MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

VITENRIKS:
Danmark får tre superuniversiteter (10.10.06, 17:01)

Fra nyttår kuttes antallet universiteter i Danmark fra tolv til ni, og de tre største institusjonene øker slagkraften internasjonalt.

Institusjonene selv jubler når det nå er klart at vitenskapsminister Helge Sander varsler universitetsfusjoner allerede fra 1. januar 2007. Sander lover samtidig massive offentlige investeringer i dansk forskning og utvikling.

MINISTER MED VYER: Han har gjort populære grep for å styrke dansk forskning, Helge Sander. Kunnskapsminister Øystein Djupedals danske kollega er sjef i Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.
Foto: Venstre
Skandinavias største
Omleggingen er resultatet av en gjennomgripende reform med formål å styrke dansk forskning og utdanning, øke fokuset på næringslivssamarbeid og innovasjon, samt tiltrekke seg internasjonale forskerkrefter og forskningsmidler.

Når fusjonene trer i kraft, kommer ”de tre store” – Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Københavns Universitet – til å stå for omkring to tredeler av den offentlige forskningen, opplyser ministeren.

Københavns Universitet blir etter sammenslåingen med DFU og KFL (se faktaboks) dermed Skandinavias største universitet, med over 5.500 forskere og 36.000 studenter. Årlig omsetning vil bli nærmere 6 milliarder norske kroner.

Institusjonene har selv bidratt aktivt i fusjonsprosessen, som kalles en milepæl for dansk forskning. Ledergruppen i det nye Københavns Universitet mener fusjonen gir mulighet til å utnytte ressursene bedre, utvikle mer tverrfaglig forskning, og skape nye studieprogrammer.

Nye eliteutdannelser, sterkere forskerskoler og mer internasjonalt rettet virksomhet, er andre fordeler som ventes på den andre siden av nyttår.

FAKTA

DE TRE STORE
Følgende institusjoner slås sammen til tre "superuniversiteter":

1. Københavns Universitet:

  • Københavns Universitet
  • Danmarks Farmaceutiske Universitet
  • Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole

    2. Aarhus Universitet:

  • Aarhus Universitet
  • Handelshøjskolen i Aarhus
  • Danmarks Jordbrugsforskning
  • Danmarks Miljøundersøgelser

    3. Danmarks Tekniske Universitet:

  • Danmarks Tekniske Universitet
  • Forskningscenter Risø
  • Danmarks Fødevareforskning
  • Danmarks Rumcenter
  • Danmarks Fiskeriundersøgelser
  • Danmarks Transportforskning

  • DTU bygger internasjonale broer
    Innenfor forskning og utdanning blir DTU etter fusjonene et universitet av internasjonale dimensjoner.

    Med knapt 2.000 forskere til 6000 studenter blir det kort vei fra forskningen til undervisningen på DTU. Størrelsen gjør også universitetet til en mer attraktiv samarbeidspartner internasjonalt, mener rektor Lars Pallesen.

    Allerede dagen etter at fusjonene ble offentliggjort av vitenskapsminister Helge Sander, satte DTU fart i sitt strategiske samarbeid med Technische Universität München (TUM).

    - Målt på forskningens internasjonale gjennomslagskraft og konkurranseevne, ligger DTU etter fusjonen blant de førende tekniske universitetene i EU, og med vårt tette samarbeid med TU München kan vi se frem til både å konsolidere og utbygge våre internasjonale posisjoner, sier DTUs styreleder Mogens Bundgaard-Nielsen om samarbeidet i ”The European University Alliance”, der DTU og TUM skyter inn millionbeløp til felles forskning og gjensidig utveksling av professorer.

    Rankingklatring ventes
    Aarhus Universitet har som mål å komme blant de øverste 100 på listen over verdens beste universiteter. Etter fusjonen tror ledelsen at drømmen blir virkelighet i nær fremtid.

    Aarhus Universitet, DTU og Københavns Universitet er allerede fint plassert på universitetsrankingene fra Shanghai og Times Higher Education Supplement, med København i førersetet.

    Hovedstadens flaggskip ligger på henholdsvis 56. og 54. plass på de to ferske rankinglistene, mens Aarhus befinner seg i sjiktet med de 100-150 beste i verden. Danmarks Tekniske Universitet kommer så vidt med i topp 200-selskapet.

    Både København Universitet og Aarhus Universitet klatret tolv plasser på årets Times Higher-ranking, mens Danmarks Tekniske Universitet falt 40 plasser.

    Hvor NTNU plasserer seg på THES-rankingen, får vi vite i løpet av de nærmeste ukene. Men det er allerede klart at det ikke blir en plass blant de 200 beste universitetene i verden, og heller ikke blant de øverste 50 i Europa.

    Av Kenneth Stoltz