MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

TECHNOPORT AWARDS 2006:
Stjernespekket teknofest (5.10.06, 01:44)

Mange glimrende lyspunkter fra den trønderske artisthimmelen til tross: Det var stjernene fra vitenskapens sfærer som skinte sterkest under Technoport Awards i Olavshallen onsdag kveld.

Ikkje noko er kvassare enn odden av ein god tanke, innledet seremonimester Gry Molvær, da byens storstue tok imot det som kunne krype og gå av prominenser fra industri, politikk og akademia.

Og tanken var god, nemlig å hedre et knippe av de skarpeste knivene i skuffen med noen av landets og Nordens gjeveste teknologipriser.

YDMYK "BIG SHOT": - Det er rart å høre meg selv omtalt på denne måten, for jeg har aldri sett på meg selv som noen ”big shot” på noen som helst måte, var den sindige responsen fra Per Fuchs da han mottok prisen. I stedet trakk han frem det gode forskningsmiljøet han hadde fått tilhøre ved NTH, Sintef, og særlig Statoil, som har gitt ham ”frie hender til å holde på” de siste 21 årene. Ikke minst takket han professor emeritus Einar Brendeng selv, som han kalte en læremester og inspirator på labben.
Foto: Carl-Erik Eriksson
Per pionér
I forbindelse med Technoport 2005 innstiftet NTNU og SINTEF Einar Brendengs teknologipris for å gjøre ære på teknologiske pionerer, og honorere avansert teknologi tatt i bruk.

Prisen ble i år tildelt Per Fuchs for hans forskning rundt flerfaseteknologi, en teknologi som har stått helt sentralt i å posisjonere Norge som oljenasjon. Sent på 1970-tallet mente NTH, Sintef, Institutt for energiteknologi og Statoil at flerfaseteknologi ville være avgjørende for fremtidig feltutvikling på norsk sokkel.

I dag vet vi at et av høydepunktene når det gjelder avkastning fra petroleumsforskningen i Norge er representert ved flerfaseforskningen. Per Fuchs har stått helt sentralt i dette forskningsarbeidet, først gjennom flerfaseforskningen ved Tiller-anlegget i Trondheim, og senere som Statoils fagekspert innen flerfaseforskning.

Han er en meget dyktig forsker som har evnen til å realisere forskningsresultater til lønnsom drift, påpekte juryen.

USEXY TELEFORSKNING? - Det er ikke alltid et veldig sexy forskningsfelt, men det er veldig viktig forskning, smilte den finske professoren Petri Mähönen. Han mottok Telenors nordiske forskningspris, den tiende i rekken.
Foto: Carl-Erik Eriksson
Telekommunikasjon i krisetider
Telenors nordiske forskningspris for 2006 gikk til professor Petri Mähönen ved det tyske universitetet RWTH Aachen. Temaet for prisen i 2006 har vært ”Innovative løsninger for krisekommunikasjon”.

Dr. Mähönen har lagt frem vesentlige bidrag på flere områder innen trådløs kommunikasjon. Han har oppnådd imponerende resultater innen et mangfold av emner knyttet til adaptiv trådløs kommunikasjon, inkludert anvendelser, systemer og transport. Trådløs teknologi har generelt stor betydning i krisehåndtering.

Professor Mähönen har bidratt til å utvide anvendelsesområdene av radiosystemer for dette formålet. Petri Mähönen er finsk statsborger. Han har arbeidet og studert i Tyskland, Storbritannia, USA og Finland. Telenors nordiske forskningspris deles ut hvert år, og tema for prisen blir fastsatt i samarbeid med en internasjonal priskomité.

Telenors forskningspris setter søkelyset på den store betydningen forskning og utvikling innen telekommunikasjon har for innovasjonssamfunnet. Prisen er på 250 000 kroner.

SVAR PÅ TILTALE: - Morten, du sa jeg hadde et stort hjerte, men du glemte å si at jeg har en stor mage også, repliserte professor Johan Sjöblom til konserndirektør Morten Loktu i Statoil. Sjöblom trivdes så godt på podiet at han lovte å komme tilbake også neste år.
Foto: Carl-Erik Eriksson
Emosjonelt om emulsjoner
Statoil bruker over én milliard kroner i året på forskning. 200.000 av disse deles ut en gang i året til norske forskere eller institusjoner som har prestert betydelige forskningsresultater med interesse for Statoils virksomhet.

Statoildirektør og NTNU-styremedlem Morten Loktu introduserte årets vinner av Statoils forskningspris som et menneske noe utenom det vanlige, og en gründer som har tråkket opp nye spor.

- Han er en anerkjent internasjonal kapasitet med bred erfaring fra både industrien og akademia, med ti bøker og mer enn 300 vidt siterte artikler bak seg, i tillegg til redaktøransvar for vitenskapelige tidsskrifter. Johan er en utrolig energibunt med stort kontaktnett, stort hjerte og et evigvarende godt humør.

Det ble professor Johan Sjöblom fra Institutt for kjemisk prosessteknologi som fikk Statoils forskerpris i 2006, for sin forskning innen råoljeemulsjoner. Kunnskap om råoljeemulsjoner brukes ved valg av prosess- og utbyggingsløsninger offshore, og den har stor betydning ved utbygging av robuste anlegg på havbunnen i fremtiden.

Kompetanse om emulsjoner i tungoljesystemer er viktig for Statoil som følge av selskapets økte internasjonale engasjement innen utvinning av tungolje og bitumen.

VELLYKKET KOMPANISKAP: - Det er enhver teknologiprofessors drøm å få se resultatene fra sin forskning realisert og kommersialisert, sa Hallvard Ødegaard fra Institutt for vann- og miljøteknikk. Han roste samarbeidet med Terje Andersen, direktør i bedriften AnoxKaldnes, som delte prisen på 150.000 kroner med Ødegaard.
Foto: Carl-Erik Eriksson
Peishylla full snart?
Nord- og Sør-Trøndelag Fylkeskommuner, Trondheim Kommune og Innovasjon Norge ønsker med den nye Miljøteknologiprisen å bidra til inspirasjon, og styrket satsning, på miljøteknologi i Norge. Prisen på 150.000 kroner tildeles en bedrift eller person som har utviklet teknologiske løsninger som gir mindre miljøbelastning enn relevante alternativ.

Technoports pris for Innovativ Miljøteknologi gikk til professor Hallvard Ødegaard og bedriften AnoxKaldnes ved daglig leder Terje Andersen for industrialisering av biologisk rensning av vann med ”The Moving Bed Biofilm Process” - en prosess for rensing av avløpsvann, industrielt prosessvann etc.

Hallvard Ødegaard er professor i vann- og miljøteknikk med spesialområde vannrensing ved NTNU. Han bygde opp dette fagområdet fra grunnen av da han begynte som dosent ved NTH i 1977 og han har hatt stor betydning fagfeltets utvikling både nasjonalt og internasjonalt.

AnoxKaldnes er en høyteknologibedrift med fokus på biologisk vannrensing. Med biologisk rensing av avløpsvann, og å gå ut fra mikroorganismenes krav og muligheter, har bedriften skapt seg en sterk posisjon i markedet.

Dette er for øvrig den andre store prisen Ødegaard mottar i dette sommerhalvåret. På Festmøtet i mai fikk han NTNUs internasjonaliseringspris.

Miljøteknologi er også hovedtema for Technoport Festival i oktober 2007.

Av Kenneth Stoltz

Mer om Hallvard Ødegaard i Universitetsavisa
Mer om Johan Sjöblom i Universitetsavisa
Torsdagens program for Technoport Awards Conference 2006