MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

STYREMØTE 16. NOVEMBER:
Innstramminger i vente (17.11.06, 10:10)

De to siste årenes budsjettkutt får følger: eksisterende studieprogrammer må slankes, og nye studieprogrammer skal forankres sterkere i NTNUs strategiske plan.

I 2006 fikk NTNU et kutt på 20 millioner i basisbevilgning, med en tilhørende reduksjon på 544 studieplasser. I statsbudsjettet som ble lagt fram i forrige måned fulgte kunnskapsministeren opp med en ytterligere reduksjon på 47,9 millioner

NYE RETNINGSLINJER for studieprogramporteføljen skal gjøre NTNU rustet for å bevare sin strategiske plan samtidig som universitetet forbereder seg på å takle varige kutt i basisbevilgningene fra Staten. Studentrepresentantene Sverre Bugge Midthjell (t.h.) og Astrid Elisabeth Pihl leverte begge endringsforslag som ble vedtatt av et enstemmig styre.
Små fag kan forsvinne
Rektor la fram en lang smørbrødliste med tiltak som følge av bevilgningsreduksjonen i forslaget til statsbudsjett for 2007.

- NTNU-budsjettet for 2007 har allerede innarbeidet den nye reduksjonen på 47,9 millioner ”jevnt fordelt”, fortalte Digernes.

Budsjettkuttene betyr at områder som er faglig sterke og har god rekruttering skal prioriteres. Emner med få studenter kan gå en usikker fremtid i møte.

- Fakultetene vil gis større ansvar i forhold til å gjennomgå sine studieprogrammer kritisk, med henblikk på å slå sammen eventuelle dublerte eller overlappende emner, varslet prorektor Julie Feilberg.

Hvileskjær eller permanente kutt?
De nye retningslinjene for videre utvikling av studieprogramporteføljen ved NTNU reflekterer ifølge Digernes en usikkerhet omkring fremtidige bevilgninger fra kunnskapsminister Djupedal.

- Vi må styre mot en lavere aktivitet dersom kuttene i basisbevilgningene blir permanente. Retorikken fra toppledelsen i Kunnskapsdepartementet, det omtalte ”hvileskjæret”, antyder at kuttene ikke blir permanente, men dette kan vi ikke foregripe i vårt planleggingsarbeid, forklarte Digernes.

Rektor vil foreslå flere konkrete tiltak i februarmøtet med utgangspunkt i at det blir en varig reduksjon i overføringene fra departementet.

- Det er for sent å vente med dette arbeidet til høsten 2007. Det er en tung og tildels ubehagelig prosess, men vi må gå inn i dette så tidlig som mulig, sa Digernes.

HF og SVT må kutte mest
I dagens situasjon ser det ut til at det er HF og SVT som må belage seg på kutt i noe større grad enn de øvrige fagmiljøene.

Bakgrunnen er ifølge rektor at det siden 2001 er opprettet om lag 1000 flere studieplasser ved disse to fakultetene, blant annet på grunn av åpning av studier, mens det i samme periode er blitt 1000 færre studieplasser innen teknologi og realfag.

Nye studieprogrammer og emner som vurderes opprettet skal etter de nye retningslinjene styret har vedtatt begrunnes med bakgrunn i:

  • Forankring i NTNUs strategiske plan
  • Utnyttelse av NTNUs særlige faglige fortrinn
  • Et tydelig samfunnsbehov
  • Eksisterende og forventet etterspørsel blant studenter og i arbeidsmarkedet
  • At programmet tar ut et tverrfaglig potensial

    De nye retningslinjene for studieprogramporteføljen ved NTNU blir i sin helhet lagt ut på NTNU-styrets hjemmeside i løpet av få dager.

    Tekst og foto: Kenneth Stoltz

  •