MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

En fot innenfor (6.9.06, 06:44)

Fire norske studenter fikk en mulighet de ikke kunne si nei til hos ABBs norske forskningssenter denne sommeren.

Tove Helene Hovd (25), Håkon Nergaard Berg (23), Johannes Zachrisson (25) har sammen med Jon Olav Eikenes (26) brukt sommerferien til forskning og utvikling ved hovedkvarteret til ABB i Norge.

BLIDE SOMMERSTUDENTER ved ABBs hovedkontor på Billingstad i Asker:Tove Helene Hovd (t.v.), ohannes Zachrisson, Håkon Nergaard Berg. Alle med NTNU-bakgrunn.
Frie tøyler
- Det har vært spennende. Jeg er overrasket over hvor frie tøyler vi har fått. Vi har bestemt mye selv, men ABB forventer selvfølgelig at vi leverer varene og forventningene er høye, sier Håkon fra Stokke. Han har i likhet med Tove Helene ett år igjen av studiene i teknisk kybernetikk ved NTNU.

Forskningssentret til ABB i Asker er en del av selskapets globale forskningsnettverk, som årlig bruker nærmere seks milliarder kroner på å utvikle framtidens produkter innen kraft- og automasjonsteknologi.

- Det har vært fint å jobbe for et firma hvor mulighetene er så mange både nasjonalt og internasjonalt. ABB har ikke lagt noen begrensninger på kreativiteten vår. Det har gitt gode resultater, sier Oslo-gutten Zachrisson, som er i gang med en master i interaksjonsdesign.

Han studerer i Nederland, men har også bakgrunn fra NTNU. Jon Olav skal nå i gang med siste året med interaksjonsdesign, men ved Arkitekthøyskolen i Oslo.

Design av kontrollrom
Kontrollrommet er ofte nervesentret i automasjons-, kraft- og prosessindustrien. Man har så vidt begynt å innse at det finnes store uutforskede muligheter i hvordan kontrollrommet blir designet og brukt.

Studentene fått en forsmak på hvordan slike løsninger kan se ut. Utgangspunktet for å løse prosjektet har vært en tverrfaglig gruppe med både teknisk og designbakgrunn.

Studentene brukte avanserte metoder for visualisering og samarbeid. Håkon har programmert et avansert grensesnitt som integrerer store mengder informasjon. Tove Helene og Jon Olav har jobbet tett sammen om å designe et optimalt samarbeidsrom, mens Johannes har designet et virtuelt møterom. Johannes og Jon Olav har i første rekke jobbet på konseptnivå og Tove Helene og Håkon i stor grad med programmering.

MELKØYA utenfor Hammerfest, hvor Statoil bygger sitt prosessanlegg for naturgass fra Snøhvit-feltet.Hit skal ABB levere kontrollsystemer av samme type som studentene har forsket på og videreutviklet i sommer.
Lærerikt for begge parter
- For oss betyr sommerstudentene mye. De har forsket på områder som er høyt prioritert fra vår side og en naturlig del av våre prosjekter. Men det aller viktigste er at de ser problemstillingene med nye øyne. Det er ikke bare de som lærer av oss, men vi kan lære mye av dem også, forteller forsker og prosjektleder Charlotte Skourup i ABB.

For to år siden kom hun på listen over verdens viktigste forskere under 35 år. I fjor opplevde Kathrine Hilmen det samme. Også hun har bakgrunn fra NTNU og har jobbet ved forskningssenteret.

- Inspirerende
ABB er blant verdens ledende leverandører av kontrollsystemer til olje- og gassbransjen. Da er det ikke unaturlig at selskapets norske forskningssenter har det globale ansvaret i ABB for forskning og utvikling innen denne sektoren.

- Det sommerstudentene har jobbet med er en del av framtidens kontrollrom for en olje- og gass-operatør. Løsningene deres vil på en eller annen måte komme til nytte i utviklingen av nye produkter. Jeg er imponert over hvor langt de har kommet på så kort tid, sier forskningssjef John Pretlove.

Fortsetter med hovedoppgave
- Det er inspirerende å tenke på at det jeg har programmert vil inngå som en del av et større konsept, og spesielt at tankegangen bak kan komme til nytte, sier Håkon.

Selv om sommeren nå er over, har Tove Helene takket ja til tilbudet om å skrive prosjektet sitt og hovedoppgaven sin hos ABBs forskningssenter for olje- og gass.

- Det har gitt mersmak å jobbe her. For en nyutdannet er det trygt å komme til et firma med så mange muligheter, mener Tove Helene.

- Jeg håper jeg også får sjansen til å skrive hovedoppgaven min her. De har sagt de er interessert og spurte om jeg hadde et forslag til et drømmeprosjekt. De la til at hvis jeg hadde det så blir de sikkert med på det også, forteller Johannes.

Tekst og foto: Peter Tubaas