KoMiN for en matteopplevelse
(6.11.06, 10:21) Jo mer man spesialiserer seg, dess mer alene kan man bli. Mattestudenter ved NTNU samler medstudenter fra hele landet for faglig inspirasjon og sosialt påfyll. I helga gikk Norges første matematikkonferanse for studenter (KoMiN) av stabelen ved NTNU. Målet er å få til en årlig tradisjon som kan styrke mattemiljøet for unge interesserte.
|
I MÅL Arrangementskomiteen føler at debuten gikk bra. Her representert ved f.v. Jan Fredrik Olsen, Eivind Fonn og Svein Halvor Halvorsen.
|
- Vi håper at en slik konferanse kan være en inspirasjonskilde for de som ønsker å studere matematikk på et høyere nivå. Det er særlig viktig at ferske studenter får se at matte ikke bare er et verktøy, men et eget fagfelt med mye å by på, sier student og medlem av arrangementskomiteen, Svein Halvor Halvorsen.
Konferansen kom i gang etter initiativ fra studenter og stipendiater ved NTNU og er et samarbeid mellom linjeforeningen Nabla og institutt for matematiske fag.
- Det finnes lignende tilstelninger innenfor andre fagområder som har hatt stor suksess. Vi ønsket derfor å ta tak i dette for at også matematikkinteresserte skulle få sitt, forteller Halvorsen
Utvalgte foredragsholdere
Hele helgen gjennom kunne de i alt 75 påmeldte fra hele landet delta på både forelesninger og workshops. Foreleserne var spesielt utvalgte med tanke på motiverende egenskaper og et ønske om å prate for deltakerne. En av disse var Christin Borge, fagreferent ved matematisk bibliotek i Oslo.
|
SNAKKA SEG VARM: Foredragsholder Christin Borge spår suksess for den unge konferansen.
|
- Jeg synes dette er et flott initiativ. Det er viktig å ta vare på de som faktisk er interesserte i fagområdet og ikke bare fokusere på nyrekruttering og interesseskaping blant elever i videregående skole, sier Borge.
Hun understreker også viktigheten av å knytte kontakter både innenfor og utenfor sine spesialfelt for dem som allerede er inne i miljøet.
- Jo mer man spesialiserer seg, dess mer alene blir man jo. Personlig liker jeg å snakke til andre for å få et overblikk på de tingene jeg holder på med. På den måten oppnår jeg et større perspektiv som er viktig å ta med seg videre i arbeidet, forteller Borge.
Positive reaksjoner
Lovordene satt løst blant deltakerne.
- Konferansen skal ha ros for å være helhetlig og for å ta godt vare på oss tilreisende, sier student ved Universitetet i Tromsø, Harald Zeigler.
Han understreker at arrangørene har vært flinke til å finne gode forelesere, som prater forståelig selv om kunnskapsnivået hos de frammøtte varierer. Derfor ser han ikke bort ifra at han vil komme tilbake ved en senere anledning.
Blant deltakerne med lokal tilhørighet var det også god stemning å spore for initiativet.
- Det er fint at det skjer noe i miljøet her og det er interessant å møte andre som jobber med lignende oppgaver som meg selv. Dessuten er det både sosialt og en god mulighet for å knytte kontakter, sier doktorgradsstipendiat ved NTNU, Vegard Stenerud.
Rullerende tradisjon
Hva fremtiden vil bringe for konferansen er fremdeles usikkert, men arrangørene håper å få til en rullerende arrangørordning mellom universitetsbyene.
- Vi ønsker ikke å gjøre de store endringene framover, men vi håper etter hvert at deltakerne kan bli mer interaktive med foredragsholderne, og at vi kan knytte workshopene mer opp mot forelesningene. Dessuten hadde det vært fint å få til en større konferansemiddag, smiler stipendiat og medlem av arrangementskomiteen, Jan Fredrik Olsen.
Christin Borge mener at konferansen skal ha ros for å ha gått knirkefritt og håper at dette blir en årlig affære.
- Et sted må man begynne for å gjøre seg kjent blant folk. Abel-prisen var jo ung og ukjent en gang den også, smiler hun.
Tekst og foto: Mari Rokkan |