MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

STATOILSJEFEN:
- Vi trenger de beste hodene (25.9.06, 06:33)

- Utfordringene på Shtokmanfeltet blir ti ganger større enn Snøhvit, sa Helge Lund. Slikt skremmer ikke unge teknologer, det engasjerer. Det er nok mange som vurderer Statoil etter å ha hørt Lunds inspirerende presentasjon.

Helge Lunds hensikt med å møte unge, blivende sivilingeniører, var å styrke rekrutteringen. De mange spørsmålene og den kraftige applausen etter foredraget vitner om at han lyktes med sitt forsett. En lett selvironisk tone i en fri og humoristisk stil uten manus, gjorde også sitt til at han tente forsamlingen.

Det beste beviset på at Statoilsjefens budskap gikk hjem, lå i en kommentar vi fikk fra en professor emeritus i det vi forlot auditoriet: - Hadde jeg vært tjue år i dag, vet jeg hva jeg skulle satset på.

KREMEN AV SOMMERSTUDENTER: - Jeg hadde aldri kommet inn på Statoils sommerprogram for studenter, sa Helge Lund. – Nivået er meget høyt.
Attraktiv arbeidsgiver
Tretten år på rad er Statoil kåret som den mest attraktive arbeidsgiver for sivilingeniører.

- Men dette er ikke en sovepute for oss, fastslo Helge Lund, som ikke lot det være noen tvil om at Statoil er en bedrift som er på hugget.

- Det er to typer olje/gassselskaper sa han. - De som aldri tør å være i front og de som tror at ny teknologi er helt nødvendig for å kunne henge med. Statoil tilhører siste gruppe.

- Norsk sokkel er et teknologilaboratorium. Vi ligger langt fremme, og mulighetene i Statoil de neste ti årene er enormt store på teknologisiden. Da vi startet på Statfjord regnet vi med å utvinne 40 prosent av forekomsten. Nå ligger vi på 70 prosent. Vi skaper store verdier for samfunnet. Første halvår betalte vi 60 milliarder i skatt, opplyste Lund.

Slakker ikke av
- Vi tjener godt, men dette er ikke tidspunktet for å slå av på farten. Det største rommet i verden er rommet for forbedring. Vår fremtid blir mer kompleks – dypere vann, tyngre olje, operasjoner i arktiske strøk. Vi regner med å ta beslutning om CO2-injeksjon i 2008, og gjennomføre det i 2012-2013. Dette er et av de mest komplekse prosjekter i verden i dag, og det kler Statoil, mener Lund.

- Vi regner med å bli med på utbyggingen av Shtokmanfeltet i Barentshavet – over femti mil fra land – utfordringen her blir ti ganger større enn for Snøhvit. Til oppgavene vi står foran trenger vi de beste hodene, og vi trenger mange. Gjennomsnittsalderen på våre ingeniører er 55 år, og vi forventer en stor utskifting i årene som kommer.

- Vi har en knalltøff dame fra NTNU, Margit Øvrum, som leder de lange klyvene vi tar på ny teknologi, la han til.

MASTER I CO2: Elin Cecilie Rønnehaug, som tar sin masteroppgave i historie på CO2-håndtering, var en av de ivrige spørsmålsstillerne. Her får hun anbefalt kontaktperson i Statoil av sjefen sjøl.
Firer ikke på etikken
Lund avsluttet med å invitere til spørsmål. – Jeg står til rådighet for saftige hugg, var hans invitasjon.

Studentene nølte ikke. – Hvordan klarer Statoil å håndtere korrupsjon i land med en helt annen kultur, ville en vite.

I Statoil har vi et universelt verdigrunnlag – det gjelder overalt, vi forandrer det ikke, var svaret. – Etikken i Statoil er global.

- Horton-saken var et feilgrep, fastslo Lund, og nevnte som eksempel Libya der de har fått flere forespørsler om ansettelse av slektninger til folk i statsapparatet.

- Men vi er kompromissløse, og da fungerer det, fortalte han. - Vi tillater ikke avvik fra vår universelle etikk, vi tåler ikke unntak. Når vi er konsistente, så går det, sa han, og la til at alle Statoilansatte som skal gjøre tjeneste ute, får grundig opplæring på forhånd.

Tekst og foto Arne Asphjell