Følelsenes forbannelse
(23.11.06, 13:50) Under fernissen er vi både superegoister og fremmedhatere. Kanskje like lurt å erkjenne disse følelsene hvis vi vil løse menneskehetens problemer. Mer om dette kan du lese i siste nummer av Gemini. En liten halvtime med Dagsrevyen, og vi får det bekreftet: Det står ikke bare bra til med menneskeheten.
Vi kriger og slåss, krangler med naboen, denger våre ektefeller, og hater muslimer, nordlendinger, innvandrere, homser, feminister og dem som stemmer p å et annet parti. Og jo lenger unna «de andre» på TV-skjermen befinner seg, jo mer skeptiske er vi.
Holdningene og følelsene er en arv fra våre tidligste forfedre. De passet på sine nærmeste og var flinke til å samarbeide – og for å overleve var statuskamp, selvhevdelse og behovet for aksept viktig. Ytre fiender var en reell trussel. Våre forfedre utviklet følelser som hjalp dem i kampen.
Tusenårene har kommet og gått, men de urgamle følelsene er fortsatt med oss.
– Følelser er nøkkelen til å forstå en rekke samfunnsproblemer. Tar vi utgangpunkt i fremmedfrykt som en naturlig reaksjon, vil vi ha mulighet til bedre selvinnsikt, og dermed møte problemene med virksomme tiltak, sier Terje Bongard, som har tatt Norges første doktorgrad i human atferdsøkologi, ved NTNU.
Les mer om følelsenes forbannelse i siste nummer av Gemini. Her finner du også artikler om blant annet dette:
Ny metode gjør det mulig å blinke ut de mest aggressive variantene av brystkreft tidligere enn før.
Torvmosen lagrer enorme mengder av klimagasser. Om permafrosten smelter, kan det være mer eller mindre ”game over” når det gjelder vår evne til å påvirke klimautviklingen.
Et nytt styringssystem sørger for at fartøy som arbeider i flokk, koordinerer bevegelsene sine – uansett hvor vanskelige værforholdene er. Gemini på nett
|