LESERBREV Reidar Hugsted: Om skreddersøm på anbudskonkurranser
(19.10.06, 10:03)
I en artikkel i Universitetsavisa ble det referert til praksis om hvordan loven om offentlige anskaffelser praktiseres ved NTNU.
Før en går inn på regelverket er det viktig å ha klart for seg at LOA – Loven om offentlige anskaffelser - gjelder for anskaffelser av tjenester og ytelser som skal utføres for offentlige myndigheter. NTNU er en offentlig myndighet mens for eksempel Sintef som stiftelse er ikke dekket av LOA.
LOA dekker alle typer anskaffelser og de såkalte terskelverdiene utgjør bare skillet mellom anskaffelser som skal utlyses i Norge og de som skal utlyses innenfor EØS-området. De detaljerte forskriftene utgjør et omfattende regelverk som dekker mange typer tjenester og ytelser. Hjemmelen for dette er LOA.
Anskaffelser med verdi opp til den aktuelle terskelverdi, er anskaffelser som må offentliggjøres i Norsk Lysningsblad, mens de som ligger over må inn i databasen TED.
Det er detaljerte anvisninger om hva slags opplysninger som skal gis for de forskjellige typer av kontraheringer. Den etat som skal utlyse tjenesten kan velge mellom forskjellige framgangsmåter. Mest brukt er antagelig åpen anbudsinnbydelse.
Det er også viktig å være klar over at kontrahering av et anbud er dekket av avtaleloven, mens det som dreier seg om kjøp er dekket av kjøpsloven.
I mange tilfeller vil kjøpere eller anbydere føle seg forbigått i konkurransen, spesielt der en bruker kriteriet ”det økonomisk beste anbud” - ofte med kriterier som ikke er vektet. Brukes vekting må alle faktorer summeres og tallet brukes til rangering av anbudene.
For å bedømme anbud og tilbud er det opprettet en ”Klagenemd for offentlige anskaffelser" – KOFA -_som vurderer saken ut fra de fakta som foreligger. Klagenemda gir råd om klagen anses berettiget eller ikke.
Hvis klagen ikke fører fram, kan den føre til rettssak. Alle klagesaker legges inn i KOFA`s hjemmesider. Der finnes også statistikk over antall saker og ventetider for forskjellige klagetyper.
Det er for øvrig ikke tillatt å angi et bestemt fabrikat ved utlysing av tjenester eller ytelser.
Med all den byggevirksomhet som foregår og skal forgå på de to campuser og på Øya, er det sannsynlig at det finnes interessante eksempler på klagesaker.
Reidar Hugsted,
Professor emeritus |