Lavere strømregning med vindmøller til havs
(12.9.06, 09:52) Vindkraft kan dempe den kraftige veksten i strømprisen vi har hatt de siste årene. Faget Kraftelektronikk for fornybar energi er viktig for videreutviklingen av Norges vindkraftressurser, og mandag fikk studentene i faget høre at deres fremtidige innsats på feltet blir betydningsfull. |
VIND OG VANN: Stipendiat Thomas Fuglseth holdt et inspirerende foredrag om flytende vindkraft for studentene. Foto Knut Sørheim. |
I hovedbygget på Gløshaugen ble det mandag holdt et seminar for studenter av faget Kraftelektronikk for fornybar energi. Blant foredragsholderne var bl.a. representanter fra Hydro, Siemens og Sintef.
Thomas Fuglseth er stipendiat ved institutt for elkraftteknikk på NTNU, og han holdt en presentasjon som dreide seg om flytende vindkraft.
Konkurransedyktig energikilde
- Vindkraft er konkurransedyktig med de fleste andre kraftformer, med unntak av vannkraft som nok fremdeles er det billigste for Norge, sier Fuglseth. Flytende vindkraft er vindturbiner som er forankret på relativt store havdyp.
Fordelene med vindturbiner på sjøen er mange. Vindturbiner tar meget stor plass, og det kan by på problemer når turbinene skal transporteres på land. Sjøtransport er enklere.
- Det er et begrenset antall steder i Norge som har plass til en trailer på 60 meter, legger han til.
Flere trekk ved vindforholdene på sjøen gjør flytende vannkraft til en verdifull energikilde. For det første er gjennomsnittshastigheten på vinden betraktelig høyere på sjøen enn den er på land. Vinden på havet er dessuten mer forutsigbar og turbulensen er lav.
Plassering i havet er også gunstig fordi det er mye plass, liten konkurranse med andre kommersielle interesser, og mindre miljømessige konsekvenser enn for vindmøller på land.
Dyrt til sjøs
Det finnes enkelte minus med flytende vindkraft. Påkjenningene er større - turbinene må være i stand til å tåle et relativt røft klima. De flytende vindturbinene må tåle bølger, saltvann og en høyere vindhastighet enn turbinene på land. Dessuten er det dyrert å bygge kraftledningene inn til land.
- Det største minuset med flytende vindkraft er at man må ha en dyrere og mer solid konstruksjon. En konstruksjon som er mer pålitelig, sier Fuglseth
|
MOTIVASJONSSEMINAR: Fjerdeårsstudenter som nå tar fatt på faget Kraftelektronikk for fornybar energi får et heldags motivasjonsseminar i starten av semesteret. Representanter fra forskning og industri trekker opp perspektivene for praktisk anvendelse og nytte av kraftelektronikk. Her er det Think som forteller om bruken av kraftelektronikk i elektriske biler. Foto Arne Asphjell. |
Utfyller vannkraft
En positiv egenskap ved vindkraft er at den utfyller vannkraften på en god måte. De siste vintrene har fyllingsgraden i vannmagasinene vært meget lav, og det har gitt høy strømpris. Vindkraftproduksjonen er størst i vinterhalvåret, og dermed utfyller vindkraften vannkraften på en god måte, og bidrar til lavere vinterpris på strøm.
- Det er helt klart at man gjennom vindkraft har mulighet til å unngå at strømprisene fortsetter å stige, påpeker Fuglseth. Samtidig legger han til at det ikke er mulig at et kraftsystem kan operere på ren vindkraft. Man må nemlig ta i betraktning at vindkraft er mer uforutsigbar enn andre kraftkilder.
Nytt område
Vindkraftforskning er et ganske nytt område i Norge. Det er først og fremst Danmark som har vært foregangsnasjon når det gjelder forskning på vindkraft. Flere av de største produsentene av vindmøller er danske. Blant annet var et av de største danske selskapene, Vestas, representert under mandagens seminar.
I Norge har Hydro valgt å satse på vindkraft som fornybar energi. Selskapet har tro på at dette vil være den fornybare energikilden som kan bidra mest til kraftproduksjon i de neste 10-20 årene.
Vekke interesse
Thomas Fuglseth håper studentene var fornøyd med seminaret.
- Målet med kurset i dag var å gi de som skal studere kraftelektronikk en smakebit på fagfeltet og vekke deres interesse, konkluderer han.
Av Knut Sørheim |