FORSKNINGSDAGENE: Ibsen og kølapper
(23.9.06, 07:31) Mange skoleelever fant veien til Trondheim torg fredag morgen. Trykket var til tider så stort at enkelte stands var nødt til å innføre kølappsystem. - Standen står i fare for å velte ned til tider og ting var ikke så skeivt på utsiden som det er nå, flirer Hallvard Kringstad. Han er ansvarlig for standen som lager elektroniske navneskilt. Her får elevene anledning selv til å lage et lite elektronisk skilt hvor navnet deres ruller over en liten skjerm. Antallet elever som ønsker seg et slikt skilt er enormt, og derfor har de innført kølappsystem for å holde orden på de ivrige unge. Men dessverre kan ikke alle få med seg et slikt skilt med hjem.
- Det tar litt for lang tid å lage et skilt i forhold til hvor mange som er interessert, så det blir umulig å tilfredsstille alle, sier Kringstad.
|
GJØR DET SELV: Jørgen fra femte klasse på Nyborg skole lager sitt eget navneskilt |
I Ibsens ånd
Barn og unge i alle aldre hadde funnet veien til Trondheim torg denne fredagen. Forskningstorget er den viktigste og mest besøkte del av Forskningsdagene, og har som formål å gi de unge et innblikk i vitenskapens verden.
Temaet for Forskningsdagene i år er etikk, og i anledning Ibsen-året med et spesielt fokus på Henrik Ibsen. Derfor var hver stand utstyrt med et Ibsen-sitat. Forskningstorgets Ibsensitat var «Det umulige – Det liksom roper og lokker på en». Sitatet er for øvrig hentet fra skuespillet «Bygmester Solnes».
NT-fakultetet med beste stand
Fredag formiddag skulle beste stand kåres. Juryen bestod av fire elever fra femte til niende klasse. Vinneren ble minilaben til Fakultet for naturvitenskap og teknologi. Juryen begrunnet dette med at minilaben traff målgruppen veldig bra, at den var betjent av hyggelige mennesker, og at man fikk anledning til å prøve ut mange ting der. På andreplass kom Statoils forskningssenter, mens Matematikksenteret i samarbeid med Institutt for matematiske fag kom på tredjeplass.
|
KJEMPEFORNØYD: Prosjektleder Jorid Øverdahl er strålende fornøyd med at temateltet slo godt an. |
33 stands
Jorid Øverdahl er prosjektleder for Forskningstorget, og hun påpeker at det er gjort enkelte endringer fra i fjor. Den største forandringen er at man har satt opp et tematelt hvor det holdes et kvarters populærvitenskapelige foredrag hver time.
- Jeg er kjempefornøyd. Ungene strømmer på og det var stappfullt i temateltet på det første foredraget, konstaterer hun.
Årets Forskningstorg teller 33 stands, og de fikk besøk av omlag 8.000 elever på fredag. Forskningsdagene er tradisjonelt et svært populært arrangement hos lærerne, og mange legger inn et besøk her som en del av undervisningen.
- Vi har flere eksterne samarbeidspartnere enn vi har hatt før. Dette kommer nok av at mange har sett viktigheten av å vise fram forskning for befolkningen generelt, konkluderer Øverdahl.
Tekst: Knut Sørheim
Foto: Mentz Indergaard Se bildeserie
|