Studentene må ut i verden!
(22.11.06, 15:40) - Resten av landet bør være misunnelig på denne regionen! Dere har tilgang på 30.000 studenter. For et konkurransefortrinn! |
TRØNDERNE er heldige, fastslår Leif Arne Langøy. |
Slik ser styreformann Leif Arne Langøy i Aker ASA på næringslivets utfordringer her i regionen. Det gjelder bare å ta i bruk de ressursene som finnes.
Under konferansen Samling for nyskaping og utvikling i Midt-Norge, på NTNU tirsdag, kom Langøy med klare råd til både næringsliv og akademia. Hans perspektiv var næringslivets ufordringer og kompetansebehov, sett med globale øyne.
Send dem ut, minst et år
- Jeg har en sønn som nettopp er ferdig på NTNU, og en datter som går her. Jeg bruker å si til dem at vi ikke burde tillate NTNU å gi noen en mastergrad uten at de har vært minst et år i utlandet, og fått den internasjonale dynamikken i blodet.
- Norge er et høykostland, så vi må gjøre noen prioriteringer. Her er heller ikke nok arbeidskraft til å gjøre alt, sier Langøy. Vi må være litt kyniske. Fokusere på kjernekompetanse.
- Studentene må være klar for å jobbe i hele verden, og ha dette med i sitt ”mind-set”. Det blir stadig mer vanlig med prosjekter med multilokal gjennomføring. Ingeniører som skal jobbe gjennom hele verdikjeden må være knallgode på å styre store prosjekter, de kan ikke bare sitte ved skrivebordet og tegne og beregne.
|
KUNNSKAPSMINISTEREN har det bare i kjeften, mener Langøy. |
Nasjonal beslutningsvegring
Langøy mener Norge kunne vært en foregangsnasjon på blant annet miljøvennlig energiproduksjon. - Vi kan levere kunnskap om miljøvennlig teknologi til en hel verden, sier Langøy. - Det som hindrer oss i å bli størst er en nasjonal beslutningsvegring. Manglende satsing på forskning og utvikling vil sette Norge i bakleksa.
- Vi må bestemme oss som nasjon for at vi vil noe! For eksempel bygge fullskala demoanlegg for CO2-fangst på Kårstø. Regjeringen vil ha det på Mongstad, men der er det jo ikke engang gass!
- Vi har en meget svak kunnskapsminister. Han har det bare i kjeften, og klarer ikke å gjennomføre noe som helst etter min mening, sa Langøy
Hvordan tjene penger
Langøy kom med utfordringer til fagmiljøene. Skal man tenke på inntektssiden av forskningen, finnes det noen klare veier å gå.
- Den som finner en måte å frakte varer sjøveien fra Europa til Asia via Barentsregionen, gjør ikke bare miljøet en kjempetjeneste, det er penger å hente også.
Energimiljøene fikk også et klart råd.
- Konsentrer dere om nærheten til oljereservoarene. Da er oljeselskapene villige til å betale.
Det er bare å gripe mulighetene.
Av Hege Tunstad
Foto Gorm Kallestad |