Et todelt Samfund
(11.9.06, 07:39) Lørdag var Storsalen på Studentersamfundet delt i to av en høy mur. Temaet var bygging av murer som løsning på politiske påroblemer. En representant fra den amerikanske ambassaden deltok for å forsvare bygging av murer. - Man trodde at muren skulle forsvinne fra den politiske scene etter Berlinmurens fall, sa Ola Tunander fra Norsk institutt for fredsforskning foran Storsalen under lørdagens samfundsmøte.
I etterkant har man fått se at dette ikke er tilfelle. Muren som er reist av israelerne for å beskytte seg mot palestinske terrorister, er et eksempel på dette. Også amerikanerne vurderer å bygge en mur langs grensen til Mexico for å få bukt med illegal innvandring. Kan man løse problemene sine ved å mure seg inne? Dette var spørsmålet under lørdagens samfundsmøte «Det må da finnes grenser!»
|
RIV MUREN: Ola Tunander håper USA vil be Israel om å rive muren mot Vestbredden. |
Økt nasjonalisme
Ola Tunander fra Norsk institutt for fredsforskning og Kristen Bauer, som er political/economical chief ved den amerikanske ambassaden, var deltagere under lørdagens debatt. Bauer, som for øvrig har vært kun fire uker i Norge, måtte forklare Storsalen hvorfor USA vurderer å bygge en mur langs grensen til Mexico.
- Jeg tror at enkelte senatorer og medlemmer av kongressen føler at en mur i visse urbane deler av Mexico kan føre til mer stabilitet i området og oppmuntre til lovlig immigrasjon, sier hun.
Tunander er usikker på om en mur langs grensen til Mexico vil ha den effekten amerikanerne håper.
- Representanter både på den høyre og venstre siden i Mexico er sterkt i mot muren. Det som kan komme til å skje er at man vil få en økt nasjonalisme som er rettet mot USA. Dette kan komme til å svekke høyresiden som har vært nært alliert med USA og styrke venstresiden, som tapte valget sist, sier han.
Dersom Tunanders spådommer slår til, er det dårlig nytt for USA. Man har i de senere år sett flere venstreorienterte ledere komme til makten i Sør-Amerika. Blant annet gjelder dette Venezuela, Brasil og Bolivia.
Fattig og rik
En mur fungerer i utgangspunktet som et forsvarsmiddel. Tunander forteller blant annet om hvordan klostre i Europa bygde murer for å beskytte seg mot angrep fra vikingene. Den gang var muren et middel for å unngå krig.
Under middelalderen ble det reist murer rundt byene for å markere at det var fredelige områder, hvor det blant annet ikke var lov å bære våpen. Den kinesiske mur ble bygd for å beskytte de siviliserte kineserne mot de barbariske mongolene.
- Tradisjonelt har murens oppgave vært å beskytte et rikere og friere liv, påpeker Tunander.
Slik sett kan man si at amerikanerne følger denne tradisjonen ved en eventuell bygging av mur langs Rio Grande. En mur av denne typen vil helt klart fremstå som et markant skille mellom fattig og rik.
|
USAs REPRESENTANT: Kristen Bauer representerte den amerikanske ambassaden. |
Delte meninger
Kristen Bauer presiserer at det amerikanske folk er splittet når det gjelder bygging av en mur mellom Mexico og USA.
- Amerikanerne har delte meninger om en slik mur. Også innad i kongressen er det uenighet, føyer hun til.
Når det gjelder muren mellom israelerne og palestinerne legger hun til at det finnes en del usikkerhet hos Bush-administrasjonen knyttet til den.
- Den amerikanske regjeringen har forståelse for og støtter Israels krav om rett til å forsvare seg. Derfor har de ingen problemer med muren som sådan. Likevel er administrasjonen opptatt av murens beliggenhet, og president Bush har sagt at man ikke kan si noe sikkert om hvor muren endelig skal stå, sier hun.
Muren til Israel er meget omstridt ettersom mange mener at den er et solid brudd på folkeretten. Årsaken til dette er at den er bygd langt inne på det som egentlig er palestinernes område, og både FN og Norge har vært med på å fordømme denne muren.
Også Tunander er kritisk til muren mellom israelere og palestinere. Blant annet er det liten tvil om at den palestinske sivilbefolkningen er blitt hardt rammet av muren.
- Et problem er at palestinske bønder eier jord på den andre siden av muren som de ikke får tilgang til. Dessuten er det mange som har problemer med å komme seg på jobb fordi de arbeider på den andre siden av muren, sier Tunander.
|
TØFFE TYPER: Diverse-gjengen voktet muren som delte Storsalen i to. |
På spørsmål om han tror muren mot Vestbredden kan demme opp mot terrorister, er han meget klar.
- Nei. Om man ikke kan angripe Israel direkte inne i landet, vil det alltid eksistere andre muligheter, påpeker, han.
Mange er bekymret for hva som kommer til å skje i Midtøsten i tiden fremover. Ola Tunander mener muren har gjort det betydelig vanskeligere å komme noen vei med en eventuell fredsprosess.
- En mulig fredsløsning var at man aksepterte de orginale grensene som er fastlagt fra 1948 og som er godkjent av FN. Nå ser det ikke ut som om Israel kommer til å backe ut på dette området, sier han.
Mur og reisebrev
Under lørdagens møte på Studentersamfundet var det to andre gjenger på huset som ga bidrag til møtet. Diverse-gjengen hadde satt opp muren, og de hadde to representanter i militært utstyr som voktet den. Studentradion hadde laget et slags reisebrev fra Jahn Otto Johansen som snakket om sitt opphold i Berlin.
Ny resolusjon, gammel poltikk
Studentersamfundet har tidligere vedtatt en boikott av israelske varer, men på lørdagens møte ble det foreslått en ny resolusjon. Tidligere har man igangsatt en boikott fordi Israel ikke har vært villige til å oppfylle veikartet for fred.
Nå har Studentersamfundet kommet fram til at ingen av partene i konflikten har vært i nærheten av å oppfylle sine forpliktelser med tanke på veikartet for fred, ettersom den nåværende palestinske regjeringen ikke vil anerkjenne en israelsk stat.
Edina Ringdal, leder for Studentersamfundet, mener det er visse universelle sannheter fra begge parter som må fullføres før man kan få en mulig fredsløsning.
- Vi vedtar å fortsette med boikott av israelske varer med grunnlag i grenseoverskridelsene etter 1967 og at deler av den israelske muren er ulovlig oppsatt. Samtidig fordømmer vi at den palestinske regjeringen ikke vil anerkjenne Israel som stat og at kampen mot terrorisme innenfor de palestinske områdene er mangelfull.
«Please tear down this wall»
I 1987 holdt USAs daværende president Ronald Reagan sin berømte tale ved Brandenburger Tor, hvor han sa til Mikhail Gorbatsjov, som var generalsekretær i Sovjetunionen:
- Mr. Gorbatsjov, please tear down this wall.
Ola Tunander legger ikke skjul på at han gjerne skulle ha hørt Bush si det samme om muren i Midtøsten.
- Jeg skulle gjerne ha sett George W. Bush si: «Mr. Olmert, please tear down this wall», men det tror jeg ikke kommer til å skje med den administrasjonen vi ser i dagens USA, konkluderer han.
Teskt og foto Knut Sørheim |