MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Forskningsdager med viten og vilje (20.9.06, 11:14)

Fredag braker det løs på Torvet i Trondheim. Tusenvis av barn og ungdom strømmer til for å se hva forskerne har å by på. Publikum skal delta, bygge, skape, teste og utforske selv. Årets Forskningstorg blir større enn noensinne.

JORID ØVERDAL er prosjektleder for årets Forskningsdager i Trondheim.
- I alt 33 boder kommer til å fylle det største teltet, aldri har det vært så mange som bidrar med spennende aktiviteter. Det betyr jo at flere institutter og flere forskningsmiljøer ser verdien av å formidle forskning på en litt annerledes måte, og opplever at det er både viktig og inspirerende, sier en fornøyd prosjektleder, Jorid Øverdahl.

Forskere fra NTNU rigger eksperimenter, konkurranser og aktiviteter på 23 stands, og har i tillegg invitert andre forskningsinstitusjoner og organisasjoner. SINTEF, Statoil, Telenor, Vitensenteret, Høgskolen i Sør-Trøndelag, NGU, NITO/Renate/Tekna og NINA kommer.

Går det an å blåse gjennom stein?
Her er noen smakebiter av det publikum får oppleve i teltet: Designe sin egen drømmesykkel, prøve å styre en u-båt, spore opp toget med mms, ta termofotografi av kroppen, snike seg inn i en 3D-grotte, søk etter villdyr med sensorteknologi, spille simulatorbasert dataspill og se hvordan folk i Trondheim lever på gammel sjøbunn og kvikkleire.

Den som etter hvert blir dehydrert av inntrykk, kan slukke tørsten med ferskpresset robotsaft. Deretter gå ut og bygge et oppstrøms vasshjul for eksempel.

FAKTA

FORSKNINGSTORGET
er gratis og åpent for alle. Det skjer på Trondheim Torv fredag 22. 9. kl. 9.00-15.00 og lørdag 23.9 kl. 11.00-15.00.

Under Forskningsdagene 2006 foregår det over 1000 populærvitenskapelige arrangementer over hele landet.

Årets mønstring er den tolvte i rekken og varer fra 22. september til 1. oktober.

Forskningsdagenes sekretariat i Norges forskningsråd administrerer nettstedet som viser alle arrangement i Norge. Hele programmet kan sees på Forskningsdagenes nettsider.

Nyhet: Stand-up-forskere i Temateltet
Nytt av året er Temateltet hvor det går an å sitte ned og lytte. Hver time går forskere på scenen med populærvitenskapelige foredrag i Stand-up-format. I nærkontakt med publikum får de 15 minutter på seg til å holde publikum i ånde med et interessant tema.

- Vi vil gi publikum noe annerledes, så i temateltet blir det litt dypere innblikk i forskjellige temaer. Det å være stand-up-forsker handler om å fortelle kort og poengspekket, ikke nødvendigvis å være komiker, sier Øverdahl.

Forsker ved kunnskapsparken FAROS, Thomas Brandt, og professor Allan Krill, er to av de som skal i ilden. Historier om hårfønere, scootere og om hvordan romerne brukte små stein på brett, eller kuler på kulleramme til å gjøre regnestykker med, er noe av det vi får høre.

Etikk og Henrik Ibsen
Årets forskningsdager har to temaer, etikk og Henrik Ibsen - som hver stand har stått fritt til å velge å la seg inspirere av.

Flere forskningsetiske dilemmaer møter barn og ungdom under aktivitetene. Vitenskapsmuseet stiller spørsmålet hva skjer når de døde vekkes? Hvem er du på Internett? Lyver du? Test det selv! Fascinerende visuell teknologi som termo-kamera, sensorer og fiberoptikk gjør usynlige ting synlige, men kanskje det er noen som ikke har godt av å bli sett.

En av bodene viser hvordan vitenskap og forskere blir fremstilt på film. Er forskerne helter eller skurker?

Forskningstorgets hundreårsjubilant, Henrik Ibsen, er til stede i teltet, og får en liten rolle som sidekicker. Hvordan hans dramatiske dilemmaer gir et perspektiv, kan du fundere litt på, og eventuelt få noen svar på i Temateltet. Der tar førsteamanuensis May Thorseth for seg Ibsen og etiske spørsmål, professor Erik Østerud diskuterer samfunnsmoralen i Et dukke hjem og En folkefiende med førsteamanuensis Svein Gladsø.

FORSKNINGSTORGET I MIDTBYEN blir større enn noen gang. – Flere institutter og forskningsmiljøer har lyst til å bruke den unike muligheten til å ta barn og unge med på forskningsopplevelser.
Hvem får pris for beste stand?
Minil@b reiser rett til Forskningsdagene i Haugesund med standen etter at de er ferdige i Trondheim. I fjor vant nettopp denne standen to priser på Forskningstorget Haugesund.

- Hva mener du er oppskriften på suksessen?

- DNA-isolering av eget spytt, lag knallgass ved elektrolyse av vann, produser ditt eget slim, finn ut hvordan lavalamper virker – hva mer kan en fremtidig forsker ønske seg i løpet av en times tid? spør sier Marianne Sjøholtstrand.

- Hensikten med Minil@b er å gi barn og ungdom en aktiv mulighet til å delta i ulike laboratorieforsøk innenfor bioteknologi, kjemi, fysikk og materialteknologi. Alle deltakerne blir utstyrt med lab-frakk, beskyttelsesbriller og engangshansker før de slipper til bak reagensglassene og forsøksinstrumentene, og dette er populært utdyper Sjøholtstrand.

Tekst: Ragnhild Krogvig Karlsen
Foto: NTNU Info

Les også: Tjuvstarter på sjøen
Les også: Researchers Night – til midnatt i Realfagbygget