MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Avansert datateknologi gir økte oljeinntekter (28.8.06, 00:37)

NTNU har tatt i bruk et digitalt kontrollrom for olje- og gassdrift som ved første øyekast kan minne om et overdimensjonert konsollbord for avanserte dataspill. Nyervervelsen skal bidra til å revolusjonere olje- og gassdriften i Nordsjøen det neste tiåret.

EKTE MILJØ: Her kan forskere, studenter og ansatte fra industrien trene og forske i et ekte arbeidsmiljø, der de i sanntid får tilgang til alle data fra plattformer og andre installasjoner.
Kontrollrommet er i praksis en simulator for drift av olje- og gassfeltene på den norske kontinentalsokkelen. Her kan forskere, studenter og ansatte fra industrien trene og forske i et ekte arbeidsmiljø, der de i sanntid får tilgang til alle data fra plattformer og andre installasjoner.

Unikt for NTNU
Olje- og gassindustrien bruker allerede digitale kontrollrom for overvåkning av og kommunikasjon med offshore installasjoner. Men i universitetssammenheng er verktøyet helt unikt. Det fikk en delegasjon ved det tekniske universitetet i Delft demonstrert da de besøkte Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk sist torsdag. Kontrollrommet er innredet i et nybygg for instituttet, og får en viktig rolle i det nyetablerte SFI for integrerte operasjoner.

IMPONERT: En delegasjon fra Delft ble dyktig imponert over mulighetene i det digitale kontrollrommet som simulerer drift av gass- og oljefelt på den norske kontinentalsokkelen.
Nytt fagfelt
Integrerte operasjoner er et relativt nytt fagfelt og handler om at de ulike aktørene som jobber offshore og på land kan knyttes sammen i nye samarbeidsformer ved hjelp av datateknologi. Det gjør at olje- og gassfeltene kan betjenes og styres fra land. Ekspertene ser for seg helt nye samarbeidsrelasjoner internt i oljeselskapene og mellom leverandørbedriftene og oljeselskapene.

Øker inntektene
- Dette betyr en helt ny strategi for drift av oljefelt, utdyper professor Jon Kleppe, som er styreleder for Senter for forskningsbasert innovasjon (SFI) innenfor integrerte operasjoner.

– Ved å satse sterkere på integrerte operasjoner bør det være fullt mulig å øke utvinningsgraden for de enkelte feltene med fem til ti prosentenheter. Dette kan bety en inntekstøkning på 250 milliarder kroner fram til 2015, mener Kleppe.

MILLIARDINNTEKTER: Professor Jon Kleppe (t.v.) mener at forskning, innovasjon og utdanning innen fagfeltet integrerte operasjoner vil bidra til milliardinntekter.
Flere oljeingeniører
Det nyåpnede kontrollrommet får en sentral rolle i virksomheten til SFI for integrerte operasjoner, hvor hovedaktiviteten blir forskning, innovasjon og utdanning.

NTNU har lenge vært den største norske leverandøren av oljeingeniører. Det nye senteret vil øke utdanningskapasiteten slik at NTNU i løpet av de kommende fem åra vil utdanne 150 masterkandidater. I tillegg kommer 30 PhD-kandidater og ca 400 ansatte fra petroleumsindustrien som vil ta etterutdanning.

Tekst og foto: Synnøve Ressem