STYREMØTE 12. OKTOBER: Til kamp mot snusk og sløseri
(13.10.06, 17:59) NTNU kjøper varer og tjenester for rundt 1.200 millioner i år. Så mye som 10 prosent kan havne i feil lommer. Djupedal har fått grov kjeft den siste uka fordi han ga universitetene mindre å rutte med. Realnedgangen for NTNU ble av økonomidirektør Frank Arntsen tallfestet til nærmere 50 millioner kroner for 2007.
Minus snus til pluss?
Men denne summen, og mer til, kan NTNU dekke inn ved å rydde i egne rekker, mener økonomiavdelingen. I styremøtet torsdag la Arntsen frem et forslag fra administrasjonen om å stramme inn og samordne retningslinjene for sine anskaffelser.
NTNU har beregnet at de kan spare mellom 60 og 120 millioner årlig på å gå eget innkjøp nærmere etter i sømmene, og etablere rutiner som skal forhindre risiki som:
Inngåelse av kjøp/avtaler uten budsjettmessig dekning
Vesentlige mangler ved kjøpsavtalene, selgerstyrte avtaler
Kjøp uten konkurranse – risiko for høy/feil prising
Uautoriserte kjøp eller avtaler
Betaling av uriktige fakturaer
Anskaffelser som skjer i strid med lov og forskrifter (”Ulovlige direkte anskaffelser”)
Anskaffelser som skjer etter korrupsjon (”Vennekjøp”/”bestikkelser”)
Innkjøp til personlig forbruk
|
NULLTOLERANSE PÅ GAVER: Styret diskuterte hvor grensen skal gå hvis man mottar gaver som NTNU-ansatt fra utenforstående. Morten Loktu (nærmest) ville ikke la dette være en skjønnsmessig vurdering hos hver enkelt ansatt: - Enten sier vi for eksempel verdien av en billig flaske vin, hundre kroner, eller vi sier null kroner. Grensen vi bestemmer oss for må i hvert fall være absolutt - enkelt og greit å forholde seg til for alle, mente Loktu. Foto: NTNU Info/ Arne Asphjell |
- Etikk er viktig
NTNU er underlagt lov og forskrift om offentlige anskaffelser, som stiller strenge krav til anbudsprosedyrer og dokumentasjon.
Med årlige kjøp for om lag 1,2 milliarder kroner, fordelt på 100.000 fakturaer, oppnår ikke alltid enhetene optimale kjøp med hensyn til kostnader, kvalitet og brukeropplevelse, og at dette skjer innenfor rammene av lover og forskrifter.
En rekke nye tiltak skal imidlertid sikre både effektivisering i bestillingene, mer oppdaterte og korrekte regnskap, bedre rammeavtaler og økt profesjonalitet på innkjøpsområdet. Og etiske retningslinjer skal følges svært tett.
Noen styremedlemmer lurte på om dette kanskje vil bety et enda større byråkrati, med lengre behandlingstid for å få godkjent reiseregninger, innkjøp av vitenskapelig utstyr og lignende.
Men Morten Loktu understreket at gode rutiner for internkontroll er avgjørende for virksomheten:
- Etikk er viktig! Det er dramatisk for virksomheten dersom folk forbryter seg, sa Loktu.
Styret var ikke uenig, og vedtok økonomidirektørens fremlagte målsettinger for innkjøp ved NTNU. Samtidig ble retningslinjer for anskaffelser vedtatt, med virkning fra 1.1.2007. Rektor gis imidlertid fullmakt til å gjøre unntak fra enkelte punkter i en innføringsperiode.
Etiske retningslinjer for anskaffelser ble vedtatt, og styret ba samtidig om at effekten av tiltakene som gjennomføres skal bli evaluert – dog uten å sette en bestemt dato for dette arbeidet.
Av Kenneth Stoltz
Les mer om offentlige anskaffelser i Teknisk Ukeblad
|