LESERBREV Bjørn E. Christensen: Svar til Hannisdal
(27.9.06, 09:34)
Atle Hannisdal (HiST) anfører i et leserbrev noen argumenter mot teknologien som oppstartsfirmaet Vireo vil utvikle for å øke holdbarheten til fersk fisk. Uten å gå i detalj kan jeg forsikre Hannisdal og andre om at spørsmålet om godkjenning er noe både Vireo og forskningsmiljøet bak er fullstendig klar over, og mange sider av godkjenningsaspektet er allerede utredet, uten at dette kom fram i den artikkelen Hannisdal baserer seg på.
Sphagnan tilhører en stoffgruppe som ikke kan sammenliknes med tradisjonelle konserveringsmidler som sorbat eller benzosyre hverken med hensyn på mekanisme for antimikrobiell effekt, materialegenskaper, opptak i kroppen, toksisitet osv.
I kommende 3-årsperiode vil vi i samarbeid med Veterinærhøgskolen (Institutt for matvaretrygghet og infeksjonbiologi) videreføre forskningen i et KMB-prosjekt finansiert av Norges Forskningsråd samt FHF (Fiskeri- og Havbruksnæringens Forskningsfond) og industripartnerne Tine, Vireo, og Cryotech Seafood, der sikkerhets- og godkjenningsspørsmålet selvsagt inngår som et viktig element.
Bjørn E. Christensen
Prosjektleder/Institutt for bioteknologi/NOBIPOL |