MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Ny supermaskin i ny maskinsal (6.9.06, 13:44)

I dag onsdag ruller det nye tungregneanlegget på plass i den nye maskinsalen som er innredet i Lerkendalsbygget. Med IBM P5 575 + på plass har Gløshaugen fått Nordens kraftigste dataanlegg - nummer 72 på verdenstoppen.

EKSPERTER: Lastebileier Sigbjørn Nordhagen (med ryggen til) er ekspert på transport av datautstyr, og driver kun med slikt. NTNUs superdataentusiast Arve Dispen til høyre. Maskinen kommer i spesialkasser som skal returneres til IBM i Poughkeepsie, New York.
På Europatoppen vil dette anlegget figurere på 9. plass med sine 7 terraflop. Det vil si at det kan utføre 7.000.000.000.000 flytende tall operasjoner per sekund. Det er bl.a. nok til at beregninger av været blir mer nøyaktig, og meteorologene som er flittige brukere av dette anlegget kan gi oss mer pålitelig værmelding.

Pris 30 millioner
Anlegget koster 30 millioner kroner og er innkjøpt av NTNU og Forskningsrådet, som betaler halvparten hver. Maskinen disponeres av Notur, Norsk tungregning, som er et felles organ for de fire eldste universietetene i Norge, Forskningsrådet og Meteorologisk institutt. Ved at NTNU dekker halvparten av innkjøpsprisen, disponerer NTNU halvparten av anleggets regnekapasitet.

NTNU satsing på dette feltet er betydelig. I tillegg til maskinanskaffelsen på 15 millioner, er 20 millioner kroner er investert i ny maskinsal.

Notur er nå organisert som et dataterselskap i i UNINETT-systemet, Uninett Sigma. Men driften er det NTNUs IT-seksjon som skal ta seg av, og det er overingeniør Bjørn Lindi som har en stab på fem personer til å drifte anlegget.

GOD PLASS i den nye maskinsalen foreløpig, men det spørs hvor lenge det varer. Dette anlegget er det niende i ”superrekka”, og erfaringen tilsier at behovet for økt datakraft vil melde seg ganske snart.
Den niende superdatamaskin
En av disse er Arve Dispen, som har vært med på anskaffelse og drift av alle de ni tungregneanleggene (superdatamaskinene) som har kommet og gått på Gløshaugen i løpet av en periode på snart 30 år. Dispen er en entusiast når det gjelder slikt, og deltok ivrig i lossingen av de 1,6 tonn tunge modulene som anlegget består av.

- Innen 14 dager er anlegget oppe og kjører, tror Dispen.

Selve maskinen består av 8 slike moduler, i tillegg kommer disk-masselager. Tidligere har supermaskinene stått godt bortgjemt i den dypeste kjelleren på Lerkendalsbygget. Nå er anlegget flyttet en etasje opp, og et vindu med skuddsikkert glass blir installert slik at interesserte kan ta datakjempen i nærmere øyesyn uten å gå gjennom sikkerhetsklarering først.

Tekst og foto Arne Asphjell

NOTURs nettsider
IBMs nye superbrikke