MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Polen feires med festival (21.9.06, 07:31)

Kopernikus endret vårt verdensbilde, men visste du at han var en polsk vitenskapsmann? Arrangementet Polen 2006 kan gi noen og hver et nytt inntrykk av våre europeiske naboer.

Festivalplakaten er laget av Sebastian Kubica.
Polen 2006 er navnet på et stort kultur- og kunnskapsarrangement som arrangeres i Trondheim 13. - 22. oktober. Over 100 arrangement er nå klare i forbindelse med storsatsingen, og programmet viser et allsidig tilbud: konserter, teaterforestillinger, utstillinger, litteratur, filmvisninger og polsk matkunst, forskerseminarer og populærvitenskapelige forelesningsrekker.

Polen 2006 arrangeres av NTNU, i nært samarbeid med Sintef, de aller fleste av Trondheims kulturinstitusjoner og deler av næringslivet i regionen.

Tilbake til Domen
Mange NTNU-ere deltar i arrangementet. En av dem er Ståle Kleiberg, komponist og førsteamanuensis ved Institutt for musikk. Hans sentrale verk Requiem – for the Victims of Nazi Persecution skal fremføres i Nidarosdomen to ganger.

- Jeg synes det er spesielt at den kommer tilbake til Trondheim og Nidarosdomen. Requimet ble urfremført her i 2002 og dette er første gang den spilles her igjen, sier Kleiberg. NTNU-komponisten gleder seg til å gå på egen konsert, men også på flere av de andre konsertene.

- Polen 2006 er en stor og mangslungen festival med mange kvalitetsarrangement.

Selv har komponisten erfart mye positivt i forberedelsene til arrangementet.

- I forbindelse med et av prosessmøtene, forsatte jeg og noen andre å snakke sammen. I alle mine år ved NTNU var dette den viktigste tverrfaglige samtalen jeg har hatt, sier Kleiberg, som synes det er bra at NTNU velger å spille en aktiv rolle i kulturlivet i Trondheim.

Det moderne Polen skal presenteres under arrangementet.
Fysisk teater
Per Ananiassen ved Trøndelag Teater har også knyttet nyttig nettverk i forbindelse med forberedelsene til Polen 2006.

- Det er veldig viktig å knytte kontakter mellom kulturarrangører i byen og NTNU. At vi vet om hverandre, og at vi får kontakt på et personlig nivå. Valg av ett land skaper en felles identitet og et felles arbeidsfellesskap hos oss som arbeider med dette, sier Ananiassen. Han synes det er spennende å fronte et land som Polen.

- Jeg synes Polen litt ufortjent er blitt et anonymt land som en ikke vet så mye om, beklager Ananiassen. Han lover nå å tilby publikum på Trøndelag Teater skuespillerkunst i verdensklasse og en av høstens største teaterbegivenheter i Trøndelag når Teatr Provisorium og Kompania Teatr fra Lublin gjør sin entre.

- Mens vi i Norge har en verbal og realistisk tradisjon, har Polen en sterkere tradisjon med fysisk teater og mindre realistisk teater, sier Ananiassen. Forestillingen Ferdydurke er spilt over 360 ganger over hele verden og har vunnet en mengde nasjonale og internasjonale priser.

Energiseminar
Arrangementets hovedprofil ligger innenfor kunst og kultur. Men programmet favner også polsk–norsk samarbeid i forskning og utdanning, industri og teknologi.

Professor Arne Bredesen arbeider med et stort energiseminar.

- Det blir et veldig spennende arrangement der vi skal se på fremtidens energi. Polen er veldig god på kull, vi er god på gass. Vi skal også se på fornybar energi og energieffektive bygninger, sier Bredesen. Godt over 150 deltakere fra Polen og Norge kommer på seminaret.

- Polen er et av de viktigste landene i Europa og er rikt på ressurser og har dyktige folk. Valget av Polen som land er veldig tidsrikitg, sier Bredesen. Han håper på gode samarbeidsprosjekter i kjølvannet av seminaret.

Andre smakebiter
Den legendariske jazzfiolinisten Michal Urbaniak har spilt med Miles Davis og Quincy Jones og skal spille sammen med musikere på jazzlinja – det blir et møte mellom en av jazzens grand old men og unge helter.

Mange av foredragene handler om det moderne Polen. I katalogen kan du også finne mer informasjon om studentlandskampen i volleyball, plakatutstillingene, filmvisningene, om verdenspremieren under arrangementet og om det polske kjøkkenet som inntar byen.

Fremstående nytt EU-land
Polen har en fremstående posisjon blant de nye EU-landene og vil gjennom EØS være en viktig fremtidig samarbeidspartner for Norge. Av de nye EU-landene har Polen den største befolkningen og det største økonomiske potensialet.

Rektor Torbjørn Digernes sier i sin hilsen i programkatalogen at samarbeidet mellom NTNU og polske universiteter skal bli tettere.

- Et viktig mål med Polen 2006 er å styrke relasjonene mellom Norge og Polen, spesielt mellom NTNU og polske universiteter. Vi er opptatt av å forsterke NTNUs og Trondheims internasjonale profil. Vi vil markere Trondheim som kultur og kunnskapsby. Vi vil styrke samarbeidet mellom NTNU og andre kultur-, kunnskaps- og næringslivsaktører i regionen, sier rektor Torbjørn Digernes.

Prosjektleder for Polen 2006 er Sissel Myrold i Informasjonsavdelingen, NTNU.

Av Tore Hugubakken

Programmet for hele Polen 2006