring for NTNU. I 2005-rankingen var NTNU plassert i sekkeposten med rangering fra 203-300, og der er vi fortsatt. På europeisk nivå er NTNU i en gruppe universiteter som plasseres mellom 79. og 122. plass, men som ikke rangeres mer spesifikt innbyrdes.

I juli ble det sendt en henvendelse fra NTNU til Shanghai i et forsøk på å klare opp i blant annet mangelfull registrering av forskningspublisering, men den ferske rankinglisten viser at våre korreksjoner ikke er tatt til følge, foreløpig.

Bare mindre endringer
For med null poeng, i år som i fjor, på indikatoren for forskere i den viktige HiCi-kategorien (Highly Cited), er det klart at de kinesiske rangererne ikke har registrert de to av ”våre” som er inne i det celebre selskapet av de mest siterte internasjonale toppforskere som ligger inne i basen ISI Highly Cited, nemlig professor Olav Smidsrød og professor Terje Espevik.

Den manglende uttellingen er kanskje ikke så merkelig, siden denne indeksen fortsatt ikke er oppdatert slik den bør være for NTNUs del.

Vår score på de øvrige rangeringsindikatorene viser bare mindre endringer. NTNU har siden fjorårets ranking økt sin score på indikatorene publisering i Nature og Science, publisering i Science Citation Index, og akademisk prestasjon i forhold til antall vitenskapelig ansatte ved institusjonen. Universitetet får i år noe lavere poengmessig uttelling for Nobelprisvinnerne fra gamle NTH.

Jobber med saken
Biblioteksdirektør Ingar Lomheim kan fortelle at Universitetsbiblioteket har sett på realitetene rundt forrige ukes artikkel i Universitetsavisa om forskningsregistrering og institusjonsnavn.

- Noen raske søk i Dissertations Abstracts og ISI Web of Science bekrefter problemene som beskrives i artikkelen: mange navneformer på institusjonen forvirrer, og fører til mangler i datainnsamlinger som disse vi her snakker om. Jeg tror også vi fortsatt har noe mangelfull rapportering om forskningsaktivitetene inn i internasjonale databaser.

Nå er det planer om å etablere en gruppe som kan avdekke problemene og komme med forslag til nye registreringsrutiner.

Bedre til neste år?
Ingen endring for NTNU på dette årets Shanghai-ranking, altså. Men til neste år er det håp om at bedre rutiner i organisasjonen vil få synliggjort så vel publisering som sitering av våre forskere. Endringer blir det dessuten i selve rankingen: i 2007 skal de 500 beste universitetene i verden deles inn i fem undergrupper, etter hovedprofil, som for eksempel Engineering, Medical Sciences og Social Sciences.

Status Quo i toppen
Heller ikke i toppen av årets liste er det større endringer. De tjue øverste er de samme som i fjor. Hele 17 universiteter på topp 20-listen er fra USA, med Harvard på topp. Cambridge i Storbritannia holder stillingen på andreplass.

På Shanghai Jiao Tong Universitys ranking for 2006 kryper for øvrig Universitetet i Oslo én plass opp på listen, fra 69. plass i fjor, til det 68. beste universitetet i verden i år.

Og hvis det skulle være en trøst for universitetsansatte som gjerne skulle sett NTNU høyere oppe på årets Shanghai-ranking, så ligger vi i det minste hundre plasser foran universitetet som foretar rankingen.

Av Arne Asphjell og Kenneth Stoltz

Navnebruken ødelegger for NTNU