MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Lemen-år på NTNU (22.10.06, 13:43)

Mandag 23. oktober starter valget av nytt studentting ved NTNU. I år er det rekordmange kandidater som stiller. NYTT I DENNE ARTIKKELEN: Bildeserie fra valget.

- Det kommer til å bli kamp om plassene på alle fakultetene, tror Christian Melby Bjørn, leder av valgstyret.

Ønsker flere jenter
Bjørn er veldig glad for oppslutningen rundt årets studenttingsvalg. 50 har meldt seg som kandidater til fast plass på tinget. Til sammen skal det velges 25 representanter til studenttinget og alle fakulteter er representert.

Det kommer også til å bli hard kamp om varaplassene dersom Bjørn sine spådommer går i oppfyllelse. I likhet med Stortinget vil antallet representanter variere ut ifra fakultetets størrelse. Men kjønnsfordelingen blant kandidatene er ganske ujevn. Kun 16 av de 50 som stiller er jenter. Det synes Bjørn er dumt.

- Jeg skulle gjerne ha sett at en større andel kanditater var jenter, sier han, og håper velgerne bidrar til å sette sammen et studentting slik at det blir best mulig balanse mellom kjønnene.

Flere evalueringer
Det er grunn til å anta at det nye studenttinget kommer til å ta tak i en del fra årets studentundersøkelse. Marius Lervåg Aasprong er organisatorisk nestleder og sitter i Studenttingets Arbeidsutvalg. Han spår at det antakelig kommer til å bli både en evaluering av kvalitetsreformen og eksperter i team. I årets studentundersøkelse kommer det også fram at mange studenter finner foreleserne lite engasjerende.

- Det nye Studenttinget vil helt sikkert fokusere på å øke undervisningskvaliteten, tror Aasprong.

Gamle og nye på tinget
Christian Melby Bjørn tror det kommer til å bli ganske store utskiftninger på Studenttinget etter valget. Noen få har stilt til gjenvalg, men majoriteten av kandidatene vil være nye. Bjørn antar at de som stiller til valg i Studenttingets Arbeidsutvalg representerer den eldre garde blant studentene, men dette utvalget vil ikke være på plass før det nye Studenttinget er satt sammen. - Det blir nok en bra blanding av gamle og nye representanter på tinget, spår Bjørn.

LEMEN OVER ALT: Det blir lemen å se på plakater og ballonger over hele NTNU denne uka.
Studenter er lemen
Oppslutningen rundt tidligere valg av studentting har vært ganske stusselig. I år ble det derfor bestemt å være mer sprelsk enn tidligere. Arrangørene av valget har børstet støv av slagordet «Tenke sjæl og meine», som er basert på sangen «Tenke sjæl» av Trond Viggo Torgersen. Dessuten har årets studenttingsvalg fått tre lemen som maskoter, og de kommer til å være svært synlige den kommende uka. Noen vil sikkert kjenne igjen lemendraktene fra revyen under UKA 05. Årets lemenkampanje er ment som et spark til studentene og den elendige oppslutningen ved tidligere valg. Dessuten ønsket valgarrangørene seg en maskot, og har på denne måten slått to fluer i en smekk.

- Studentene strømmer rundt som lemen på campus, sier Bjørn. Han påpeker at studentene får denne beskrivelsen fordi de viser svært lite engasjement når det gjelder studentdemokratiet og manglende interesse for å endre universitetet. Konseptet i årets studenttingsvalg er derfor klinkende klart: «Stem ditt lemen».

Skal vise hva man står for
Valgstyret ønsker at det kommer tydelig fram hva de forskjellige kandidatene står for. I den forbindelse har de laget en del spørsmål som kandidatene kan ta stilling til. Dette gjelder for eksempel holdninger til opptak, hvem som har rett til å studere og holdninger til skolepenger. Dette er først og fremst gjort fordi de ønsker at kandidatene skal tenke rundt sine egne holdninger til disse spørsmålene når de stiller til valg. Dessuten håper de at det blir mulig å skille mellom kandidatenes holdninger i enkeltsaker og deres helhetlige ideologi.

Fått låne avlukker
Studentene skal stemme via datamaskiner enten på skolen eller hjemme. På Studenttinget sine sider står all informajon som trengs for å stemme, blant annet en presentasjon av de forskjellige kandidatene. Valget avsluttes førstkommende fredag med en valgfest på Klubben i Studentersamfundet. Her vil vinnerne bli offentliggjort utover kvelden. Kl 23.59 vil det ikke lenger være anledning til å stemme. Det vil for øvrig bli satt opp stands på Dragvoll og Gløshaugen med datamaskiner folk kan bruke til å avgi sin stemme. I den anledning har Valgstyret fått låne valgavlukker av kommunen hvor datamaskinene skal stå.

- Det er tross alt hemmelig valg, konkluderer Bjørn.

Tekst og Foto: Knut Sørheim

 Se bildeserie