MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

NTNU-medarbeider på førstesiden (15.9.06, 07:35)

Liten post-it-lapp kan holde igjen stort fly. Dette fikk NTNUs redaksjonelle medarbeider Tore Oksholen erfare da han ble oppringt av operativ uteleder for politiet på Gardermoen tirsdag.

- Det ble helt stille oppe i hodet mitt da politiet ringte. Jeg forstod absolutt ingenting, sier han.

Tore Oksholen befant seg på Royal Garden for å snakke om den nye boka si, da han fikk et ubesvart anrop på mobiltelefonen sin. Da han ringte opp nummeret ble han satt over til operativ uteleder for politiet på Gardermoen. Der fikk han forklart at det hadde blitt funnet en gul post-it-lapp i et flysete på en av flyene til Norwegian. På denne lappen stod navnet til VG-journalist Sølvi Wærhaug og ordet «virusbombe». På lappen var også nummeret til Tore Oksholen.

INTERVJU: Tore Oksholen intervjues av Kari Sørbø fra NRK P1 i forbindelse med lanseringen av sin thriller Smertegrensen.
Meget dagsaktuell
Denne lappen var skrevet i forbindelse med at Tore Oksholen skulle intervjues om sin nye thriller, «Smertegrensen». Der var det altså skrevet ned essensen av boka. VG-journalist Sølvi Wærhaug pakket inn tyggegummien sin i denne post-it-lappen og la den fra seg på flyet. Dette utløste altså en stille terroralarm på Oslo lufthavn Gardermoen og flyet til Norwegian ble holdt tilbake.

Boka handler om en syk kvinne som ankommer Trondheim. Hennes oppgave er å smitte flest mulig før hun blir lagt på isolat, noe hun lyktes med.

- Plottet i romanen min er dessverre hyperaktuelt, påpeker Oksholen. Lo rått
Politiet hadde vært rolige og saklige da de ringte. Etter hvert som politimannen forklarte, begynte det gradvis å demre for Oksholen hva som hadde skjedd.

- Jeg kauka høyt av latter, og da ble politimannen straks defensiv, sier han. Politiet forklarte han at de var nødt til å ta slike saker på alvor og dette skjønte Oksholen.

Noe av det interessante med historien er at ingen har gjort noe klanderverdig. Politiet måtte ta de nødvendige forholdsregler, journalisten kunne aldri forestille seg at dette scenariet ville oppstå, og Oksholen har ikke gjort noe annet enn å skrive en litt for realistisk kriminalroman. At dette skulle skje såpass tett innpå femårsmarkeringen av ellevte september er jo også en tilfeldighet.

REALISTISK: Innholdet i Oksholens bok ble litt for realistisk for politiet på Gardermoen. Det førte til oppslag i Adressa og VG. NTB tok også saken.
Jaktprat
Oksholen var selv på jakt i går og skulle i den forbindelse ringe en av jaktkameratene sine. Hans jaktkamerat jobbet som vaktsjef i Adresseavisa og var tilfeldigvis på jobb da Oksholen ringte. Oksholen nevnte historien for sin jaktkamerat, og fikk følgende beskjed:

- Ikke gå noen steder. Jeg ringer en reporter.

Det som skjedde videre var at Oksholen ble hentet av en fotograf og kjørt ut til Værnes flyplass hvor det ble tatt bilde av han. Oksholen ble forespeilet at de kom til å lage en sak og at han mest sannsynlig ville havne på førstesiden, kanskje med bilde. Men det synet som møtte han da han åpnet Adresseavisa neste morgen, var han langt fra forberedt på.

- Da jeg åpnet avisen i dag morges og så at jeg var dagens førstesideoppslag, måtte jeg bare gå og legge meg igjen, sier han.

Også journalisten fra VG hadde fått sjokk da Adresseavisen hadde ringt henne for å få en kommentar til det som hadde skjedd. Oksholen trodde at hun visste om dette, men hun ringte svært forskrekket til forfatteren av boka for å få greie på hendelsesforløpet. Etter å ha blitt forklart hva som hadde skjedd, ringte hun til sin egen vaktsjef. Hun syntes historien var såpass god.

PLOTT FOR NESTE BOK? -Virkeligheten overgår fantasien, konstaterer Oksholen.
Fullstendig urealistisk
Torsdag klokken fem, hadde Tore Oksholen lansering av sin nye kriminalroman «Smertegrensen», på Ark Bokhandel i Nordre gate. Der signerte han bøker og ble intervjuet av Kari Sørbø fra NRK P1.

Oksholen håper og tror at salgstallene til boka vil øke takket være medieoppstyret rundt post-it lappen. Han synes historien om terroralarmen på Gardermoen og førstesideoppslaget i Adresseavisa består av fryktelig mange tilfeldigheter. Han tror folk ville ha oppfattet denne historien som totalt urealistisk hvis den hadde vært fiksjon.

- Dette viser at virkeligheten overgår fantasien, oppsummerer han.

Tekst og foto Knut Sørheim