MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Arkitektfest i to hele dager (3.11.06, 08:41)

Noen av verdens fremste arkitekter er til stede når Arkitekturdagen åpner på Nova Kino i dag (fredag). I morgen starter konkurransen om ny studentby på Berg.

Arkitektur og teknologi er hovedtema, og foredragene vil også bli overført på storskjerm i Olavs pub i kinosenteret.

Blant verdens beste
Arkitekturdagen er arkitektenes viktigste fagdag og arrangeres årlig av Norske Arkitekters Landsforbund (NAL).

President i NAL, Jannike Hovland, er utdannet ved NTH. Hun syns det er naturlig og ekstra hyggelig å legge arrangementet til Trondheim i år, ettersom hovedtemaet er teknologi i arkitekturen. Spesielt er hun glad for å ha representanter fra noen av verdens ledende arkitektkontorer på deltakerlista.

- Samspill mellom arkitektur og teknologi er en forutsetning for å utvikle faget og løse utfordringene vi står overfor i framtida, sier Hovland, og tenker på konstruksjoner, materialer, energi og miljø.

Trenger forskning
– Og vi trenger tid og rom for forskning og utvikling, framholder hun. - Internasjonalt ledende arkitekter framhever seg gjennom måten å tenke nytt. Det gjelder langt mer enn det estestiske uttrykket og handler blant annet om bruk av nye materialer, nye måter å bruke materialer på og miljøvennlighet.

Dessverre er det lite anledning til å drive utviklingsarbeid i norske byggeprosjekter. Det er visst tryggere å tenke som Aukrustfiguren Ludvig og betrakte alt nytt som farlig. Men da kommer vi heller aldri videre. Heldigvis finner vi hederlige unntak, som for eksempel nye St. Olavs hospital og det nye kjøpesenteret på Nordre. Men vi trenger mye mer, sier NAL-presidenten, og håper at Arkitekturdagen skal bidra til å vise vei.

Foregangseksempler
Blant foredragsholderne er David Nelson fra Foster & Partner i London. Nelson har blant annet ledet arbeidet med den nye riksdagsbygningen og Freie Universität i Berlin. Han har også arbeidet med en rekke prosjekter innen transport, som Bilbao Metro, Canary Warf Underground Station og en ny stasjon for høyhastighetstog i Firenze.

Hermann Kaufmann har vært sentral i utviklingen av den nye Østerrikske trearkitekturen. Han er kjent for å bruke nye teknologiske muligheter og vektlegger energieffektivitet og godt inneklima. Arbeidene hans er publisert i flere internasjonale arkitekttidsskrifter.

Snøhetta arkitektkontor er representert ved Ingebjørg Skaare. Hun arbeider med videreutvikling og gjennomføring av Løvetann-prosjektet, et modulsystem for boliger med livsløpsstandard. Prosjektet baserer seg på bærekraftige løsninger i produksjon og materialbruk.

Framtidas studentboliger
Arkitekturdagen arrangeres i samarbeid med Trondheim kommune, Sintef og NTNU. På programmet står blant annet utstillingsåpning ved Kunstakademiet (KIT). Utstillingen heter Teknologi og arkitektur og viser studentarbeider fra NTNU samt en gjesteutstilling fra University of Brighton.

Lørdag venter besøk ved Nidarosdomens nye besøkssenter og ny St. Olavs hospital. Til slutt vanker rosinen i pølsa - lansering av åpen arkitektkonkurranse om framtidas studentby på Berg. Bak utlysingen står Samskipnaden og Husbanken i samarbeid med NAL

Tekst og foto: Synnøve Ressem