Forsyner Forsvaret med grønne våpen
(19.9.06, 06:26) Forsvaret har tatt et grep om miljøvernarbeidet som er helt unikt i norsk målestokk. Grunnlaget blir lagt ved NTNU. Siden 1998 har NTNU i samarbeid med Forsvaret etterutdannet offiserer i miljøvern og miljøledelse. Undervisningen foregår i regi av Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse, seksjon for Helse, Miljø og Sikkerhet. Instituttet har blitt hedret med Forsvarets Overkommandos skjold for innsatsen.
|
MILJØLÆRER: Amanuensis John Hermansen mener alle offentlige etater har noe å lære av miljøengasjementet til Forsvaret. |
I ledelsen
Amanuensis John Hermansen mener at utdanningstilbudet har lagt grunnlaget for at Forsvaret
er helt i front innen miljøsatsing i offentlig sektor.
– Forsvaret er underlagt de samme kravene til miljøarbeid som all annen offentlig virksomhet, inkludert vår egen. Forsvarsetaten er den som har utrettet mest og har kommet lengst, sier amanuensen i miljøfag.
Spesielle forpliktelser
Innsatsområdene spenner fra avfallshåndtering, material- og energiforvaltning til transport og verksteddrift. Dessuten har Forsvaret spesielle forpliktelser på områder som landskapsvern, vern om biologisk mangfold, friluftsliv og kulturminnevern.
For eksempel er Forsvaret fortsatt statens største eiendomsbesitter og har mange bygninger som er klassifisert som verneverdige og historiske kulturminner. I forbindelse med miljøsatsingen er det laget en
Landsverneplan som sikrer både kulturminner og kulturmiljøer.
Lønnsomt
Tiltakene gir resultater både ved miljøgevinster og økonomisk. Én avdeling reduserte elektrisitetsforbruket med ti prosent bare ved å skifte ut kokegryter og oppvaskmaskin. Da den samme avdelingen innførte kildesortering ble mengden restavfall redusert med 40 prosent.
NTNUs bidrag er å gi miljøoffiserene den teoretiske ballasten for å utføre de ulike oppgavene.
Tekst og foto Synnøve Ressem |