Sammen om bærekraftig miljø
(8.9.06, 09:47) Inspirert av Kyoto-avtalen – og litt alkohol – fødtes ideen om et forskningssamarbeid mellom NTNU og Kyoto International Forum for Environment and Energy (KIFEE). Det andre KIFEE-symposiet om materialer og prosesser for miljø og energi er en norsk-japansk stormønstring som for første gang arrangeres ved NTNU.
|
APPLAUS FOR PRINS: Ambassadør Fumiko Saiga (t.v.) mottok gratulasjoner for den nye keiserarvingen fra professor Eiji Hatta, president ved Doshisha University, rektor Torbjørn Digernes og Kari Kveseth, direktør ved Internasjonal enhet i Norges Forskningsråd. |
Viktig nettverk
KIFEE ble opprettet av universitetene i Kyoto-regionen for å skape en internasjonal arena for strategisk samarbeid mot et bærekraftig samfunn, inspirert av Kyoto-avtalen.
I 2004 ble det inngått en bilateral avtale om teknologisk samarbeid mellom Japan og Norge, med tanke på en senere industriell utvidelse av samarbeidet. Og på kort tid har KIFEE vokst til å bli det viktigste vitenskapelige nettverket for samarbeid mellom Japan og Norge.
150 deltakere samles i faglig diskusjon omkring 60 papers og presentasjoner 7. og 8. september.
Interaktiv forskning mellom energi og materialer
Med støtte fra Norges Forskningsråd og Innovasjon Norge deltar NTNU i KIFEE-programmet med workshops og strategiske samarbeidssatsinger på fire områder:
Prosessingeniørvitenskap
Avanserte Uorganiske Materialer
Avanserte Biologiske Materialer
Elektrolysesystemer
Høytidelig åpning
En aldrende befolkning og synkende fødselstall er ikke det eneste Japan og Norge har felles, innledet Japans ambassadør i Norge, Fumiko Saiga, som var torsdagens åpningstaler.
- Jeg er imponert over programmet. Vi har svært gode handelsrelasjoner med Norge. I de siste årene har dette samarbeidet også i stadig større grad omfattet kulturelle, politiske og miljørelaterte spørsmål, sa ambassadøren, som ikke unnlot å minne om hvilket godt inntrykk det japanske keiserparet tok med seg hjem etter fjorårets NTNU-besøk.
Som noen vil huske, resulterte dessuten Trondheimsturen i nyttårshaikuen Smile fra keiserens lyriske åre.
|
URGAMLE ARTER KAN REDDES: NTNU-studenter har bygget en slags flåte der det ved hjelp av elektrolyse produseres oksygen som, blant annet, skal hindre at sjeldne arter utryddes i Lake Biwa. |
Løs snipp og råttent vann
Professor Yasuhiko Ito fra Doshisha University organiserte det første KIFEE-symposiet i Kyoto for to år siden, og spredte litt munterhet i en seminarklar forsamling da han avslørte at det ikke bare var den typen kvoter som faller inn under Kyoto-avtalen som hadde fått samarbeidet med NTNU på glid.
Samme Ito sørget også for at det faglige overtok for formalitetene idet han åpnet med å redegjøre for elektrolyseprosjektet i Lake Biwa – Japans største innsjø, og drikkevannskilde for 14 millioner japanere.
Miljø- og teknologiutfordringene knyttet til denne forurensede og eldgamle innsjøen – verdens tredje eldste – kan du lese mye mer om i neste nummer av Gemini, som kommer 27. september.
Tekst og foto: Kenneth Stoltz
|