MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

LESERBREV

Atle Hannisdal: Forlenger ferskfiskens diskliv (26.9.06, 13:48)

Vireo vil gjøre penger på å kommersialisere sphagnan. Men før tilsetningsstoffer kan godkjennes, må de gjennom omfattende undersøkelser, påpeker innsenderen.

Viser til artikkel i Universitetsavisa datert 22.9.06, med overnevnte tittel. Artikkelen beskriver hvordan det nystartede gründerforetaket Vireo vil gjøre penger på å kommersialisere produktet sphagnan, et stoff som er under patentering.

Skal dette stoffet benyttes til næringsmidler vil det bli klassifisert som et tilsetningsstoff, nærmere bestemt et konserveringsmiddel. I artikkelen står der at dette stoffet har et enormt marked, blant annet innen konservering av fersk fisk. Dette kan ikke være tilfelle så lenge det ikke er tillatt å benytte konserveringsmidler til fersk fisk verken i Norge eller i EU.

Bruk av konserveringsmidler og andre tilsetningsstoffer er regulert gjennom forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler av 21. des. 1993. nr 1378. Alle tilsetningsstoffer som brukes i mat skal være godkjent av nasjonale myndigheter, og det er satt grenser for hvor store mengder av et tilsetningsstoff det er tillatt å bruke i et gitt produkt. Et konserveringsmiddel er definert i forskriften som: Stoffer som forlenger næringsmidlers holdbarhet ved å beskytte dem mot forringelse forårsaket av mikroorganismer.

Før en kan søke om å få godkjent et tilsetningsstoff, må dette stoffet gjennom omfattende toksikologiske studier. Undersøkelsene omfatter mange typer helseskader som skader på arveanlegg, forstyrrelser i forplantningsevne, fosterskader og kreft. Hvordan stoffene blir tatt opp i, omdannet og skilt ut av kroppen blir også undersøkt. Undersøkelsene omfatter både forsøk på dyr og laboratorieanalyser. Resultatene av forsøkene vurderes av nasjonale eksperter og av eksperter i EU og Verdens helseorganisasjon.

Å komme inn på markedet for å selge konserveringsmidler blir vanskelig sett med mine øyne. Dette fordi det finnes flere andre godkjente konserveringsmidler som er innarbeidet i markedet. Dette gjelder for eksempel stoffene sorbinsyre og benzosyre. Benzosyre finner en blant annet naturlig i solbær og tyttebær.

Atle Hannisdal
Høgskolelektor
HiST, Matteknologisk utdanning

 
 
    
 SEND INN LESERBREV TIL
 REDAKSJONEN >>>
 
 FLERE LESERBREV:
Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk (19.1 2010)
 
Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken (15.1 2010)
 
Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut? (13.1 2010)
 
Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK (30.12 2009)
 
Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis (21.12 2009)
 
Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU” (15.12 2009)
 
Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva? (10.12 2009)
 
Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker (10.12 2009)
  Allan Krill: For mappa mi (14.12 2009)
 
Per Carlsen: Læresteder i klemme (7.12 2009)
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme (9.12 2009)
 
Odd W. Andersen: Saltkraftverk (30.11 2009)
 
Arkiv