MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Studenter på frierferd (31.10.06, 13:51)

NTNU-studenter reiste et par – tre timer med buss og oppdaget en ny verden av spennende jobbmuligheter.

Store næringslivsbedrifter kommer rett som det er til NTNU for å gjøre seg lekre for studentene. Småbedrifter ute i distriktene har også mye å tilby, men mangler ofte ressurser til å vise seg fram. Det tar folkene bak Idéportalen og enhet for Næringsliv og Nyskaping konsekvensen av og kjører studentene til døra.

KONTAKT:Inger Marie Skoe fra Næringsliv og Nyskaping og Heidi Vogt Sæther i gang med studentjobbformidling i Namsos.
Kontaktformidling
Idéportalen er en database for studentoppgaver i næringslivet. Hensikten er å formidle kontakt mellom studenter som trenger næringslivserfaring og bedrifter som ønsker utviklingskompetanse.

Prosjektmedarbeider Heidi Vogt Sæther opplyser at det per i dag ligger ca 130 arbeidsoppgaver i databasen.

– Det er god plass til flere, understreker Sæther. – På NTNU er vi bra bortskjemte med at mange bedrifter sjøl tar initiativ og tilbyr studentjobber. Ute i distriktene fins mange småbedrifter som aldri oppsøker oss. Dermed blir de ukjente for studentene og de går glipp av mange spennende jobbmuligheter. Nå prøver vi å snu på flisa. I stedet for at de skal komme til oss reiser vi til dem, forteller Sæther.

Slik gikk det til at en busslast studenter fra 12 institutter og fem fakulteter reiste til Namsos en råkald høstdag.

MULIGHETER: Elin Knappe er prosjektmedarbeider i Namdalshagen, som samler 21 bedrifter under samme tak.
Ny blomstring
”Når det blir stille på sagbruka, blir det stilt i Namsos”. Sitatet er fra Guttorm Hansen, mangeårig stortingsrepresentant fra Namsos. Han snakket om den gangen sagbruk og handel holdt liv i Namdalsbyen.

Nå er det igjen bare ett sagbruk. Men byen er langt fra stille, den blomstrer som aldri før. – Hele kommunen satser på å få i gang ny virksomhet og utvikling. Vi har god bruk for unge og friske tanker, appellerer ordfører Kåre Aalberg til Trondheimsstudente. Han opplyser at Namsos kommune allerede er bruker av Idéportalen.

Første stopp er Namdalshagen - et nyopprettet utviklingsselskap som per i dag samler 21 bedrifter under samme tak. De spenner over mange forskjellige bransjer og næringer, men har til felles at de er kunnskapsintensive. - Derfor er rekruttering av traineer og kompetansemegling en naturlig del av virksomheten til Namdalshagen, forteller prosjektmedarbeider Elin Knappe.

Bygger Rock City
Prosjektmedarbeider Heidi Vogt Sæther forteller at studentoppgavene kan bestå av konkrete jobber som bakes inn i bachelor- eller masteroppgaver, eventuelt sommerjobber eller deltidsjobber. Forutsetningen er at arbeidet er faglig relevant og at det blir fulgt opp og kvalitetssikret av en faglig veileder.

- På den måten får dere tilgang på universitetets fagekspertise. Til gjengjeld får studentene våre bryne seg på reelle oppgaver fra virkelige arbeidssituasjoner, sier Sæther.

Studentene ble mottatt med åpne armer og store forventninger. De fikk høre om prosjekter som vakte interesse og nysgjerrighet. Blant annet prosjekt Rock City, som jobber for å etablere fagutdanning og nye arbeidsplasser innen entertainment, nærmere beskrevet - støtteapparatet rundt underholdningsbransjen.

En gründer som tilfeldigvis var innom Næringshagen akkurat den dagen ble henrykt over å treffe studenter innenfor biologi og bioteknologi. Ingen avtaler ble gjort der og da, men kontakt ble opprettet og flere bestemte seg for å snakkes nærmere.

I FORHANDLING: Magdalena (th)håper på sommerjobb, Anders (th bak) ønsker en jobb han kan bruke i masteroppgaven.
Forskjellige motiver
Studentene kom fra 12 instutter, fordelt på humaniora, samfunnsvitenskap, teknologi og naturvitenskap. Motivene for å delta var litt forskjellige. For eksempel er pedagogikkstudent Andreas Støver ute etter en konkret jobb som han kan skrive om i sin masteroppgave i rådgivning.

Magdalena Soaovek er utvekslingsstudent i norsk filologi fra Polen. Hun håper at bedriftsbesøket kan lede til en sommerjobb. Arnab Datta har gått førsteåret på elektro, men gikk over til datateknikk i høst. Som relativ fersking er han med på turen mer av nysgjerrighet enn forventning om å finne jobb.

- Jeg ble imponert over den store variasjonen og fikk mange idéer, oppsummerer Støver etterpå.

- En av jobbtilbyderne har allerede fått et tips fra meg som han sa at han kanskje vil bruke. Nå vil jeg la inntrykkene synke litt før jeg tar neste skritt. I første omgang ser jeg etter arbeid som kan brukes i oppgaveskriving. En sommerjobb kan også være aktuelt. Men jeg har fått øynene opp for at et prosjekt som begynner som et studentsamarbeid, godt kan utvikles til en mer varig jobb. Det hadde vært fint å få skape sin egen arbeidsplass, synes Støver.

Et stjerneeksempel
Opplegget med studentbusser er et prøveprosjekt i samarbeid med enhet for Forskning og Nyskaping. Neste tur går til Frøya, fredag 3. november. Da påmeldingsfristen løp ut var det 32 deltakere.

Sæther har god tro på at turene vil bidra til å fylle opp databasen med oppgaver. – Vi tar konsekvensen landet har flest småbedrifter med mindre enn 20 ansatte, som ikke har all verdens ressurser å bruke til profilering. Her er det mange spennende bedriftsmiljøer som studentene aldri får høre om. Studenter har stort behov for næringslivskontakt. I bytte kan de tilby nytenking, energi og oppdatert kunnskap, framhever kontaktformidleren.

Idéportalen startet på initiativ fra NTNU og var i begynnelsen i samarbeid med HiST og HiNT. I august ble portalen nasjonal og blir støttet av NFR. Høgskolen i Bodø er allerede med. Høgskolene i Molde og Hedmark er like rundt hjørnet.

Tiltaket er nytt ennå og mange prosjekter er under arbeid. Blant dem som er ferdig trekker Sæther fram et stjerneeksempel.

- En produsent av benkeplater ville utvide virksomheten og hadde behov for investorer. Han fikk hjelp av en student fra Industriell økonomi og teknologiledelse til å lage en forretningsplan. Dette var bedriftens første møte med akademia og en innføring i språket som investorene bruker. Det innbrakte 2,5 millioner kroner. Produsenten er helt klar på, at dette ville han ikke ha greid på egen hånd.

Tekst og foto: Synnøve Ressem