MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Trondheim er trådløs (26.9.06, 14:58)

Fra i dag kl. 12 er store deler av Midtbyen åpnet for trådløs kommunikasjon. Med det rette utstyret kan du nå se tv eller lese nettutgaven av New York Times i Stiftsgårdsparken.

SNORKLIPPING? Nei, selvsagt er det en ledning som klippes ved en slik anledning. Det gjøres med hekksaks av den unge og eldre generasjon - sistnevnte representert ved tidligere ordfører, nå Eldrerådsleder Per Berge, og for de unge deltar elevrådsleder ved Adolf Øiens skole, Sven Samdal.
- Nå er det bare trøndernes fantasi og kreativitet som setter grensene, sa rektor Torbjørn Digernes da han ønsket velkommen til lanseringen av Trådløse Trondheim.

Han tok ikke med det vanlige adjektivet – trege trøndere – og det hadde han da heller ingen grunn til. Trønderhovedstaden er Norges første trådløse by! Og Bergen er ettertrykkelig slått. Der har de snakket om trådløs by siden 2001, men ingen ting har skjedd.

Akterutseilt nettavis
Både rektor og gudfaren til Trådløse Trondheim, dekanus Arne Sølvberg ved IME-fakultetet, har gått rundt med avanserte mobiltelefoner i lomma i flere år. Nå kan de endelig få utnyttet mulighetene i sine fremtidsrettede ”devicer”, som allerede fortoner seg som antikvariske i forhold til det nyeste på markedet.

Sølvberg tok ivrig fram sin Nokia med alfanumerisk tastatur og viste oss at nå går det an å lese Universitetsavisa på Trondheim Torv.

UNIVERSITETSAVISA REFSES: - Universitetsavisa må tilpasse seg liten skjermstørrelse, er befalingen fra trådløssjefen Arne Sølvberg.
- Men nå må dere videreutvikle Universitetsavisa på nett, var hans strenge befaling. – Den er nesten umulig å lese på liten skjerm.

- Se her, sa han, og vippet opp Los Angeles Times på den lille mobilskjermen. – LA Times er laget slik at den tilpasser seg formatet til mottaksstasjonen.

En ertelysten Edina
Dette var dagen for de store ord. – Nå blir Trondheim en flekk på kartet som merkes internasjonalt, proklamerte fylkesordfører Tore Sandvik. Han la til at nå går det an å gjøre mye artig på sjekkearenaen.

- Da kan vi kanskje kontakte deg for å få gode sjekketricks da, parerte konferansier Edina Ringdal. Lederen for Samfundet gjorde en god jobb som programvert ved denne anledningen, og hadde en humoristisk finte til alle foredragsholderne.

- Vi forsterker vår rolle som Studieby 1, mente varaordfører Knut Fagerbakke, som synes det er fint at det nå går an å studere fra en uterestaurant.

- Vi har da lenge prøvd å studere på uterestaurant, kommenterte Edina.

E-BOK: Jan Erik Wold (t.h.) fra Telenor får demonstrert den elektroniske boka av NTNU-student Håvard Holje.
Byvandring på nett
Minuset er at det bare er studenter og ansatte ved NTNU, ansatte i Sør-Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune, og elever i den videregående skolen som kan logge seg på det trådløse nettet. Foreløpig.

I løpet av oktober øker dekningsgraden og sonen utvides slik at det blir et sammenhengende trådløst nettverk fra sentrum og opp til NTNUs største campus på Gløshaugen.

I løpet av året vil også turister få adgang til det unike nettet. Et produkt myntet på denne målgruppen er allerede på plass: En elektronisk turistguide som via bærbar pc, pda eller mobiltelefon leder brukerne gjennom en historisk byvandring.

Tekst og foto Arne Asphjell

Trådløse Trondheims nettsider
 Se videoklipp